Vattenbesparingstips för Trädgården

Med allt varmare somrar är det viktigt att hålla ett öga på hur mycket vatten som används i våra trädgårdar och kolonilotter. Den goda nyheten är att det finns massor av trädgårdsbevattning och bevattningsverktyg för att hjälpa. Här är tio bästa tips som hjälper dig att använda mindre vatten – skydda miljön och spara pengar i processen!

1. Förbättra din jord

Förbättra jorden genom att gräva i massor av väl ruttnat gödsel eller hemmagjord kompost varje vår. Ju mer organiskt material det innehåller, desto bättre håller det fukt. Om det låter som hårt arbete, sprid helt enkelt ett tjockt lager kompost över dina gränser på våren (medan marken är fuktig) och låt maskarna dra ner den i jorden åt dig.

Hjälp enskilda plantor genom att skapa ett brett planteringshål och fodra det med perforerad polyeten. Blanda den uppgrävda jorden med mycket kompost eller väl ruttnad gödsel innan du fyller på den igen. Polyetenfodret kommer att förhindra att vatten rinner bort så snabbt och hålla kvar fukt runt växtens rötter.

2. Arbeta med naturen

Plantera inte fuktälskande växter på torra, steniga jordar. Välj istället växter som tycker om torra förhållanden. Torktåliga växter har ofta ett speciellt anpassat bladverk som hjälper dem att klara av vattenbrist. Håll utkik efter silver, pälsiga, vaxartade eller glansiga löv. Köttiga suckulenta växter och aromatiska bladverk är också tecken på att en växt kommer att klara vattenbrist väl.

3. Mulch, mulch, mulch

Mulch förhindrar att vatten avdunstar från din jord genom att täcka ytan. Ännu bättre, de håller ogräset nere och ser riktigt attraktiva ut också. Applicera alltid kompost mellan höst och vår medan jorden fortfarande är fuktig. Grus, småsten och barkflis ger en attraktiv täckning, medan ett lager av väl ruttnade komposter hjälper till att mata dina växter också. Om estetiken inte är ett problem, försök att plantera genom ett ark av polyeten eller landskapstyg.

4. Samla regnvatten där du behöver det

Vattenstötar hjälper dig att spara pengar när du använder dem i din trädgård
Bild: Shutterstock

Det finns många miljöfördelar med samlar regnvatten, och det är såklart helt gratis! Skaffa dig flera vattenstötar och placera dem där de är mest användbara – bakom växthuset, på uteplatsen eller nära grönsaksplatsen. Du kan också samla upp grått vatten från badet eller duschen för att vattna dina växter.

5. Vattna klokt

Vattna på morgonen innan dagens hetta sätter in. En tidig vattningsrutin minskar vattenförlusten genom avdunstning, så att dina växter får full nytta av vattnet som du applicerar. Vattna på morgonen kommer också att ge dina växter gott om tid att torka av innan natten faller, vilket minskar sannolikheten för snigelskador och svampsjukdomar. Slösa inte vatten genom att blöta bladverket – sikta alltid mot växtens bas.

6. Använd vattenkvarhållande gel

Tillsätt vattenkvarhållande gel i komposten när du planterar upp dina hängande korgar och behållare. Dessa små kristaller sväller för att skapa reservoarer av fukt som hjälper till att hålla växtrötterna fuktiga hela dagen.

7. Var selektiv

Alla växter behöver inte samma sak mängd vatten varje dag, så du har råd att vara selektiv. Frukt- och grönsaksgrödor är värda ansträngningen, men gräsmattor är förvånansvärt motståndskraftiga så oroa dig inte om de blir bruna. Faktum är att om du låter dem växa lite längre klarar gräsmattor oftast bra utan extra bevattning.

Prioritera behållare, hängande korgar och allt nyplanterat. Försök att ställa in ett automatiskt bevattningssystem för att hjälpa dig rikta in sig på sårbara växter. God etablering kommer att hjälpa växter att klara torra förhållanden under kommande år.

8. Vattna väl när det behövs

En riktigt bra blötläggning med några dagars mellanrum (eller när jorden blir torr) hjälper växterna att utveckla ett djupt, friskt rotsystem. Undvik att vattna lätt varje dag eftersom detta uppmuntrar växtrötterna att växa nära markytan, vilket gör dem mycket mer sårbara för torka.

9. Välj dina krukor med omsorg

Uteplatsbehållare torkar alltid snabbt, men du kan effektivisera din vattning genom att välja plast eller glaserade krukor istället för oglaserad terrakotta som är väldigt porös. Gruppera krukor tillsammans så att de kan dra nytta av skuggan som skapas av varandras lövverk. Kontrollera att plantorna inte blivit rotbundna – stora rotsystem kräver extra vatten. Transplantera dem i större krukor om det behövs för att jorden ska hålla sig fuktig längre.

10. Ta bort konkurrensen

Håll koll på ogräs i trädgården eftersom dessa kommer att växa snabbt och konkurrera med dina växter om värdefull fukt.

Fler bästa vattenbesparingstips

Några av våra kunder har generöst delat med sig av sina egna vattenbesparande tips för att bevara denna värdefulla resurs under långa perioder av varmt, torrt väder. Gör din del för miljön genom att prova några av deras idéer i sommar, från att installera vattenstumpor till att hålla kvar vatten från duschen.

Paul Beard – ”Ett bra tips är att fortsätta med ogräsrensningen – det kan vara jobbigt men då tar de i alla fall inte vatten från dina speciella växter.”

Lynn Fancy – ”Jag vattnar mina växter med vatten från min kondenstorktumlare!”Angela Lee-Smith”Som en pensionerad trädgårdsmästare med 35 års erfarenhet av trädgårdsodling Jag har alltid trott att vi måste återvinna vatten från våra hus.Victorianerna hade rätt idé även på den tiden i min trädgårdserfarenhet med gamla hus fanns det vanligtvis en vattentank under marken som de måste ha vattnat sina trädgårdar. Därför skulle det vara en sim Det är tillräckligt att sätta en tank under uteplatsen, men det är dyrt, men det är också att byta ut våra dyrbara växter som behöver mycket vatten när det är torrt. Tanken skulle förses med avloppsvatten från huset som normalt skulle gå ner i avloppet – att inte göra detta är falsk ekonomi om torrt väder ska vara normen när trädgården behöver vatten.”

Laura Dron”Min stora bod har ett sluttande tak. Bakom den, för att skydda sin integritet, finns en hög bambu i en stor kruka för att förhindra att den rasar. Bredvid denna finns en öppen plastsoptunna med trådnät tvärs över för att förhindra att varelser drunknar. Regn fyller lätt soptunnan. Tjock fibersträng/tunt rep rinner från den och slingrar sig ner inne i bambuns jord. Det hålls kontinuerligt vattnat av osmos. Man skulle kunna fullända detta genom att köra strängen genom rör för att stoppa avdunstning.”

Mary Lowry-Martin ”Vattna på kvällen så att dagens hetta inte avdunstar det innan det kan dra in. Det hjälper också att täcka växter runt rötterna med hemgjord kompost. Att behöva bära vattnet i stället för att använda en slang som vid de flesta kolonilotter är en stor motivation för att vatten bara ska gå dit det behövs!”

Marcus Nixon – ”Jag samlar upp vattnet från duschen som är igång medan jag väntar på att den ska värmas upp. Det är bara lite, men allt hjälper.”

Matthew Eddy – ”Jag har fyllt på min vattenrumpa med det överblivna diskvattnet, älvvätskan hjälper också till att döda några insekter!”

Christina Goozee – ”Samla allt ”grått” vatten från duschar och bad gör underverk mot grön fluga också”

Liz Farnworth ”Vattenbesparande tips, ha duschar inte badkar. Sätt en tegelsten/fylld plastflaska i din toalettcistern. Rapportera eventuellt sett vattenläckage/läckage till relevant lokal myndighet. Kör inte kranar i onödan. Skaffa dig en vattenstöt eller två.”

Cathy Johnson – ”Jag har täckt altanen med hinkar och diskskålar och har samlat en stor vattenkanna full under de senaste 24 timmarna – varenda liten hjälp!”

Harrod Horticultural – ”Använd definitivt bevattningssatser på marknivå för effektiv och avdunstningfri vattning. Soaker-slangen är idealisk!”

Carol Cranston”Placera behållare runt din trädgård/kolonn så att du har en vattenkälla nära dina växter. Det är förvånande hur snart de fylls. Utnyttja eventuella sluttande tak på uthus. Montera hängrännor och rör som leder in i behållare. Behållare kan mata andra behållare, så länge en är under mataren. Använd rör för den ena till den andra. Spara pengar genom att använda andra saker, t.ex. gamla vakuumrör eller VVS-rör. Titta på saker du tänker slänga………..kan de användas till något annat? Jag tycker att svaret oftast är ja! ”

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Hur man sår Frön – Bästa Tips & Vanliga Misstag