Hur Man Odlar Amaryllislökar

Om du letar efter en vinterblommande krukväxt för att lägga till en ljus stänk av tropisk färg till ditt hem, är amaryllis ett utmärkt val. Kända för sina höga stjälkar och stora, djärva blommor, vissa tänker på amaryllis som festliga blommor, men du kan njuta av dem när som helst från jul till våren. Så här odlar du dem.

Odlar jag amaryllis eller Hippeastrum?

Det finns bara en äkta amaryllis, och det är en infödd i Sydafrika som kallas amaryllis belladonna eller belladonnaliljan. Den växt som vi vanligtvis kallar amaryllis kommer faktiskt från släktet Hippeastrum – samma familj av växter som påskliljor och snödroppar – och är infödd i Sydamerika.

Hur man odlar amaryllislökar inomhus

Plantera dina amaryllislökar mellan sex och åtta veckor innan du vill att de ska blomma. Använd en kruka som bara är lite större än glödlampan, täck två tredjedelar av glödlampan med kompost för allmänt bruk, lämna den övre tredjedelen fri. Vattna din amaryllis från toppen, håll bytet ständigt fuktigt men inte så blött att vatten samlas i fatet.

Som en öm växt behöver amaryllis måste hållas vid en jämn 20-25°C för att få dem att börja växa. I det här skedet spelar det ingen roll om de förvaras i mörker – ditt vädringsskåp är perfekt.

När lökarna har grodda, flytta dem till en varm, ljus plats för att fortsätta växa, kom ihåg att vända dem regelbundet för att förhindra att stjälkarna böjer sig mot fönstret eller någon annan ljuskälla.

Mata din spirande amaryllis med vanliga tomatgödselmedel var tionde dag när den växer, och kom ihåg att hålla jorden fuktig. När din amaryllis börjar blomma kan du få blommorna att hålla längre genom att flytta plantan till en svalare plats.

Hur att odla amaryllis utomhus

Så fort blommorna har bleknat är det bäst att skära av hela stjälken så nära basen som möjligt. Plantan kan nu växa och blomma en andra gång och när blomningen är klar kommer den att producera löv. Matning är särskilt viktig i detta skede för att ge löken näring redo för nästa års blomning.

Så länge det inte finns någon risk för ytterligare frost, kan du kan sätta din amaryllis utomhus under vår- och sommarmånaderna. Placera den på en skyddad plats där solljuset inte är för starkt och vattna mer sparsamt utan att låta jorden torka ut helt. När löven börjar dö ner, minska vattningen tills komposten bara är fuktig, vilket gör att amaryllislökarna kan bli vilande eller halvvilande.

När hösten kommer, flytta tillbaka din amaryllis inuti och börja cykeln igen.

Hur kan jag uppmuntra amaryllis att blomma igen?

Flytta din planta till ett svalt, ljust läge i slutet av september, helst runt 13°C, i åtta till tio veckor. Alla gamla lövverk kan skäras tillbaka till halsen på glödlampan. Efter denna tid flyttar du amaryllislökar till ett varmt läge och återupptar vattningen enligt odlingsanvisningarna ovan. När amaryllisplantorna väl växer aktivt igen, kan de matas med ett balanserat gödselmedel med några veckors mellanrum för att uppmuntra blomproduktion.

Plantera om amaryllisväxter sällan

Amaryllis gillar inte att deras rötter störs, så kruka om sparsamt – vart tredje år eller så är ungefär rätt för en fortsatt bra visning. De växer bäst i små krukor så bli inte frestad att välja en som är för stor. Efter blomningen, från januari till mars, ta ut lökarna ur komposten och ta försiktigt bort så mycket som möjligt runt rötterna. Fyll krukan igen med färsk kompost och plantera om löken med en tredjedel som syns ovanför ytan.

Vilken är din favorit amaryllis? Meddela oss genom att gå in på vår Facebooksida och lämna ett meddelande till oss. Hitta fler vårblommande lökar inomhus och utomhus att odla, tillsammans med specifika odlarguider och planteringstips, på vår sida för vårblommande lökar.

Snabb guide:

När planterar du amaryllislökar?

Plantera amaryllislökar sex till åtta veckor innan du vill att de ska blomma. Håll dem vid en jämn 20–25°C för att få dem att börja växa – ditt vädringsskåp är idealiskt. När lökarna har grodda, flytta dem till en varm, ljus plats för att fortsätta växa.

Kan amaryllis växa ute?

Så länge eftersom det inte finns någon risk för ytterligare frost kan du ställa din amaryllis utomhus under vår- och sommarmånaderna. Placera den på en skyddad plats där solljuset inte är för starkt och vattna mer sparsamt utan att låta jorden torka ut helt.

Hur får jag min amaryllis att blomma igen?

För att få din amaryllis att blomma igen, skär av gammalt bladverk i slutet av september och flytta till ett svalt, ljust läge, helst runt 13°C, i åtta till tio veckor. Efter denna tid, flytta amaryllislökar till en varm position och återuppta vattning. När du väl växer aktivt igen, mata med ett balanserat gödningsmedel för att uppmuntra blomproduktion.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

  • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

  • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

  • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor