Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

Vad kan vara bättre än att runda av din söndagslunch med en rykande het skål med rabarberpaj?

Rabarber är en perenn som är lättodlad och fantastiskt tålig.

En frisk rabarberplanta kommer att förbli produktiv i minst 10 år så den är en utmärkt investering. Under det första året måste du motstå frestelsen att skörda stjälkarna. Men från och med andra året kan du skörda din rabarber från april till juni. Här är några tips på när du ska plantera rabarber och hur du odlar din egen..

Vilken sort att välja

Olika sorter har olika smaker, styrkor och kvaliteter.

Det finns massor av olika sorter av rabarber att välja mellan. Här är några av våra favoriter – som alla lämpar sig för plantering på hösten eller våren.

Champagne: Pålitlig och lätt att odla, denna tidiga sort är idealisk för att tvinga fram långa, smala, rosa färgade stjälkar. Lämna den oforcerad för en djupare, rödfärgad stam.

Victoria: Dessa grönrosa stjälkar har en utmärkt balans mellan sötma och syra. När den väl etablerats kommer den att producera en tung skörd, år efter år.

Raspberry Red: De här har tjocka, djupröda stjälkar med en fantastisk söt smak som kan skördas tidigt på säsongen, utan att behöva tvingas.

Thomsons Fantastiskt välsmakande: Dessa tjocka rosa, smakrika stjälkar (som smalnar av till gröna) produceras från mars till mitten av sommaren, en hel månad tidigare än andra rabarberplantor!

Fulton’s Strawberry Surprise: Dessa starka, kraftfulla växter producerar iögonfallande, livfulla röda stjälkar med en välbalanserad syra.

Glaskin’s Perpetual:  Denna lättodlade trädgårdssort ger stora, saftiga stjälkar som kan skördas lätt nästa år, om den startas i värme under vintern.

Ska man odla rabarber från frö?

Precis som de flesta grödor kan du odla rabarber från frö, men det är mycket lättare att plantera kronor eller knoppade bitar. De etablerar sig väl, vilket gör dem idealiska för nybörjare, men även erfarna trädgårdsmästare kommer att uppskatta tillväxten.

Rabarberkronor är etablerade växter som är minst ett år gamla. De kommer att producera en gröda under den första skördesäsongen efter plantering, vilket är mycket snabbare än rabarberplantor som odlas från frö. Budded bitar, under tiden, är en del av en etablerad krona. Dessa kan klippas två år efter plantering.

När plantera rabarber

Rabarber planteras bäst på hösten eller våren.

Rabarberkronor och knoppade bitar planteras bäst på hösten eller våren, medan jorden är varm och fuktig.

Om du har odlat din rabarber i en kruka kan den planteras ut när som helst på året så länge eftersom jorden inte är frusen, vattendränkt eller lider av torka.

Var ska man odla rabarber?

Hitta en plats där rabarbern kan växa i upp till 10 år.

Även om det inte är krävande, finns det några viktiga saker att tänka på när du väljer en plats att plantera rabarber.

För det första växer rabarber bra i ett soligt läge med fuktig, väldränerad jord, men den tål halvskugga.

Den svarar inte bra på störningar så platsen du väljer måste vara ett permanent hem – någonstans växter kan växa utan avbrott, från år till år. Ta dig tid att förbereda rätt plats i din trädgård innan du börjar plantera.

Hur planterar du rabarber?

Ta lite tid att förbereda området ordentligt innan du planterar.

Förbered marken genom att noggrant rensa området och gräva i två hinkar per kvadratmeter /gård av väl förmultnat gödsel.

När du har gjort det, sprid ut rötterna och plantera så att kronans spets är precis synlig ovanför jorden.

När du planterar rabarberkronor eller knoppade bitar, ställ in dem så att toppen av kronan sitter 3 cm under jordnivån. Om du arbetar i trädgården på en tung, våt jord så plantera dem något högre så att toppen av kronan sitter på marknivå. Detta kommer att hjälpa till att förhindra kronröta. Rabarberplantor kan bli ganska stora så tillåt ett avstånd på 75 cm mellan dem.

Kan man odla rabarber i en behållare?

Rabarberväxter har stora rotsystem så de kräver ganska mycket utrymme för att växa. Men om du använder en behållare som rymmer minst 40 liter kompost borde du klara dig. Faktum är att du med största sannolikhet kommer att producera en anständig skörd.

En jordbaserad kompost blandat med mycket väl ruttnat gödsel, är bäst för att odla rabarber i en behållare.

Hur snabbar man på rabarberns tillväxt?

Traditionella presskrukor fungerar, men det gör soptunnor och hinkar också.

Tvinga rabarber kommer att ge en tidigare skörd – ett användbart alternativ om du inte kan vänta till april för din första skörd. Medan lera- eller terrakottakrukor är traditionella (och är speciellt utformade för detta ändamål), fungerar en uppåtvänd soptunna eller en stor hink lika bra.

I januari, täck kronan med ett lager halm och placera sedan ditt val av stor behållare över kronan för att utesluta ljuset. Forcerade rabarberstjälkar kan skördas cirka åtta veckor efter täckning, vilket kan vara upp till en månad tidigare än odlade grödor.

Försök dock undvika att tvinga fram samma rabarberkrona två år i rad; detta kan försvaga växten. Vårt bästa tips? Odla flera rabarberplantor åt gången och tvinga bara en per år i rotation.

Några säsongsbetonade råd för att odla rabarber?

Rabarber behöver olika saker vid olika tider på året.

Rabarberplantor kräver lågt underhåll men de kommer att ge bättre skördar om de ges en lite extra omsorg och uppmärksamhet beroende på säsong.

Vår: Ta bort rabarberblommor när de dyker upp för att styra växternas energi till att växa välsmakande stjälkar. Ett foder med gödsel kommer också att ge dem en boost under denna tid.

Sommar: Håll koll på dina rabarberplantor och vattna dem under torra perioder. Du vill inte att jorden ska torka ut helt. Rabarber som odlas i behållare måste vattnas mycket oftare för att hålla komposten fuktig.

Höst: När löven dör naturligt, klipp helt enkelt bort de gamla rabarberstjälkarna för att lämna knopparna exponerade. Applicera ett kompostmaterial av väl ruttnat gödsel runt växtens krona; detta kommer att hjälpa till att bevara fukten i jorden och hålla ogräset nere, samt att mata plantorna för följande växtsäsong. Men se till att inte täcka kronan eftersom det kan göra att den ruttnar.

Vinter: Vart femte eller sjätte år måste du lyfta och dela rabarberkronorna för att behålla sin kraft och se till att plantorna förblir produktiva. Använd en spade för att lyfta varje krona innan du delar den i 3 eller 4 bitar och planterar om dem separat. Varje bit behöver en frisk knopp – detta kommer att bli tillväxtpunkten för nästa års nya skott.

Hur skördar du rabarber?

Lite tålamod under det första året hjälper dig att skörda mer senare.

Under det första året måste du motstå frestelsen att skörda stjälkarna, för att dina rabarberplantor ska kunna etablera sig ordentligt. Men ditt tålamod kommer att löna sig eftersom din rabarber från och med andra året kan skördas från april till juni, när löven har vecklats ut helt och stjälkarna är 30 cm långa.

För att skörda, dra varje rabarberstjälk från basen av stjälken och vrid bort den från kronan. Det är viktigt att bara skörda ett fåtal stjälkar åt gången (aldrig mer än hälften av de tillgängliga stjälkarna), eftersom överskörd minskar växtens kraft.

Rabarberplantan kommer att behöva tid för att bygga upp energireserver för nästa års skörd, så se till att avsluta skörden i slutet av juli. Oroa dig inte om du upptäcker att du har mer rabarber än du kan använda; rabarber fryser riktigt bra. Att lägga in och konservera är också ett bra sätt att förlänga hållbarheten på din rabarber.

En varning: endast stjälkarna av rabarber är ätbara. Bladen innehåller oxalsyra, som är giftig om den äts. Klipp helt enkelt bort bladen från stjälkarna och lägg dem i din komposthög.

Några problem att se upp för?

Sniglar och andra djur kan finna din rabarber tilltalande.

Kronröta kan vara ett problem när man odlar rabarber. Det orsakas av svampar eller bakterier (antingen i jorden eller vattnet) och när det väl sprider sig dödar sjukdomen växten. Det bästa du kan göra är att agera snabbt och skära bort alla drabbade områden av växten. Var inte rädd för att skära i frisk växtvävnad – det kan rädda hela växten.

Du kanske upptäcker att sniglar och andra trädgårdsdjur livnär sig på din välsmakande rabarber. Trädgårdsmästares förbannelse över hela världen, du kommer förmodligen att ha ditt eget sätt att hantera sniglar, från äggskalsbarriärer till att fysiskt ta bort dem. Håll ett öga på dina växter och ta itu med eventuella skadedjur snabbt.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Optimera din trädgård med Guldkannan: En revolutionerande kombination av vattenkanna och potta

  • Casino i naturen

  • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

  • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

  • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

  • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer