20 steg

Hur du går tillväga när du skall börja odla ätbara växter beror så klart på vilka möjligheter du har. Om du googlar runt lite så kommer du att hitta många fantastiska tips, därför har vi valt att hålla denna lista så enkel som möjligt. Den är alltså framför allt till för er som känner er helt ny inför detta.

Grattis, må det smaka väl!

20 steg med The Allotment Plot

1 Fundera lite

2-7 Så.

8-11 Skola om.

12 Flytta ut.

13-16 Etablera din ruta.

17-19 Skötsel; vattna, luckra, gödsla

20 Efter skörden.

1.
Det första du behöver göra är att fundera över vad du vill avnjuta senare i sommar och vilka möjligheter du har att odla. Hur soligt är det? Hur mycket blåser det? Skall det klara sig på en balkong i krukor eller har du lyckas fixa en plats för en fullskaleruta på 120×120?
Vissa växter trivs väldigt bra bredvid varandra. Inom ekologiskodling använder man sig ofta av samplantering för att hålla borta vissa skadeinsekter med mera. Du kan hitta en del information och inspiration om detta här på hemsidan. Vissa växter funkar heller inte alls bredvid varandra, om det skulle vara fallet för någon växt du skulle vilja odla så omnämnas detta oftast på fröpåsen eller i frökatalogen.
Orkar du inte leta information om vilka växter som skulle funka för dina odlingsförhållanden så besök en plantskola och förklara problematiken, de är alltid snälla och kommer med väldigt bra tips.

2.
Fröer är jätte billigt. Köp lite och testa. För trots alla smarta råd kan man aldrig riktigt veta hur det kommer att gå. Får du fler plantor än du kan ta hand om, så ge dem till en vän med balkong. Skulle det ändå bli fröer över så kan du spara dem i kylen tills nästa år.
Du kan antingen åka till en plantskola i närheten eller en välsorterad blomaffär. Du kan också beställa fröer via internet. Ett tips är Runåbergs fröer. De har väldigt mycket och allt är ekologiskt. På deras hemsida kan du dessutom ladda ner en väldigt informativ frökatalog, där står allt du behöver veta.

3.
Samtidigt som du köper frön bör du också köpa såjord. Det som säljs som kaktusjord går också bra. Det viktiga är att jorden inte innehåller för mycket näring. Det är i denna jord som fröet skall börja gro och under sina första dagar är det väldigt känsligt. För mycket näring i jorden bränner sönder de rötter som din blivande vän försöker producera.
Om du har möjlighet och vill så kan du blanda till en egen såjord. 50 % vanlig odlingsjord och 50 % sand i storlek 0-8 mm är en bra riktlinje.

4.
Frö + Såjord, nu behöver du bara ett kärl. Allt går att använda. Plastmuggar, gamla mjölkkartonger, äggkartonger. Bara du kan få ett jorddjup på 5 cm. Hitintills bör detta inte kostat dig mer än max 100 kr, känner du att du har några slantar kvar så finns det smådrivhus som man kan köpa. Att använda sig av ett sådant eller bygga sig ett eget, av exempelvis plastfolie och grillpinnar, kan vara bra eftersom drivhuset håller kvar fukten längre så att du inte behöver vattna lika ofta. Men det skall nämnas. Under dessa första två veckor så behöver dina plantor tender and care.

5.
Dags att så. Picka lite hål i botten på ditt kärl. Fyll det med såjord. Se till att den är fuktig – har du använt dig av köpejord så är fukten från det att du öppnat påsen alldeles lagom. Läs på fröpåsen vilket sådjup som gäller. Sådjup är det avstånd som fröet skall placeras från jordytan. Hittar du inte informationen du söker så är tre gånger fröets storlek är en god riktlinje. Placera ut fröet, tryck till lite lätt och pudra över ett tunt lager med jord. Duscha försiktigt över lite vatten.
Det är viktigt att vattenstrålen inte blir för hård och spolar iväg fröet eller den unga plantan. Om du inte har en kanna med stril så kan du göra små hål i korken på en vanlig petflaska. Men ta det lugnt, det är lätt att vattna för mycket om man gör det uppifrån. Det är därför egentligen bättre att vattna underifrån och låta jorden suga upp vattnet. På så sätt förhindrar man att det blir för blött om rötterna. För blöt jord gör att rötterna inte kan ta upp syre och plantan drunknar.
Du skall inte så tätare än den plats som den fullvuxna plantan kommer att ta, i detta stadium alltså inte mer än ett frö per kärl. Det kan dock vara en god idé att så två tillsammans, eftersom det är sällan alla frön gror. Om båda kommer upp så nyper du bara bort, gallrar bort den ena.

