Hur man Planterar Pioner – Tips & Råd

Pionblommor är perfekta att klippa för att göra vackra vasutställningar inomhus.

Plantera pioner i din trädgård för eleganta vårblommor som återkommer år efter år. Dessa populära perenner är dyra att köpa som snittblomma och är särskilt uppskattade för sina stora dubbla blommor, rougefärger och berusande doft.

Pioner är lätta att odla, men att följa några enkla tips garanterar magnifika blommor, fin form och fantastisk doft. Med rätt skötsel har vissa växter varit kända för att blomma i femtio år eller mer!

Vilka är de olika typerna av pioner?

Pioner delas in i två grupper; trädpioner och örtartade pioner. Örtartade pioner (Paeonia lactiflora) dör direkt ner till marken runt oktober i slutet av växten säsong. Trädpioner producerar träigare topptillväxt som förblir synlig över marken under hela året.

Trädpioner växer till en större storlek och kan, när de är etablerade, producera hundratals blomningar under hela säsongen. Plantera en trädpion om du har gott om plats i rabatten.

Trädpioner och örtartade pioner kräver olika skötsel, även om båda typerna klarar sig bäst när de skyddas från vinden. Undvik knäckta blomstjälkar och fula pålar genom att stödja de magnifika blomhuvudena med ett snyggt stöd för pionväxter.

Hur man odlar örtartade pioner

Plantera dina örtartade pioner i full sol för bästa resultat, även om de växer i halvskugga också. Förbered din rabatt genom att gräva i lite väl förmultnat gödsel eller speciell piongödsel, och se till att välja en fritt dränerande del av trädgården. Pionkronor kommer att ruttna om de förblir vattensjuka med tiden.

Gräv ett bra hål och plantera din pion så att de spirande ”ögonen” på växtkronan är ungefär 2 cm nedanför jordytan. Om de planteras för djupt kommer blomspetsarna att kämpa för att tränga sig upp genom jorden och blomningen kommer att försenas. Barrotsörtartade pioner bör planteras mellan oktober och mars. Trädgårdsförberedda växter för krukväxter kan planteras tidigt på våren.

Räkna med att dina örtartade pioner blommar varje år från sen vår till tidig sommar. Efter tre år kommer dina växter att vara helt etablerade och kommer att ge massor av fantastiska blomningar.

Hur man planterar trädpioner

En mogen trädpion producerar hundratals enorma färgglada blommor.

Plantera din trädpion i mitten av hösten för att ge plantan en chans att etablera sig genom vintermånaderna. Liksom örtartade pioner föredrar de full sol och presterar bäst i rik, fritt dränerande jord.

Placera din trädpion mycket djupare i planteringshålet än en örtartad typ. Se till att skåran som visar var stammen och grundstammen är ympade sitter minst 10-15 cm under jordytan. Om din trädpion planteras för grunt kan blomningen och etableringen försenas.

Beskär inte din planta förrän den är ordentligt etablerad, vilket tar ungefär två till tre år. För att ta reda på exakt hur du beskär din trädpion, ta en titt på vår enkla guide. Trädpioner blommar från mitten av våren till mitten av sommaren, och regelbunden deadheading kommer att uppmuntra till mer blomproduktion.

Du kan skapa nya växter från din mogna trädpion genom skiktning eller delning. Dra längre grenar ner till marknivå för att stimulera rotproduktion eller dela en mogen växt. Trädpionarter kan också odlas från självinsamlat frö, även om hybridväxter inte kommer att växa trogna moderfröet och bör köpas.

Vad är de bästa pionsorterna att odla?

För fantastiska snittblommor med stora dubbla blommor, prova att odla örtpion ’Double Pink’ och pion ’Pink Hawaiian Coral’. Båda ser underbara ut i buketter och bara några stjälkar kommer att fylla en vas med spektakulär effekt.

Om du vill odla trädpioner är ’Luoyang Hong’ en fantastisk sort som ger rufsiga magentablomningar. Plantera bredvid den enkla doftande vitblommiga ’Feng Dan Bai’ för stor färgkontrast.

Och om du vill prova att odla dina egna trädpioner från frö, trädpion ’ Rockii Mixed’ är ett sällsynt tillfälle att så din egen.

Snabbguide till att odla pioner

  • Plantera pioner i en solig kant med rik väldränerad jord.
  • Plantera dina örtartade pioner så att knopparna är 2 cm under jordytan.
  • Plantera trädpioner så att den ympade stamytan är 10-15 cm under jorden yta.
  • Kom ihåg att ta bort eventuellt döda blommor under blomningen.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

  • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

  • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

  • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor