Hur man Sår Små Frön – Tips & Råd

Vissa växter producerar mycket små frön som är nästan dammliknande. I naturen är dessa växter beroende av att producera stora mängder frö för att öka sina chanser att överleva, men som trädgårdsmästare har vi ofta bara ett fåtal av dessa frön, så det är viktigt att ge dem bästa möjliga chans när du sår dem.

Förbered frösåområdet ordentligt

Så alltid på en ren, torr och dragfri plats. Innan du börjar, se till att du har allt klart runt dig för att minska risken för att fröet tappas bort eller spills av misstag. Använd noggrant rena fröbrickor och färsk frökompost.

Det är också en bra idé att vattna fröbrickan före sådd, eftersom vattning efter sådd kan ta bort fröet och skölja dem under kompostens yta. Lagrat vatten innehåller ofta svampsporer som kan döda dina plantor, så använd alltid färskvatten från kranen istället för från vattenrumpan.

Hur man gör rätt öppna förpackningar med fina frön

Var försiktig när du öppnar paket med fint frö. Jag tycker att fröet som är litet har en tendens att fastna i limmet som tätar ihop paketet! Öppna paketet över en bit rent, vitt papper.

När du river av toppen av paketet ska du inte slänga det förrän du har slitit isär båda sidor av det och försiktigt avlägsnat eventuella dammliknande partiklar från limmet. Öppna sedan de andra tre sidorna av det återstående paketet och kontrollera om det finns mer dammliknande frön.

Hur man sår små frön

Använd en tandpetare för att försiktigt så små frön.

Du kan försiktigt borsta fröet på ytan av komposten, eller fukta spetsen på en tandpetare och använda den för att lyfta varje frö och lägga ner det på komposten. Försök att så dem jämnt över kompostens yta. Om du har en större mängd fina fröer hjälper det att blanda in lite fin, torr silversand med dem. Detta hjälper dig att uppnå en jämn sådd över kompostens yta genom att göra fröet lättare att hantera och visa dig exakt var du har sått.

Täck inte fröet med kompost efter sådd eftersom det kommer att begrava de små fröna och minska grobarheten. Använd en ren, torr träpress för att försiktigt trycka in fröna i kompostens yta för att säkerställa att de får bra kontakt. Täck fröbrickan med glas eller matfilm för att bibehålla en konstant luftfuktighet och temperatur – eller lägg dem i en uppvärmd spridare om du har en.

Nästa steg – groning av fint frö

Håll komposten fuktig medan fröna gror.

Medan de gror är det viktigt att inte låta kompostytan torka ut. Försök att fukta ytan varje dag. När de har grodd ska krukan vara avtäckt. Kom ihåg att de har växt i en skyddad miljö så du måste ta bort glaset eller matfilmen gradvis under flera dagar, så att de vänjer sig vid normal rumstemperatur och luftfuktighet. Odla dem på en ljus varm plats men se till att de är skuggade från starkt direkt solljus eftersom det kan bränna och torka upp dem.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Optimera din trädgård med Guldkannan: En revolutionerande kombination av vattenkanna och potta

  • Casino i naturen

  • Hur får man en Mysig Trädgård? Bästa Tips för en Lummig Trädgård

  • Hur får man en Lättskött Trädgård? Bästa Tips

  • Hur Man Övervintrar Sina Växter i en Kall Ram

  • Hur Man Bekämpar Ogräs i din Trädgård