Hur man Planterar en Häck – Tips & Råd

En välskött häck kan vara en riktig tillgång i din trädgård. Oavsett om du vill skapa tydliga tomtgränser, förbättra säkerheten eller uppmuntra till fler vilda djur finns det en häck för alla ändamål.

De flesta vill ha en häck för att få avskildhet i sin trädgård och motverka insyn. När du ligger och kopplar av i din hängmatta vill du naturligtvis undvika att ha blickarna från förbibaserande på dig och vill kunna koppla av i lugn och ro.

Häckar kan köpas i olika former men de planteras alla enligt samma grundprinciper. Fortsätt läsa för att lära dig allt du behöver veta om att plantera och odla en hälsosam häck.

Rot kontra krukväxter

Det finns ett brett utbud av häckväxter att välja mellan.

Att bestämma sig för om man ska köpa rothäckväxter eller krukväxter kan vara ett svårt val. Här är en snabb sammanfattning av varje:

För- och nackdelar med rot och rotlindade häckväxter:

 • Kostnadseffektiv lösning.
 • Planterad från oktober till februari.
 • Lätt att plantera.
 • Snabbt att etablera.
 • Rothäcker kommer vanligtvis som vilande rötter utan jord vid rötterna.
 • Rotlindade växter lyfts från fältet med en liten mängd jord vid rötterna, hålls på plats av ett omslag av syntetiskt material
 • Reducerad plast – levereras utan behållare.

För- och nackdelar med krukväxter:

 • Planteras året runt (men höst till vår erbjuder de mest fördelaktiga förhållandena).
 • Skapa omedelbar effekt i din trädgård.
 • Generellt dyrare.
 • Ta längre tid att etablera sig helt.
 • Levereras i behållare så behöver inte planteras ut så snabbt.

Vad du bör göra när dina häckväxter anländer

Öppna dina häckväxter så fort de kommer. Om du har beställt häckar med exponerade rötter, ställ dem i en hink med vatten för att blötläggas i en timme. Om det är krukväxter eller rotlindade växter, vattna dem ordentligt.

Om du inte kan plantera ut dem omedelbart, flytta plantorna till en tillfällig plats, eller kasta rötterna i en stor fuktig jord för att förhindra att de torkar ut. Så länge man flyttar dem till ett frostfritt läge där de känsliga rötterna skyddas från kyla kan de hållas så här i några veckor.

Krukväxter kan helt enkelt vattnas och stå på en skyddad plats utomhus.

Hur man förbereder jorden för att plantera en häck

En linje med snöre hjälper dig att få din häck snyggt justerad.

Det är en bra idé att förbereda din jord i förväg för att tillåta det att sätta sig innan plantering. Du måste rensa en 90 cm bred remsa av gräs och ogräs. Gräv över jorden till ett spades djup för att bryta upp den och blanda i lite väl förmultnad gödsel eller trädgårdskompost, om du har någon tillgänglig.

När du är redo att plantera, använd en linje med ett snöre för att markera en rak gräns. Ta bort jorden till runt en spades djup för att bilda ett dike längs denna linje. Lägg ut dina växter med jämnt fördelade intervall längs diket. Planteringsavstånden kommer att variera beroende på art och den densitet du behöver. Vissa häcker planteras 30-45 cm från varandra för att skapa en tät häck, medan andra typer av häckar behöver ett bredare avstånd på upp till 75 cm. Spara tid genom att klippa en käpp till önskat plantavstånd för att undvika att mäta mellan varje planta.

Du kan plantera häckar i en enda rad för att skapa en enkel häck – men för en tätare skärm som ger bättre avskildhet, kanske du föredrar att plantera din häck i två förskjutna rader.

Så planterar du din häck

När du är nöjd med avståndet sprider du helt enkelt ut rötterna i diket och fyller på jorden runt dem. Gör detta snabbt så att de i förväg blötlagda rötterna inte torkar ut. Kontrollera stammens bas för ett jordmärke som indikerar hur djupt de planterats tidigare och var noga med att plantera dem på samma djup. Fäst dem sedan med din stövel för att få bort eventuella luftfickor.

Rotlindade och krukväxter kan planteras på liknande sätt. Det finns ingen anledning att ta bort hessianförpackningarna eftersom de är biologiskt nedbrytbara och kommer att ruttna när växten etablerar sig.

När du har planterat hela raden, trimma dina växter till samma höjd och kratta jorden runt botten av plantorna för att ge dig en fin finish. Slutligen, vattna dem väl för att sätta jorden och få dem igång bra.

Ta hand om dina nya häckväxter

Vatten: Under de kommande två åren måste du hålla din nya häck välvattnad, särskilt under torra perioder. Där det är praktiskt kan det vara värt att installera ett automatiskt bevattningssystem för att göra denna uppgift enklare.

Gödsel: Applicera en årlig applicering av benmjöl eller gödselmedel med långsam frisättning varje vår.

Ogräs- och skadedjursbekämpning: Konkurrens från gräs och ogräs kommer att beröva din häck värdefullt vatten och näringsämnen så håll basen av din häck ren. Skadedjur som rådjur och kaniner kan orsaka katastrofala skador på unga plantor. Om du har problem med skadedjur, installera en plastträdspiral runt stammen på varje planta för att skydda den från skador.

Beskär: Beskär lövfällande häckar på vintern och vintergröna häckar på våren. De flesta häckar kommer att behöva beskäras årligen, men vissa arter kan behöva beskäras upp till 3 gånger per år. Bläddra i vårt utbud av häcksaxar för att hitta de bästa verktygen för jobbet.

Vi hoppas att detta har gett dig all information du behöver för att framgångsrikt plantera din nya häck.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

 • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

 • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

 • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor