Hur Man Odlar Buskar och Träd från Frö

Så egna buskar från seed är roligt och givande. Du sparar inte bara pengar på de dyrare buskarna som odlas i container, du kan också minska din miljöpåverkan och se till att dina plantor är anpassade till dina specifika odlingsförhållanden. Här är några av de bästa buskarna och träden att odla från frö.

Det bästa buskar att växa från frö

Om du letar efter ett kostnadseffektivt sätt att fylla din trädgård med ett intressant utbud av buskar, finns det massor av frön att välja mellan. Här är några av de enklaste buskarna att prova:

Lavendel – prova Lavendel spicata

’Rosea’ för ovanliga ljusrosa blommor, eller Fransk lavendel för en riktigt prålig växt.

Dvärgsorten  Lavendel angustifolia ’Lady’ blommar det första året efter sådd.

Buddleja – helt enkelt och mångsidig, Buddleja davidii har långa plymer av färgglada, doftande blommor som lockar pollinatörer, och särskilt fjärilar, till trädgården.

Trädpion – ett mycket eftertraktat frö, trädpionen ’Rockii Mixed’ kan ta några år att blomma men kommer att belöna ditt tålamod med en livstid av utsökta silkespappersblommor som stänker med djup vinröd kl. basen. Det finns väldigt få växter som kan konkurrera med skönheten hos en trädpion i full blom.

De bästa träden att växa från frö

Träd kan ta lite längre tid att föda upp från frö, men tillfredsställelsen med att starta ett från början uppväger lätt besväret med att ha att vänta. Här är några av de bästa träden att odla från frö:

Kottall – ett inhemskt träd, Pinus sylvestris gör ett välväxt tillägg till ett stenparti medan det fortfarande var ungt och senare ett majestätiskt uttryck i trädgården när den närmar sig full höjd.

Kejsarinnans träd – Även känt som Foxglove-trädet, Paulownia tomentosa har stora klasar av doftande violetta blommor och exotiska löv. Tilldelat en RHS Award of Garden Merit växer detta träd snabbt, med enstaka skott som växer upp till 8 fot på en säsong.  

Hur man sår träd- och buskfrö

Det är enkelt att få igång dina träd och buskar på bästa sätt. Allt du behöver är:

Ett paket med frön.

En fröbricka eller några små krukor.

Frökompost av god kvalitet.

 

En varm plats inomhus.

Blötlägg dina frön, särskilt större frön, i vatten i några timmar före sådd. Följ dessa fyra steg när du är redo att lägga dem i krukor:

Fyll dina krukor. Se till att du fyller din bricka eller krukor med kompost upp till ett par centimeter under kanten. Vattna komposten väl och tillsätt mer om nivån sjunker för mycket.

Så ditt frö. Placera dina frön på jordytan, placera dem på avstånd eller så ett per kruka/modul.

Flytta till ett varmt utrymme. Täck fröna med ett lager kompost och flytta dem till en solig plats. Se till att de har en stabil temperatur på 18 – 21 ℃ för groning.

Vatten. Vattna väl men försiktigt med en rosettbeslag på din vattenkanna för att undvika att störa fröna. Håll krukorna fuktiga. 

Märk dina krukor och brickor med sort och datum, det kan vara lätt att blanda ihop. Räkna med att se groning inom 3 månader efter sådd, även om detta kan variera mellan sorter så tålamod är nyckeln! egna träd och buskar från frö är mycket givande. För fler råd, ta en titt på vår busknavsida där du hittar odlingsguider, bästa tips och inspiration.

 

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Hur Man Bäst Planterar Frön i Hängande Korgar i Trädgården

  • Hur Man Prickar ut och Härda av Plantor

  • Frösåddtider | Såtider | Special behandling