6.
Placera kärlen i ett fönster så att de till en början står varmt och soligt, fröerna vill ha det varmt för att gro. När hjärtbladen, de första bladen, kommit upp kan du flytta dem till en lite svalare plats men fortfarande ljus. Stäng exempelvis gärna av elementet under fönstret. Står de för varmt och får för lite ljus så växer de iväg och blir taniga. Vi vill att plantorna ska bli knubbiga och stabila.
Det som du nu är på god väg att göra kallas för förkultivering. Förkultiveringen kan börja redan i mars, men det kan vara bra att avvakta lite. Hur länge du bör avvakta beror lite på vad som skall hända om två-tre veckor när det är dags att plantera om. Skall du placera dem utomhus i kruka eller plantera ut dem i din ruta så måste ju individen – det är så vi landskapsarkitekter talar om enskilda växter – klara av förhållandena. Läs på fröpåsen, i frökatalogen eller googla. Jordtemperaturen bör i alla fall vara minst 6oC. Självklart kan du även avvakta ett par veckor med vissa växter och så direkt på friland. Läs på fröpåsen om när.

7.
A lot of tender and care. Jorden skall alltid vara fuktig, det är därför sannolikt att du kommer behöva vattna varje dag den första veckan. Men som sagt, var försiktig, jorden får dock aldrig bli blöt då drunknar växten.
När fröet börjar spira kan du lätta lite på drivhustaket eftersom det innebär att rotsystemet börjar komma igång.

8.
Efter några veckor, när plantan har 3-4 blad är det dags att plantera om. När det är dags beror dels på hur livsförhållandena sett ut men så klart även på vilken gröda du odlar. Peta lite på stjälken och känn så att den är stabil. Om den känns alldeles för svag så vänta ett par dagar till.

9.
Dags att köpa planteringsjord och eventuellt större kärl. Skall du ha plantorna i krukor på balkongen är det lika bra att plantera om i lagom storlek redan nu. Det vill säga så stort kärl som den fullvuxna plantan kommer att kräva. Är målet att så småningom plantera ut plantorna så räcker det med en mindre enkel plastkruka. Dessa hittar du nästan överallt där de säljer växter.

Det kan vara lite komplicerat att hitta ekologisk planteringsjord, det vill säga jord som inte är preparerat med konstgödsel. Men hör efter på plantskolorna utanför stan, så har de oftast åtminstone ett alternativ. Den ekologiska jorden har heller inte ångats vilket innebär att alla små organismer och djur finns kvar i jorden, detta är oerhört värdefullt men kan även, om du skall ha odlingen inne ett litet tag till kännas obehagligt eftersom det kan dyka upp en och annan små fluga. Vi uppmanar er dock att se det som ett gott tecken för liv, de försvinner med ut så snart du flyttar plantorna.
Planteringsjorden är betydligt mer näringsrik än såjorden och nu när växten är en god bit på väg är det precis vad den behöver. Om du har möjlighet och vill så kan du så klart blanda din egen planteringsjord. 75 % växtkompost med 25 % vanlig jord är en bra riktlinje. Om du har hushållskompost, vilket ofta innehåller mycket kväve, måste andelen vanlig odlingsjord ökas, 25 % hushållskompost med 75 % vanlig jord.

