Hur man Odlar Hortensior – Bästa Tips & Råd

Hortensior finns i alla former och storlekar! Många växer till att bli attraktiva, medelstora buskar som ser fantastiska ut vid tomtgränsen men vissa är tillräckligt kompakta för att odlas i en kruka, medan andra bildar magnifika klätterväxter. Här är några som du ofta hittar tillgängliga.

Hortensia Hydrangeas

Hortensia Hydrangeas är några av de mest kända.

Hortensia Hydrangeas som hortensia ’Princess Diana’ har stora, rundade blomhuvuden består av huvudsakligen sterila blommor.Spetsar är tydligt olika, med mer tillplattade blomhuvuden som har en klase av små bördiga blommor i mitten som är omgivna av en yttre ring av prålig , stora, sterila blommor.Dessa hortensior är alla sorter av Hydrangea macrophylla och är särskilt kända för sin förmåga att ändra färg beroende på jordens surhet.För något riktigt magiskt i din trädgård, varför inte prova hortensia ”Fröken Saori”. Denna fantastiska dubbelblommiga hortensia korades till årets Chelsea Flower Show Plant 2014.Perfekt för: En fantastisk utställning i en stor uteplatscontainer.

Hydrangea arborescens

Hydrangea arborescens är en av de mest magnifika arterna. Hortensia ’Annabelle’ är möjligen den mest kända, eller varför inte prova H. arborescens ’Lime Rickey’. Rundade blommor med en diameter på upp till 15 cm öppnar sig från midsommar till hösten i en hisnande visning.

Dessa stora buskar är särskilt tåliga och trivs positivt i de svåra kalla, skuggade ställena som vetter mot norr. De enorma blommorna är alltid en favorit för blomsterarrangemang, men kan göra denna art svårare att placera i blomkanten bland andra växter. Mycket bättre att ge den det utrymme den behöver och odla den som en stor och prålig exemplarbuske!

Perfekt för: Ett stort pråligt exemplar för en kall, norrvänd plats.

Hydrangea paniculata

Hydrangea paniculata-sorter som Hydrangea ’Limelight’ har upprättstående buketter av vackra vita, konformade blommor , ofta rödfärgad med rosa eller ändrar färg under hela säsongen när blommorna mognar. Dessa eleganta, snabbväxande hortensior bildar medelstora eller till och med stora buskar om de får plats. Den nyöppnade floden blommor som dyker upp från sensommar till höst har ett fräscht vårutseende som är idealiskt för att lysa upp en dyster plats i den fläckiga skuggan av lövträd.Perfekt för: En elegant utställning i skuggiga skogsområden.

Klätterhortensior

Detta är den mest kända av klätterhortensiorna. Denna lövfällande klätterhortensia ett populärt val för ett kallt norrläge där de flesta klättrare skulle kämpa. Den trivs i de mest ogästvänliga trädgårdsförhållandena och använder sina rötter för att klänga sig fast vid väggar och staket och klär dem i hjärtformade löv som utgör en vacker bakgrund för sina spetsblomningar. Klätterhortensia petiolaris blommar från sen vår till tidig sommar.

Om du letar efter året runt växter är en vintergrön klätterhortensia som Hydrangea seemanii ett utmärkt val, även om den inte är det lika tålig som sin lövfällande kusin och kommer att kräva lite vinterskydd.Perfekt för: Klättring mot norr mot väggar och staket.

Hydrangea care

Hortensior föredrar ett soligt eller halvskuggigt läge, i ett svalt område i trädgården med skydd mot kalla, torkande vindar. Av denna anledning är de särskilt användbara för att lysa upp skuggiga bårder och göra ett vackert inslag i den fläckiga skuggan av skogsträdgårdar. Försök att undvika varma, soliga områden och platser som vetter mot öster där kyliga vindar kan skada vårens tillväxt.Odla hortensiaplantor i valfri bördig, fuktig jord. Det är en bra idé att arbeta i lite väl förmultnat gödsel eller kompost innan de planterar hortensior, och de kommer alltid att uppskatta en kompost med organiskt material på våren för att hjälpa till att bevara fukten vid sina rötter och mata upp dem för den kommande växtsäsongen. På lätta jordar är det en bra idé att mata hortensior med ett ericaceous gödselmedel .

Hydrangea macrophylla

Hydrangea macrophylla-sorter är välkända för sin förmåga att ändra blomfärg beroende på nivåerna av tillgängligt aluminium i jorden. Dessa nivåer påverkas av jordens pH, så på sura jordar där pH är 5,5 eller lägre och aluminium är fritt tillgängligt får blommorna en härlig blå nyans. På jordar med högre pH finns mindre aluminium tillgängligt och blommorna blir följaktligen rosa. Vita hortensior är dock undantaget, eftersom dessa är opåverkade av jordens pH.På jordar som har ett ganska neutralt pH är det möjligt att åstadkomma denna förändring genom att applicera ett blånande medel som innehåller aluminiumsulfat till jorden. Dessa finns på nätet och i de flesta trädgårdscenter. Det är möjligt att uppnå samma effekt genom att odla hortensior i krukor med ericaceous-kompost.

Srubby hortensia

Srubby hortensia såsom Hydrangea macrophylla cultivars, H paniculata och H. arborescens kan alla behandlas på liknande sätt. Blommande på föregående års trä behöver de i allmänhet lite underhåll, men beskärning kommer säkert att bidra till att ge ett bättre utseende.

Beskär hortensior efter blomningen, reducera stjälkarna för att begränsa deras tillväxt till det tillgängliga utrymmet och för att förbättra formen på växten. I kalla områden lämnar de bleka hortensia-blomhuvudena på plats tills de nya knopparna sväller på våren. Detta hjälper till att skydda de ömtåliga knopparna från frostskador.

Om nödvändigt kommer försummade hortensiaplantor att tolerera hård beskärning för att bilda en låg ram av stjälkar på våren, men detta kommer att innebära att man offra majoriteten av blommorna för det året.

Klättringshortensior kommer att kräva lite träning under de första åren för att uppmuntra deras stjälkar att klänga fast vid väggar och staket. Bind fast dem i sina stöd tills de sitter ordentligt fast – det kan ta flera säsonger. Beskär klätterhortensior direkt efter blomningen genom att ta bort de bleka blomhuvudena och förkorta stjälkarna för att passa det tillgängliga utrymmet.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

  • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

  • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

  • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor