Hur Man Bekämpar Ogräs i din Trädgård

Ogräs är knepiga små djävlar – precis när du tror att du har dem alla, kommer du se en annan som gömmer sig bland dina värdefulla perenner, eller kryper mellan luckorna i uteplatsen – precis utom räckhåll! Trädgårdsbekämpning av ogräs är en till synes oändlig kampanj för trädgårdsmästaren, och olika ogräs kräver olika angreppssätt för att triumfera över dem. Det är alltid frestande att sträcka sig efter herbiciden men det finns många andra sätt att stoppa dessa irriterande trädgårdsinkräktare.

Om du inte kan hitta ett specifikt svar på ditt problem så kommer här några tips som hjälper dig att välja den bästa metoden för ogräsbekämpning.

  1. Känn din fiende – Ettåriga ogräs kan bekämpas med regelbunden hackning men samma metod gör att perenner växer tillbaka större och starkare än tidigare! Det är väl värt att identifiera din motståndare för att hjälpa dig välja den bästa kontrollmetoden.
  2. Angripa ettåriga växter regelbundet – Det gamla talesättet att ”ett års sådd gör sju år ogräsrensning” stämmer verkligen. Ettåriga ogräs producerar enorma mängder frö som vilar i din jord tills förhållandena är rätt och sedan plötsligt dyker upp över natten. Lyckligtvis kan dessa enkelt kontrolleras med hackan medan de är unga. Låt dem aldrig nå blomningsstadiet.

Ett flerårigt problem – Handrensning av perenner är ofta den mest effektiva metoden men kan vara tidskrävande. Bli inte frestad att ta genvägar genom att hacka fleråriga ogräs som bindweed och mares tail med en rotavator – dessa ogräs kan växa tillbaka från de minsta rotbitarna, vilket ger dig ännu mer ogräs än tidigare!

 • Kulturella kontroller – För att minska framtida ogräsinvasioner överväg kompostmaterial och ogräsbekämpningstyger för att skapa en fysisk ogräsbarriär.
 • Använd kemikalier med försiktighet – Om du behöver använda ogräsmedel, se till att du läser etiketten noggrant och följ tillverkarens instruktioner till punkt och pricka. Applicera aldrig kemikalier nära dammar och andra vattenmiljöer. Välj alltid en stilla, lugn dag för att spruta. Bär alltid lämplig säkerhetsutrustning när du applicerar herbicid.

Tålamod är en dygd – obönhörliga fleråriga ogräs kommer att kräva flera appliceringar av ogräsmedel för att försvaga dem. Var ihärdig och attackera dem regelbundet.

Ekologisk ogräsbekämpning – Om du inte är sugen på kemikalier är det bäst att hålla sig till hackning och handrensning. Lite och ofta är nyckeln! Men om din rygg inte orkar så försök att investera i en ogräsbrännare.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Optimera din trädgård med Guldkannan: En revolutionerande kombination av vattenkanna och potta

 • Casino i naturen

 • Hur får man en Mysig Trädgård? Bästa Tips för en Lummig Trädgård

 • Hur får man en Lättskött Trädgård? Bästa Tips

 • Hur Man Övervintrar Sina Växter i en Kall Ram

 • Hur du Förbättrar din Trädgårdsjord