Hur Man Odlar Buskar och Träd från Frön

Att så DINA egna buskar från frön är roligt och givande. Du sparar inte bara pengar på de dyrare buskarna som köps färdigodlade, du kan också minska din miljöpåverkan och se till att dina plantor är anpassade till dina specifika odlingsförhållanden. Här är några av de bästa buskarna och träden att odla från frö.

Det bästa buskar att växa från frön

Om du letar efter ett kostnadseffektivt sätt att fylla din trädgård med ett intressant utbud av buskar, finns det massor av frön att välja mellan. Här är några av de enklaste buskarna att prova:

Lavendel – prova Lavendel spicata

Rosea’ för ovanliga ljusrosa blommor, eller Fransk lavendel för en riktigt prålig växt. Dvärgsorten Lavendel angustifolia ’Lady’ blommar det första året efter sådd.

Buddleja enkel och mångsidig, Buddleja davidii har långa plymer av färgglada, doftande blommor som lockar pollinatörer, och särskilt fjärilar, till trädgården.

Trädpion – ett mycket eftertraktat frö, trädpionen ’Rockii Mixed’ kan ta några år att blomma men kommer att belöna ditt tålamod med en livstid av utsökta silkespappersblommor som stänker med djup vinröd bas. Det finns väldigt få växter som kan konkurrera med skönheten hos en trädpion i full blom.

De bästa träden att växa från frö

Träd kan ta lite längre tid att föda upp från frö, men tillfredsställelsen med att växa ett trä från början uppväger lätt besväret med att vänta. Här är några av de bästa träden att odla från frö:

Pinus sylvestrisPinus sylvestris är ett välväxt tillägg till ett stenparti medan det fortfarande var ungt och senare ett majestätiskt uttryck i trädgården när den närmar sig full höjd.

Paulownia tomentosa – Även känt som Foxglove-trädet, Paulownia tomentosa har stora klasar av doftande violetta blommor och exotiska löv. Detta träd snabbt, med enstaka skott som växer mycket en säsong.  

Hur man sår träd- och buskfrö

Det är enkelt att få igång dina träd och buskar på bästa sätt. Allt du behöver är:

  • Ett paket med frön.
  • En fröbricka eller några små krukor.
  • Frökompost av god kvalitet.
  • En varm plats inomhus.

Blötlägg dina frön, särskilt större frön, i vatten i några timmar före sådd. Följ dessa fyra steg när du är redo att lägga dem i krukor:

Fyll dina krukor. Se till att du fyller din bricka eller krukor med kompost upp till ett par centimeter under kanten. Vattna komposten väl och tillsätt mer om nivån sjunker för mycket.

Så ditt frö. Placera dina frön på jordytan, placera dem på avstånd eller så ett per kruka/modul.

Flytta till ett varmt utrymme. Täck fröna med ett lager kompost och flytta dem till en solig plats. Se till att de har en stabil temperatur på 18 – 21 ℃ för groning.

Vatten. Vattna väl men försiktigt med ett beslag på din vattenkanna för att undvika att störa fröna. Håll krukorna fuktiga.

Märk dina krukor med sort och datum, det kan vara lätt att blanda ihop. Räkna med att se att de börjar gro inom 3 månader efter sådd, även om detta kan variera mellan sorter så tålamod är nyckeln! Att odla egna träd och buskar från frö är mycket givande.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Hur får man ett Frö att Gro? Bästa Tips & Råd

  • Hur Man Bäst Planterar Frön i Hängande Korgar i Trädgården

  • Hur Man Prickar ut och Härda av Plantor

  • Frösåddtider | Såtider | Special behandling