10.
Det du nu skall göra brukar man kalla för att skola om. Plantan har nu grott och bildat de första rötterna och bladen, men den är fortfarande väldigt känslig, var därför försiktig. Försök att inte störa det fina rotsystemet eller bladen, de är båda livsviktiga för växtens överlevnad.
Huruvida du skall plantera om i ett nytt större kärl, använda samma kärl men ny jord, eller plantera ut växten beror på vad du har för planer och hur stor och stabil individen är. Du skall alltid låta den vänja sig till de nya omständigheterna så även om du planerar att plantera ut den är det en bra idé att ändå plantera om den i ett större kärl först.

11.
Förbered ett större kärl. Fyll det med planteringsjord. Återigen se till att den är fuktig – har du använt dig av köpejord så brukar fukten från det att du öppnat påsen vara lagom. Lämna en grop för din planta och dess jordklump. Jordytan skall vara på samma nivå som tidigare.
Använd en kniv eller sked för att lösgöra jorden och växten från såkärlet. Dra absolut inte i växten. Placera paketet i det nya kärlet och fyll ut med planteringsjord. Tryck helst inte men se till så att plantan står stadigt i sin nya boning. Vattna med strilande stråle ovanifrån.

12.
Är vårvärmen här för att stanna? I så fall är det dags för att vänja dina plantor vid solens UV-ljus och vindarnas bris. Hitintills har de ju stått i väldigt skyddad miljö bakom ett fönster. För att de inte skall dö av brända blad eller brutna cellväggar behöver de lära känna livet utomhus successivt.
Börja med att sätta ut dem ett par timmar i skugga eller halvskugga. Efter ungefär en vecka klarar de att stå ute en heldag i halvskugga, efter ytterligare ett par dagar i sol. Nya blad som kommer under denna period har så klart skydd redan från början.

13.
Om du inte har ditt eget trädgårdsland utan kanske hyrt en parkeringsplats eller kommit överens med din bostadsförening är ett enkelt och bra alternativ att använda sig av pallkragar. Även om du har möjlighet till direktkontakt med jord underlättar odlande i pallkragar väldigt mycket, särskilt om du inte vet hur återkommande din köksträdgård kommer bli. Du behöver inte gräva eller jordförbättra. Du kommer heller inte behöva rensa lika mycket ogräs eftersom du kan odla tätare och ända ut i kanten.
En pallkrage är en 20 cm hög, stapelbar träram försedd med gångjärn i hörnen så att den kan fällas ihop. De används vanligen för att frakta diverse gods, oftast byggmaterial. Du kan få tag på dem begagnat från bygg- och emballagefirmor eller beställa egna via internet. Vi har i The Allotment Plot specialbeställt pallkragar med måtten 120x120x20 cm, för att relatera till det klassiska odlingsmåttet. Standardpallen, så kallad Europapall, har dock måtten 120x80x20 cm. Du får så klart själv avgöra hur du vill ha det.

14.
Införskaffa pallkragar, markväv och planteringsjord.
Hur många pallar du behöver stapla på varandra beror på vilka växter du tänker odla och vilket djupt deras rotsystem kräver. Om du har ett jorddjup på 40 cm, det vill säga två pallkragar så kan du odla det mesta. Pallkragarna hittar du som sagt enklast genom att googla efter närliggande bygg- och emballagefirmor.
Markväv är en kraftig väv som släpper igenom vatten men inte ogräs. Du behöver en duk som är cirka 15 cm större än pallkragen åt alla håll. Du hittar väven på de flesta trädgårdsbutiker och byggmarknader.
En europapall rymmer (1.2×0.8×0.2=) 192 liter jord vilket motsvarar fyra 50-litersäckar. En odlingsbädd, ala The Allotment Plot på 120x120x40 cm, 576 liter det vill säga drygt 11 säckar planteringsjord. Samma sort som du använde vid omskolningen går alldeles utmärkt. Det låter kanske väldigt mycket men fem säckar kostar inte mer än 100 kr. Problemet ligger snarare i att det är tungt att bära, så du bör antingen ta bilen eller låna med dig en kundvagn hem.

15.
Nu är det dags att etablera din Allotment Plot, på ett soligt gärna vindskyddat ställe. Glöm inte att du måste kunna vattna utifall nederbörden inte räcker till.
Klipp till markväven, 15 cm bredare än pallkragen åt alla håll, och placera ut den på marken. Placera pallkragen ovanpå så att markväven så att den sticker ut runt om. Om du anlägger din ruta på hårdgjord mark, såsom asfalt, låter du istället markväven ligga innanför pallkragen. På detta sätt undviker du att jorden sippar ut när du vattnar.
I med jorden.

16.
Om du inte har förkultiverat utan väntat med att så, så är det dags nu. Eftersom jorden i pallkragen får större kontakt med solen blir jordtemperaturen fortare varm än i marken. Detta betyder att du kan börja lite tidigare än om du hade sått på friland. Fyll pallkragen med planteringsjord men lägg såjord decimetern närmast fröet.
Jämna till jordytan och dra sedan ut fåror i det mönster du planerar att odla. Sätt helst fröna ett och ett. Du kan så lite tätare än vad de fullvuxna plantorna kommer att kräva och i stället gallra när de kommit upp. Information om sådjup hittar du på fröpåsen. Täck över med jord, tryck till lite lätt med handen och vattna med en stril stråle. Kolla åtminstone varannan dag under de första veckorna så att inte jorden torkat ut. Det krävs som sagt ständig fukt för att fröet skall gro (för närmare information se punkt 1-6). Om du väljer att så direkt i rutan så kan det vara bra att införskaffa och lägga en fiberduk över. Den ger de unga plantorna skydd mot skadeinsekter, ger ett visst frostskydd och dessutom ett bättre mikroklimat eftersom vinden inte når dit på samma sätt.

17.

Nu har plantorna kommit en bra bit, de har etablerat sig. Men för att du skall få avnjuta grödorna senare i sommar kräver de så klart en del omtanke på vägen.
Vattna rejält när du gör det. Växterna blir då mer tåliga för torka eftersom rötterna söker sig djupare, dit jorden inte torkar upp lika snabbt. Skvätt alltså inte lite varje kväll.
Vattna helst underifrån så att rötterna söker sig neråt, vilket ger en stabilare plantor. Om du vattnar ovanifrån så kolla då och då att jorden inte bara är fuktig på ytan utan hela vägen ner.
Vattna helst på morgonen. Då hinner bladen torka upp under dagen vilket minska angrepp från sniglar.

18.

Luckra jorden med en gaffel ibland. Om jordytan är lucker och porös ökar dess förmåga att suga upp fukt. Det blir dessutom svårare för ogräs att slå rot.

19.
I planteringsjorden finns det ganska gott om näring, men om du avser att så en ny omgång under säsongen bör du nog tillföra lite flytande näringslösning. Du kan göra egen näringslösning eller köpa. Bycobact är exempel på en bra flytande näring som är krav-märkt.
Det är värre att gödsla för mycket än för lite, inte bara för den omgivande miljön utan också för grönsakernas smak och hållbarhet. Märker du att du behöver tillsätta gödsel under säsongen, troligen i så fall under försommaren då tillväxten är som starkast, så gödsla lite och ofta med ett snabbverkande gödselmedel som växterna hinner ta till sig. Gödsla inte dagarna innan skörd.

20.
Allteftersom sommaren löper har du nu fått avnjuta innehållet i de små fröna du sådde i våras. Vissa grödor kanske inte funkade alls, andra fick du så mycket av att du kunnat frysa ner eller torka till senare i höst. Om du skall odla i rutan nästa år igen bör du göra dig bekant med ordet växtföljd. Kort handlar det om att man, för att undvika skadedjur och näringsbrist, aldrig skall odla samma växt på samma plats två år i rad.
Demontera ner rutan eller täck över bädden med löv, halm eller annat växtavfall. Det kommer ge ännu mer näring åt din jord inför nästa säsong. Dessutom regnar inte näringen som redan finns där bort och jordens porösa struktur bevaras.

Budget för en ruta på 120×120 cm

Frön 40 kr
Så jord 20 kr

(Omplanterings kärl 200 kr)
(Planteringsjord 20 kr)

Pallkragar 150 kr
Utplanteringsjord 200 kr