Hur man Odlar Lavendel – Bästa Tips & Råd

Trots Medelhavets ursprung är denna oemotståndliga ört en ståndare i många trädgårdar.

Lavendelväxter är lätta att odla, men det är värt att veta lite om dem för att få de bästa resultaten och förhindra att de blir tunna och tråkiga.

Typer av lavendel

Det finns många arter av lavendel med otaliga varianter, från traditionella lilablommiga växter till de med vita blommor och dvärgkultivarer. De vanligaste sorterna kan generellt delas in i tre huvudgrupper: engelsk lavendel, fransk lavendel och lavandinhybrider.

Engelsk lavendel (Lavandula angustifolia) är en fullt tålig växt som blommar i juni och juli. Enstaka svallningar av blommor på långa stjälkar gör utmärkta, starkt doftande, låga häck- eller stigkanter. Populära sorter inkluderar ’Hidcote’ och ’Munstead’.

Fransk lavendel

(Lavandula stoechas) är något mindre härdig än engelska men blommar från maj till september. Den klarar korta perioder av kallt väder (-5 till -10 grader celsius) och bör planteras i skyddade bårder, krukor eller stigkanter. En härlig stugträdgårdsväxt, de prydnads- och nektarrika blommorna bärs på korta stjälkar. Populära sorter inkluderar ’Fathead’ och den lite mer kompakta ’Bandera’.

Lavandin, eller steril hybridlavendel, är kraftigare än vanlig lavendel men något mindre tålig. Blommor bärs på mycket långa stjälkar under hela juli och augusti.

Hur man odlar lavendel från frö

För att skapa en lång låg häck kan det vara mer kostnadseffektiv att odla lavendel från frö.

De flesta människor föredrar att köpa förodlade lavendelplantor, men om du har en budget eller gillar en utmaning kan du odla dina egna lavendelplantor från frö.

Så lavendel frön från februari till juli på ytan av fuktig frökompost. Täck fröna med ett stänk av vermikulit eller finsiktad kompost.

Placera fröbrickan i en förökningsmaskin vid 21-25°C eller förslut den i en genomskinlig polyetenpåse tills den gror, vilket kan vara upp till 21 dagar.

Håll komposten fuktig men inte våt och uteslut inte ljus eftersom det hjälper till att gro. När plantorna är stora nog att hantera, transplantera dem i 7,5 cm krukor och odla lavendelplantor under svalare förhållanden tills de är väl etablerade.

När all risk för frost har passerat, acklimatisera unga lavendelplantor gradvis till utomhusförhållanden under 7 – 10 dagar innan plantering utomhus.

Hur man sköter lavendelväxter

Med tanke på dess medelhavsursprung borde det inte komma som någon överraskning att lavendel har en fritt dränerande jord i full sol. Lavendel tolererar kalkhaltiga jordar bra och klarar ganska bra torra förhållanden när de väl har etablerats. De gör användbara buskar för kustnära lägen och varma förhållanden. , torra grusträdgårdar. Du kan till och med plantera lavendel som en låg häck för en härlig informell kant som lockar mycket pollinerande insekter till trädgården.

Undvik att plantera lavendel i våt mark eftersom detta kommer att få växterna att ruttna. Tunga jordförhållanden kan förbättras med tillsats av grovt sand eller sand före plantering. Alternativt kan du odla lavendel i behållare med en väldränerad jordbaserad kompost. Blanda i lite gödselmedel med långsam frisättning innan du planterar för att få dina växter igång på bästa sätt. Varje lavendelplanta behöver en behållare som mäter minst 30 cm diameter.

Efter plantering av lavendel är det viktigt att vattna regelbundet under den första växtsäsongen tills dina plantor är helt etablerad. Detta är särskilt viktigt under perioder med varmt, torrt väder. När lavendel väl har etablerats är den ganska tolerant mot torka.

Hur man beskär lavendel

Beskär lavendelplantor på slutet varje augusti för att uppmuntra tillväxt och förlänga deras liv.

Lavendel behöver beskäras varje år för att förhindra att de blir glesa och träiga. På sensommaren, efter blomningen, beskär dina växter tillbaka till inom 2 cm från föregående års tillväxt. Det är viktigt att lämna en del av det innevarande årets tillväxt på varje stam eftersom lavendel kanske inte växer tillbaka från gammalt trä. Försummade, vedartade växter ersätts bäst.

Vanliga problem med lavendel

Lavendel är lätt att odla men lider av rotröta när den odlas i våta förhållanden. Detta kan undvikas genom att förbättra jorden före plantering.

En av lavendelns största skadedjur är bladbaggen. Denna glänsande metalliska skalbagge är ganska slående i utseende, men kommer snabbt att förstöra löven på din växt. De flesta av skadorna uppstår mellan sensommaren och våren, vilket gör att växterna ser tydligt slitna ut.

Bladbaggen kontrolleras bäst genom att ta bort skalbaggarna och larverna för hand. Bekämpningsmedel kan vara effektiva, men dessa bör undvikas om du tänker använda lavendeln för att göra ätbara produkter. Undvik att spruta när plantorna är i blom eftersom detta även kommer att döda nyttiga pollinerande insekter.

Sätt att använda lavendel

Häll bara några blommor och socker i en burk för att skapa delikat smaksatt lavendelsocker.

I köket gör lavendel en intressant smaksättning för kakor och andra recept. Testa att stoppa några kvistar i en burk socker för att lägga till kex, sorbet, sylt eller gelé. Tillsätt lavendelblommor i grönsaksfonden och skapa en god sås till anka-, kyckling- eller lammrätter. Om du är en ivrig biodlare är lavendelhonung relativt lätt att göra och ger en delikat smak till bakverk och marinader.

Lavendel är välkänd för sina avslappnande egenskaper och kan användas för att göra hemgjorda tvålar, ljus och badoljor som hjälper dig att varva ner för en god natts sömn. Eller klipp helt enkelt några stjälkar för att naturligt dofta ditt hem istället för att använda kemiska luftfräschare.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

  • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

  • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

  • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor