Hur man Odlar Dahlior – Bästa Tips & Råd!

Dahlior är ett mångsidigt släkte, allt från kompakta ströväxter till höga växter. De lämpar sig för ett brett utbud av trädgårdsstilar från noggrant koordinerade heta färgscheman, till den eklektiska symfonin i en traditionell stugträdgård. De gör fantastiska snittblommor också!

Att odla dem är inte så svårt som du kanske tror – läs vidare för att lära dig hur du odlar Dahlior.

Frö, knölar eller plugg växter?

Du kan se Dahlior till försäljning som frö, knölar eller växter. Knölar är det enklaste sättet att odla Dahlior. Knölar är mogna, kala rotväxter som kan planteras direkt i marken när jorden värms upp lite från mitten av april. Alternativt kan de placeras i krukor i stora 3 liters krukor och odlas i ett frostfritt växthus innan de planteras till sina slutliga platser utomhus.

Växtplantor är lite mer ömtålig som kräver inkrukning och odling under frostfria förhållanden under våren. De kan härdas av och planteras ut i maj när de är välväxta.

Om du har växthusutrymme eller en ljus fönsterbräda så odlas frödahlior lätt från frö. Att odla dahlior från frö är det absolut mest kostnadseffektiva valet om du behöver ett stort antal växter. Så dem från februari till april i fritt dränerande frökompost, håll en jämn temperatur på 18-20C.

Transplantera plantor till individuella celler eller små krukor när de är stora nog att hantera och har ett väletablerat rotsystem. Odla dem under varma förhållanden, plantera om vid behov tills de är tillräckligt stora för att härdas och transplanteras utomhus under sen vår och försommar.

Hur man planterar Dahlior

Dahliaväxter är halvhärdiga, så det är viktigt att hålla dem skyddade från frost. När all risk för frost har passerat kan Dahliorna acklimatiseras till utomhustemperaturer under 7-10 dagar innan de planteras i sina slutliga blomningspositioner. Välj en solig plats i fuktig, bördig, väldränerad jord. Förbered jorden genom att gräva i mycket väl ruttnat gödsel eller kompost och inkorporera lite blod, fisk och bengödsel för att mata växterna.

Gräv ett hål som är tillräckligt stort för att rymma rotklumpen och se till att den sitter på samma djup i jorden som den var i krukan. Knölar bör planteras så att stubben av föregående års stjälk, sitter strax över marknivån, med de ”korvliknande” knölarna helt täckta av jorden.

Högre sorter kommer nästan säkert att behöver planeras med kraftiga käppar eller smala trästolpar för att stödja sina stjälkar. Det är en bra idé att sätta in pålar i planteringshålet innan du placerar plantan. Detta kommer att undvika att skada rotsystemet senare. Ställ jorden efter plantering genom att ge den en ordentlig blötläggning med vatten.

I det här skedet är det en bra idé att sätta in lite snigelskydd på plats. Använd koppartejp för att skydda växter som odlas i behållare. Dahlior som planterats direkt i jorden kan skyddas med snigelfällor, pellets eller fysiska barriärer med grova ytor som en kompost av barkflis, krossade äggskal eller vassa grus.

Få ut det bästa av dina Dahliaplantor

När Dahliaplantorna har 4 uppsättningar blad, nyp ut de växande spetsarna på varje stam för att uppmuntra buskig tillväxt. För de största blommorna och de starkaste blomstjälkarna, välj 5 till 7 huvudstjälkar per planta och låt dessa utvecklas, ta bort alla andra sidoskott som utvecklas i bladaxlarna under huvudterminalknoppen.

När de ökar i höjd, knyt dem försiktigt till deras bärande pålar med mjuk trädgårdsgarn.

Gödsla och vattna Dahliorna regelbundet under hela växtsäsongen. Vattna alltid vid basen av varje växt, för att undvika att lövet blöter. Använd högt kaliumfoder varannan vecka, när blomknopparna börjar bildas. Detta kommer att uppmuntra fler knoppar att utvecklas under hela sommaren.

Övervintra dahlior

I mycket milda områden kan det vara möjligt att lämna din Dahliaplanta i marken över vintern, men i Sverige är det svårt. Se till att jorden är mycket fri att dränera och täck dem med ett tjockt lager av en torr kompost som barkflis eller halm.

I kallare områden kan Dahliaknölar lyftas på hösten och lagras över vintern i brickor med torv eller sand, i ett svalt men frostfritt läge. Så här går du tillväga …

 • På hösten, skär ner bladen och lyft knölarna från marken med en trädgårdsgaffel.
 • Placera knölarna på ett väl ventilerat, torrt ställe såsom ett trädgårdsskjul eller växthus och låt dem torka innan du rensar bort eventuell kvarvarande jord.
 • Skär bort alla fina rötter, lämna bara de viktigaste knölarna.
 • Placera i fröbrickor av multifunktionskompost eller torr sand, som täcker knölarna men lämnar kronan på växten strax ovanför jordnivån.
 • Förvara på en sval frostfri plats. De kommer inte att behöva ljus i detta skede, så det räcker med ett trädgårdsskjul men se till att de är täckta med fleece eller ett tjockt lager tidningspapper under särskilt kalla nätter.
 • Kontrollera knölarna regelbundet och kasta ut alla som visar tecken på ruttnande.
 • Plantera om på våren för ännu en fantastisk visning!

 

Med så många olika färger, blomformer och storlekar att välja mellan kan du ha svårt att begränsa dina val. Var modig och skapa en Dahlia säng. Var inte rädd för att experimentera med extraordinära färgkombinationer för ett exotiskt upplopp av färg. För en mer raffinerad planering, prova att välja några färgkoordinerade varianter som kan upprepas genom blandade kanter.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

 • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

 • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

 • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor