Hur man Odlar Kaktusar och Suckulenter

Dessa underverk i växtvärlden är kända för sin förmåga att överleva världens torraste livsmiljöer. Kaktusar och suckulenter har en sak gemensamt – förmågan att lagra vatten och använda det extremt effektivt.

Dessa tuffa växter har vissa anpassningar som gör detta möjligt. Ta en titt på suckulenternas köttiga blad – bladen är svampliknande inuti med ett tjockt vaxartat hölje som minskar vattenförlusten från deras stomata (hudporer). Hacka upp en kaktus så hittar du samma köttiga insida.

Dessa växter använder till och med en annan process för fotosyntes som kallas Crassulacean syrametabolism (CAM). Detta är en mycket effektivare process än vanlig fotosyntes, som använder mycket mindre vatten. Till skillnad från de flesta växter tillåter CAM dem att endast öppna sina stomata på natten när temperaturen är mycket svalare, vilket minskar vattenförlusten.

Även om de flesta kaktusar kommer från torra klimat, finns det några undantag. Epifytiska arter som Schlumbergera och Epiphyllum (jul/påskkaktus och orkidékaktus) växer på träd i regnskogar där förhållandena är fuktigare och mer skuggade.

Kaktusar och suckulenta krukväxter

Många av denna mångsidiga växtgrupp ser fantastiska ut när de visas tillsammans, antingen som en rad av växter eller i en grund behållare. Med tanke på deras långsamma tillväxt, gör de väluppfostrade krukväxter som inte kommer att ”växa ur” deras kruka, även efter många år.

Större exemplar, såsom Aloe vera och Euphorbia abyssinica, och Sansevieria trifasciata planeras bäst individuellt för att skapa en dramatisk kontaktpunkt.

Om du har tid kan du till och med odla kaktusar från frö! Tålamod krävs eftersom groningen kan ta flera månader och tillväxten därefter kan vara mycket långsam, men belöningen för dina egna ”hemodlade” växter kan vara mycket tillfredsställande.

Temperatur och läge

Kaktusar och suckulenter är fantastiska krukväxter som kräver väldigt lite underhåll. De flesta kommer att trivas på en solig plats med relativt låg luftfuktighet så de är perfekta för en solig fönsterbräda. I Sverige är de flesta kaktusar och suckulenter mjuka växter som behöver en lägsta temperatur på 10C. De tål centralt uppvärmda rum på vintern, men man bör se till att de inte blir för torra.

Jord

De flesta kaktusar och suckulenta krukväxter kommer att överleva i krukan de levereras i ganska länge. När de äntligen behöver planteras om, använd en fridränerande jordblandning blandad med finkorn i ett förhållande av 7 delar kompost: 3 delar grus.

Omplantering görs bäst på våren. För att undvika att bli prickad kanske du vill använda en tång för att hålla din kaktus när du planterar om.

Vatten

Kaktusar och suckulenter frodas när de växtförhållanden efterliknar naturen. En sommar ”regnperiod” följt av en torrare vintervila kommer att uppmuntra dina växter att frodas och även blomma med mognad.

Dina kaktusar och suckulenter kan vattnas fritt från april till september för att återskapa ”regnperioden”. Se till att de får rinna av ordentligt efter varje vattning. Låt komposten torka ut lite mellan varje vattning, och se till att området är väl ventilerat med mycket frisk luft. Om möjligt, använd regnvatten i stället för kranvatten för att förhindra ansamling av mineraler i jorden.

Under vintermånaderna kräver de flesta kaktusar och suckulenter en viloperiod. Minska vattningen från september och framåt, låt komposten torka ut mellan varje vattning.

Vinterblommande arter är undantaget från dessa regler. De kommer att kräva en blötare vinter och en torrare sommarsäsong, med en högre luftfuktighet än ökentyper.

Gödsel

Kaktusar och suckulenter kommer att dra nytta av ett flytande foder en gång i månaden från april till september. Använd ett specialgödselmedel för att se de bästa resultaten. Det finns ingen anledning att äta under vintervilan.

Odla kaktusar och suckulenter utomhus

Det finns gott om tåliga suckulenter, som Sempervivum (Houseleeks) och Sedums som är tåliga nog att klara sig utomhus, året runt.

Det finns till och med vissa arter av tålig trädgårdskaktus som kommer att överleva utomhus i Storbritannien, året runt. Echinopsis-hybrider kan klara temperaturer ner till -7C. De kommer att kräva utmärkt dränering och skydd från särskilt kalla, våta förhållanden. Detta kan bäst uppnås om plantorna odlas i grunda behållare eller tråg som kan flyttas till torr plats under vintermånaderna.

Oavsett om du väljer en inomhusvisning eller föredrar att se dem i trädgården, det finns en mängd olika kaktusar och suckulenter att välja mellan.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

  • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

  • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

  • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor