Hur Man Odlar Ströväxter

Ta reda på allt du behöver för att hålla dina ströväxter starka med vår omfattande guide . Ströväxter är ettåriga eller biennaler som blommar under en säsong och ger kontinuerlig färg i många månader. Från vårens ströväxter som förgätmigej och väggblommor till vinterbäddväxter som penséer, det är möjligt att hålla din trädgård i blom nästan året runt. Så här odlar du och vårdar dina vår-, sommar- och vintersängkläder.

Var ska du plantera dina ströväxter

Sängväxter är otroligt mångsidiga och kan användas i sängar, hängande korgar, uteplatscontainrar och fönsterlådor. De är också ett kostnadseffektivt sätt att täppa till luckor i perenna bårder med snabb och enkel färg. Ett fantastiskt val för nybörjare trädgårdsmästare, ströväxter låter dig vara kreativ och prova helt nya mönster varje år.

Här är några av våra bästa tips:

 

 • Du kan blanda och matcha ströväxter för att skapa en upprörd färgshow, men för ett mer modernt utseende, håll dig till ett begränsat färgtema och enkel design. Prova en kombination av varma apelsiner, gula och röda. Alternativt är coola blått, lila och vita färger en slående visning också.
 • Använd sommarbäddväxter av olika höjd för att skapa en informell kant i trädgårdsstil. Placera högre blommor som solrosor, Nicotiana och Kosmos mot baksidan, uppgraderar till kortare ströväxter framtill som petunior, ringblommor och ettårig flox.
 • Lägg till klätterbäddsväxter som sötärtor, morgon glory och Ipomoea lobata för höjd och intresse. Växtstöd som tipi-spaljéer, obelisker eller bambukäppar kan placeras varhelst det behövs .
 • Glöm inte att införliva lövbäddsväxter som är ovärderliga för att bryta upp delar av blommor. Senecio cineraria ’Silver Dust’, Ricinoljeanläggningen (Ricinus communis ’Impala’) och Coleus är utmärkta exempel. Växter som Nigella (love-in-a-mist) ger fjäderlövverk med den extra bonusen av vackra blommor också. Du kan till och med välja ätbara växter som grönkål eller mangold ’Bright Lights’ för en unik, mångsidig säng.

Sängväxter sommar och vinter

Strösplantor kan födas upp från frö även om att köpa brickor med pluggar är den överlägset snabbaste och enklaste lösningen.

Sommarbädd växtfrön sås vanligtvis från februari till april, medan vinter- och vårplantor sås från maj till juli redo att planteras ut på hösten. De flesta kan startas i fröbrickor och sedan stickas ur och odlas på, men det finns några tåliga ettåriga växter som behöver sås direkt där de ska blomma. Dessa inkluderar gurkört, Kalifornien vallmo, Nigella ’Moody Blues’ och vallmo.

Plugplantor sommarplantor skickas på våren och behöver krukas upp och odling under frostfria förhållanden innan utplantering i slutet av maj eller början av juni. Vinterbäddväxter som polyanthus ’Most Scented Mix’ och primula ’Husky Mixed’, skickas ut på sensommaren och bör odlas på och planteras ut när de har rotat sig i sina krukor eller modulbrickor.

Hur man planterar ströväxter

De flesta ströväxter föredrar en position i full sol men det finns några som kommer att trivas i skuggan. Halvhärdiga ströplantor bör inte planteras ut förrän all risk för frost är över i slutet av maj. Följ dessa steg för att plantera ut ditt strö:

 

 • Strö ett granulat balansera gödselmedel över jorden och arbeta lätt in innan plantering.
 • Markera utformningen av din bädd i jorden med sand för att komma ihåg planteringspositioner.
 • Lossa plantorna från sina krukor eller brickor genom att knacka på krukan eller trycka upp plantorna från basen.
 • Gör med en murslev ett tillräckligt djupt hål för varje planta så att toppen av rotklumpen är precis under markytan. Sätt fast växterna.
 • När all plantering är klar, vattna området väl för att sedimentera jorden .

Omtänksam för dina ströväxter

Nyplanterade ströplantor bör vattnas regelbundet, men när de väl har etablerats bör de bara behöva deadheading då och då och vattna under långa perioder med torrt väder.

Växter som odlas i marken och vinterbäddväxter kräver ingen extra utfodring. Sommarströplantor i behållare kommer normalt att ha tillräckligt med näringsämnen för 6 veckors tillväxt, men efter denna tid kommer de att dra nytta av ett veckofoder med ett balanserat gödselmedel.

Vi hoppas att vi har gett dig massor av information som hjälper dig att skapa dina egna fantastiska ströväxter visar upp!

 

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

 • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

 • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

 • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor