Hur du Odlar Vallmo i din Trädgård – Tips & Råd

Att odla din egna vallmo från frö är ett enkelt sätt att lägga till slående färger till din trädgård, och ett utmärkt fyllmedel för alla oanvända utrymmen. Ännu bättre nyheter? När de väl har planterats kommer de tillbaka år efter år och bildar vackra drivor med tiden.

Följ vår enkla guide om hur man planterar vallmofrön så har du snart massor av dessa distinkta och delikata blommor för att lysa upp dina sängar och bårder.

Vilken vallmosort ska du plantera?

Du kan välja mellan cirka 120 olika sorter av vallmo inklusive ettåriga, tvååriga och fleråriga blommor. De finns i ett brett urval av färger – så en blandning av vallmofrön för en naturlig look av vilda blommor, eller gör ett dramatiskt uttalande genom att så en enda färg i massor.

Flandern eller åkervallmo (papaver rhoeas) är den enklaste att odla, och är mest känd som en minnessymbol för soldater som gav sina liv under första världskriget. Det är en ettårig, bivänlig sort som är idealisk i en trädgård med vilda blommor.

Om du vill ha en växt på längre sikt är tvåårig och flerårig vallmo ett levande tillskott till din trädgård eller bård. Orientalisk vallmo har större, blusiga blommor, medan isländska och japanska vallmo finns i unika nyanser som lila och guld.

Om du odlar vallmo för kulinariskt bruk är opium vallmo är ett bra val. Fröna kan ätas och används för att ge extra smak och crunch till bröd och kakor. Var försiktig, eftersom frön från många andra vallmoarter inte är ätbara. Du får inte heller konsumera någon annan del av en vallmoväxt – de är giftiga.

När ska man plantera vallmo

Så vallmofrön direkt i din trädgård på våren eller hösten. Om du planterar tidigt på året är vanligtvis mellan mars och maj bäst, men du måste vänta till följande sommar för en hälsosam visning. Så mellan slutet av augusti och oktober för fler blommor den första säsongen.

Kontrollera det individuella fröpaketet för när specifika sorter ska sås.

Hur man sår vallmofrön

 • Välj en solig plats med bra dränering. Rensa området och kratta till en fin yta.
 • Häll några vallmofrön i handen och strö dem väldigt tunt över marken för att skapa naturliga drivor. Låt 7-30 dagar gro, beroende på sort, markförhållanden och växttemperaturer. Håll jorden fuktig under groningen.
 • När den plantor är tillräckligt stora för att hantera, tunna ut dem till cirka 30 cm från varandra.
 • Vattna området regelbundet, särskilt under torrperioder. Var noga med att inte överdriva det eftersom det uppmuntrar snabb tillväxt och långa växter, eller till och med ruttna.

Lämnade det för sent att börja från frö? Du kan köpa orientaliska sorter som satängvallmo som mogna växter. Härda av utomhus i 2-3 dagar när all risk för frost har passerat innan utplantering i bördig, väldränerad jord.

Bästa tips för att odla vallmo

Vallmo är ett bra sätt att fylla outnyttjat utrymme och är lätta att ta hand om.

 • Vattna vallmo under torrperioder, men övermätta inte.
 • Om det lämnas till frö vallmo självsår vallmo, så undvik oönskad spridning genom att ta bort bleka blommor i god tid.
 • För att skörda fröskidor, skär när baljorna blir ljusbruna och torka ut i 1- 2 veckor innan du bryter upp och förvarar frön i en burk i upp till två år.
 • Dela klumpar av vallmo på sensommaren när de har blommat klart. Var försiktig, eftersom tidig separation kan skada känsliga rötter.

Vallmo utgör en viktig del av vildblomblandningar, och är en särskilt attraktiv pollinatorväxt för att föra bin och fjärilar till din trädgård – ett bra sätt att locka vilda djur och få barnen intresserade av naturen.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

 • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

 • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

 • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor