Hur Man Bäst Planterar Frön i Hängande Korgar i Trädgården

Hängande korgar

Hängande korgar ger en helt ny dimension till trädgårdsarbete, vilket hjälper till att utnyttja allt tillgängligt utrymme. Med hängande korgar kan du inte bara lysa upp en solig vägg, utan med rätt val av växter, använd dem för att lysa upp skuggiga områden, för verandor, uterum och till och med ge färska örter genom vintern med en inomhuskorg bredvid ett soligt fönster .

Det finns flera olika typer av korgar tillgängliga, från den gamla favorittypen av trådnät, som är nästan oförstörbar, till solida plasttyper som nästan är som en stor pott. Trådtyper kan planteras genom sidorna och botten för att ge en blommig kuleffekt, medan solida plaster håller vatten mycket längre och du behöver inte fodra dem.

När du planterar din korg, se först till att de unga plantorna eller plantorna är i rätt stadium. De ska vara stabila och väl rotade och på plats för transplantation.

Plantering av korgen

Om du använder en nätkorg behöver du någon form av foder för att förhindra att jorden faller ut. Detta kan vara plastfilm, ett konstgjort foder eller mossa. Mossa säkerställer utmärkt dränering och hög luftfuktighet som båda hjälper växterna att växa bra, men du kommer att behöva vattna oftare än med andra foder som är lättare att använda, även om du vanligtvis måste slå hål i dem för att sätta in plantorna .

Korgarna av plastkruk kan endast planteras i toppen och det är en enkel procedur att fylla med kompost och lägga i plantorna, kom ihåg att lämna plats kl. toppen för vattning.

Med trådkorgar, när du använder mossa, fodra botten av korgen med ett lager mossa ca 1 tum tjockt och bygg mossan upp till ungefär halvvägs upp på sidorna. Fyll sedan mitten med en fuktig, bra, fridränerande, jordfri kompost, helst en speciellt förberedd för att hänga korgar. Alternativt kan du skapa din egen genom att tillsätta 20 % perlit till en vanlig smutsfri krukkompost, plus ett vätmedel, vattenretentionsmedel och ett gödselmedel med långsam frisättning. Dessa kommer att säkerställa att vattnet fördelas jämnt, att det hålls så länge som möjligt och att plantorna matas genom säsongen.

Sätt i det första lagret av växter genom att försiktigt trycka bladen genom nätet, packa mycket mossa runt växterna och fyll upp mitten med kompost, försiktigt stram runt rötterna när du går. Se till att du lämnar ett utrymme som är tillräckligt stort för att ta växtens rötter som ska gå i mitten och bygga upp det yttre lagret av mossa allt eftersom.

Innan du planterar toppen, ordna först plantorna på bästa sätt och plantera sedan ordentligt, gör ett litet dopp i mitten för att förhindra avrinning vid vattning. Om möjligt, avsluta toppen med ett lager mossa för att förbättra utseendet på korgen och spara vatten.

Förutsatt att du använder en bra kompost och att du är beredd att mata och vattna regelbundet, kommer du att upptäcka att den bästa effekten kommer av att lägga massor av växter i korgen. Med ströväxter är det en bra tumregel att sätta i minst en planta per tum korgdiameter, det vill säga 12 plantor för en 12 tums korg. Men om du bara använder kraftigt växande växter som fuchsior eller pelargoner, är det bättre att begränsa det till 5 per 12 tums korg.

När du har planterat, ge korg en bra vattning med en vattenkanna med ros på för att sätta jorden runt rötterna och stå i växthus i 2-3 veckor. Om inget växthus finns tillgängligt, placera sedan i en kall ram, eller om det inte gör det, utomhus på en skuggig, skyddad plats och ta in det inomhus varje kväll. Under denna period, vänd korgarna varje dag för att säkerställa en jämn tillväxt, döda blommorna när de bleknar och nypa ut odlingspunkterna på långa, tråkiga plantor för att säkerställa buskiga plantor.

Flytta utomhus

När växterna är väletablerade är vädret milt och varmt, med all risk för frost har passerat, korgar kan hängas i sin slutliga position. Använd ett passande starkt fäste, ett 9-tums fäste är lämpligt för en 12-tums korg, och fäst ordentligt. En solig vägg som inte blir för varm, vänd mot SO eller SV är bäst men undvik en blåsig plats. Om du inte har använt skuggälskande växter bör korgen stå i solen under större delen av dagen. Håll komposten fuktig men inte vattenloggad genom frekvent vattning, vanligtvis en gång om dagen i varmt väder. Vatten på kvällen för preferens. Du kan se om en korg behöver vattnas genom att testa med fingrarna om den översta en halv tum av jorden är torr. Om ytan bara är torr, låt stå en dag till. När du vattnar, vattna väl, ge ungefär en halv liter till varje korg. Det är viktigt att komposten varken är för våt eller för torr eftersom vissa växter, som lobelia till exempel, aldrig återhämtar sig från uttorkning.

Från mitten av juni och framåt är det vanligtvis nödvändigt att utfodra med ett bra flytande gödselmedel en gång i veckan, eller så kan du ge en veckovis utfodring av ett gödselmedel med hög kaliumhalt för att uppmuntra blomproduktion. Byt ut en gång i månaden med en hög kvävehalt för att förhindra att bladen blir gula. Slutligen döda växterna regelbundet, särskilt Mimulus Pelargoner, Nasturtiums och liknande, för att säkerställa en följd av blommor.

Korgar för grönsaker och örter

Dessa behöver lite mer uppmärksamhet men kan vara både attraktiva och produktiva. De får aldrig torka ut och därför är trådkorgar bäst fodrade med polyeten. Lämpliga ämnen är buskgurka, chilipeppar, salladsskål, persilja och tomater och örter som basilika, salvia, kamomill, gräslök, mejram, syra och timjan.

Grönsaker behöver mer utrymme än ströväxter och en tomat som Tumbler eller en Pepper som Redskin bör planteras 3 per 14 tums korg, medan det med gurkor, som Bush Champion, räcker med en planta per korg. Utfodra varje vecka med ett högt kväveflöde, odla de flesta på en skyddad plats, men ge lite skugga för örter och skugga från stark sol för gurkor.

Vinter- och vårkorgar

Varför inte utnyttja dina korgar fullt ut genom att plantera upp med vinterblommande penséer som Floral Dance eller Universal Mixed. Placera på en skyddad plats, håll väl vattnad och om komposten fryser stå fast inomhus var 2-3 dag så att den kan tina upp.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Hur får man ett Frö att Gro? Bästa Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Buskar och Träd från Frön

  • Hur Man Prickar ut och Härda av Plantor

  • Frösåddtider | Såtider | Special behandling