Hur du Förbättrar din Trädgårdsjord

Vidta åtgärder för att förbättra kvaliteten på din trädgårdsjord till förmån för dina växter.

Det finns flera steg du kan ta för att förbättra din jord och få bästa möjliga prestanda från dina växter, oavsett om du trädgårdar på lera, grus eller sand. Tillsats av kompost, gödsel eller annat organiskt material kan hjälpa, liksom kompostmaterial. För hjälp med att identifiera din jordtyp, ta en titt på vår artikel ”Växter för olika jordtyper”.

Hur man förbättrar jorden i trädgården

Vissa växter är väl anpassade för att växa i vissa typer av jord, även om även dessa växter kan kämpa för att klara av om din jord är för kompakt eller för lätt. Det bästa sättet att förbättra alla jordtyper är att införliva stora mängder organiskt material varje år.

Hur man förbättrar lerjordar

Höjda bäddar hjälper till att förbättra trädgårdsdräneringen i lerjordsträdgårdar.

Försök att inte gå på lerjordar när de är våta eftersom det skadar markstrukturen. Om du behöver komma åt ett område, försök att lägga ner träskivor eftersom det kommer att sprida din vikt och ha mindre inverkan på jorden.

Gräv din jord på hösten när den är relativt torr men bearbetbar. På vintern och våren är lerjorden ofta för blöt för att bearbetas effektivt och för hårt för att bearbetas på sommaren.

 

 • Överarbeta inte din jord när du gräver. På hösten är det en bra idé att helt enkelt lyfta upp stora lerklumpar till ytan så att de kan brytas ner av frost och vinterväder.
 • Applicera stora mängder organiskt material. Det kan vara i form av väl förmultnat gödsel (använd bara färsk gödsel på hösten så att den kan ruttna över vintern), kompost eller återvunnet grönavfall från din kommun. Om jorden är bearbetbar kan denna klaffas in, annars sprids ett 5-10 cm lager av organiskt material på markytan för att inkorporeras naturligt av maskar.
 • Använd organiskt material som kompost runt dina växter för att förhindra att jordytan torkar ut och spricker i varmt väder.
 • Tillsätt aldrig sand i en lerjord eftersom det kan göra det värre. Du kan använda grus eller grovt grus även om det krävs mycket för att göra verklig skillnad. Det är bäst att bara fortsätta lägga till organiskt material och välja lämpliga växter för din jord.
 • Försök att skapa upphöjda bäddar för att förbättra dräneringen och förhindra behovet av att gå på jorden.
 • Plantera nya växter på våren eftersom även de tuffaste växterna kanske inte överlever en vattensjuk lerjord över vintern. När du planterar, se till att du först bryter upp jorden i botten av planteringshålet för att förhindra att vatten samlas – du kan till och med lägga till lite grus för extra dränering.

 Hur man förbättrar siltjordar

I början eller slutet av växtsäsongen, blanda in organiskt material till din jord

Siltjordar är i riskzonen för packning så det är värt att gräva i lite organiskt material årligen för att förbättra strukturen. Ett 5-10 cm lager av organiskt material kan klaffas in eller spridas över jordytan. Detta arbete bör utföras på våren eller hösten.

Som med lerjordar, försök att inte gå på siltjordar när de är våt. Använd träskivor för att fördela din vikt så att det blir mindre påverkan på markstrukturen.  Hur man förbättrar sandjordar

 • Lägg till mycket kompost i din trädgård för att förbättra vattenretention
 • Nyckeln till förbättring av lätta sandjordar är tillsats av massor av organiskt material. Detta kommer att binda samman jordpartiklarna och förbättra kvarhållningen av vatten och näringsämnen. Organiskt material fungerar som en svamp och kommer att förhindra att vatten och näringsämnen sköljs bort så lätt. Detta arbete utförs bäst på våren och hösten.
 • Försök att applicera kompost runt dina växter, antingen med ett tjockt lager av organiskt material eller ett lager dekorativt grus, skifferflis eller småsten.
 • Applicera komposter tidigt på våren medan jorden fortfarande är fuktig från vinterns nederbörd.

 

 

 

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Optimera din trädgård med Guldkannan: En revolutionerande kombination av vattenkanna och potta

 • Casino i naturen

 • Hur får man en Mysig Trädgård? Bästa Tips för en Lummig Trädgård

 • Hur får man en Lättskött Trädgård? Bästa Tips

 • Hur Man Övervintrar Sina Växter i en Kall Ram

 • Hur Man Bekämpar Ogräs i din Trädgård