Hur Man Prickar ut och Härda av Plantor

Pricka ut plantor

När frön gror är de första bladen som dyker upp hjärtbladen eller fröbladen. Dessa är vanligtvis ett par ovala, köttiga löv som inte liknar växtens mogna blad.

Det konventionella rådet är att plantor inte bör stickas ut eller transplanteras förrän den första riktiga löv dyker upp, men trädgårdsmästaren måste utöva sunt förnuft och bara flytta dem vidare när de är stora nog att hantera.

I fallet med stora plantor, som squash eller märg, kan detta vara innan de riktiga löven har utvecklats och det är ett bra råd att så sådana ämnen individuellt i små krukor.

Att ta bort små plantor från såbehållaren till brickor med en bra universalkompost kan vara en känslig sak . Den gyllene regeln är att aldrig hantera växterna efter deras stjälkar, som lätt får blåmärken, utan alltid efter deras fröblad. Vissa människor använder en vässad eller avsmalnande träbit, som en ispinne, eller en metallanordning som kallas en widger för att separera och lätta ut plantorna, och se till att de inte skadar de ömtåliga rötterna.

Alltid kommer det att finnas fler plantor att transplantera än tillgängliga brickor för att rymma dem, så några måste offras, ges till vänner eller läggas i kompostbehållaren. Det viktiga är att ge de transplanterade plantorna tillräckligt med utrymme för att bli robusta unga plantor.

Som en grov guide, tillåt cirka 50 plantor till varje fullstor bricka.

Det är bra att planera att förbereda planteringshålen i brickorna med väl fuktad kompost innan du faktiskt lyfter ut plantorna från såbehållaren. Sätt helt enkelt varje planta på plats med rötterna ordentligt fallande ner i hålet och fäst sedan komposten försiktigt i kontakt med babyplantan medan du fortfarande håller den i fröbladet.

Egenskapad kompost innehåller tillräckligt med växtfoder för att ge de utprickade plantorna en bra start i livet, men du kan, om du vill, börja mata med en utspädd flytande gödsel, som Maxi-crop, Liquinure eller Phostrogen, efter ett par veckor eller så.

Härdning av plantor

Halvhärdiga ettåriga växter, halvhärdiga perenner och vissa grönsaksfrön måste gro inomhus eftersom de skulle skadas av frost, hårda vindar eller svala växtförhållanden.

De sås tidigt på året i ett uppvärmt växthus, förökningsanläggning, ett varmt rum eller till att börja med i luftskåpet. De flesta frön behöver en lägsta temperatur på 65F (18C) och kommer att tolerera ett fall över natten till cirka 50F (10C), men det finns undantag och de hanteras separat.

När plantorna väl kommer fram måste de ges mycket ljus, dock inte direkt solljus, tills de är tillräckligt stora för att prickas av i brickor (se prickning ovan).

Den sista operationen innan utplantering är att härda bort de unga plantorna. Tanken är att gradvis acklimatisera plantorna till de tuffare förhållanden som råder i naturen. Låt minst tio dagar göra detta, gärna längre.

Börja med att ställa brickorna i skyddat läge utomhus i två timmar under dagsljus och sänk temperaturen i växthuset eller förökaren för resten av dagen. Öka långsamt den period som växterna är ute så att när frosten är klar är växterna helt konditionerade för att vara ute. Glöm inte att brickorna kommer att behöva vattnas men bör skyddas från kraftigt regn.

När de unga plantorna transplanteras till sina blommande positioner kan de fortfarande behöva lite skydd mot de skadliga effekterna av starka, kalla vindar.

Ett mycket användbart hjälpmedel för framgångsrik härdning är en kall ram. Den ska vara tillräckligt stor för att rymma alla fröbrickor, men kan vara en väldigt enkel och billig struktur. Under dagen kan lamporna – det är glas- eller plastkåpan över ramens väggar – öppnas eller tas bort helt, men sätts tillbaka på plats över natten.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Hur får man ett Frö att Gro? Bästa Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Buskar och Träd från Frön

  • Hur Man Bäst Planterar Frön i Hängande Korgar i Trädgården

  • Frösåddtider | Såtider | Special behandling