Hur Man Odlar Allium

Om du känner till din lök kommer du att njuta av möjligheten att plantera alliumlökar i dina rabatter också som ditt grönsaksplåster. Med sina statyska proportioner och pompomhuvuden erbjuder de extra färg under våren och försommaren och ger en arkitektonisk kvalitet till dina gränser. Här tar vi en titt på hur du får ut det mesta av dessa spektakulära glödlampor.

Fyrverkeri

Om du letar efter en djärv display och ett stänk av livfulla färger under det sena våren och försommaren innan resten av din plantering når toppen av sitt crescendo, kan du inte gå fel med allium. I synnerhet växer de högre stjälkade växterna som bländande ’Purple Sensation’ till cirka 3 fot i höjd med 6″ sfäriska blommor som består av en mängd djärva lilablommor. Genom att plantera dem på baksidan av dina bårder säkerställer du att dessa blommiga fyrverkerier, som exploderar i blom under maj och juni, ger en spektakulär bakgrund för resten av din plantering.

Tidiga allium

Om du är På jakt efter senvinterfärg, blommar vissa allium redan från mitten av februari och framåt, vilket gör dem till ett måste för din vårplantering. Kolla in allium ’Schubertii’ som, med sina läckra rosa buketter, gör en underbar tidig uppvisning. Och när blommorna bleknar under mitten till slutet av maj, har du underbart arkitektoniska fröhuvuden som ger extra struktur till dina gränser rakt igenom växtsäsongen och därefter.

Allium bland dina rosor

En del är snusiga på att odla allium i sina rabatter eftersom de är från samma familj som lök och vitlök, och det finns risk för en löklukt. Men även om dessa växter ger en lätt vitlökig doft, försvinner denna normalt bland doften från dina andra blommor, förutom att, även om du kanske inte kan lukta något, tycker bladlössen att doften är avvisande, vilket gör detta till en fin blomma att växa i bland dina rosor.

Var odlas allium

Allium är en tålig lök som tål en mängd olika förhållanden men som trivs positivt i bördiga, väldränerade jordar, i sol eller halvskugga. Det enda de verkligen inte gillar är tung, vattensjuk jord som kan göra att lökarna ruttnar i marken. Innan du planterar, behandla din jord med lite väl ruttnad kompost eller gödsel, och du är redo för en spektakulär visning till våren.

De högre allium som Purple Sensation tenderar för att se bäst ut på baksidan av din bård, men några av de mindre sorterna som allium amplectens ’graciös skönhet’ växer till ett mindre imponerande maximum på cirka 12 tum, vilket gör den perfekt för att samla på framsidan av bårder eller för plantering i krukor.

Hur man odlar allium

Högre allium har en ganska stor yta, så du måste se till att gräva ner lökarna tillräckligt djupt för att förhindra att vinden slår stjälkarna ner. Vanligtvis bör du plantera löken till ett djup av fyra gånger glödlampans diameter, vilket tillåter minst 4 tum mellan lökar. Trampa ner marken ordentligt och markera platsen där du planterade lökarna.

Det är bäst att plantera dina alliumlökar under hösten – från september till mitten av november; att vara en så tålig glödlampa tänkte att det inte borde vara något problem att plantera dina allium i december så länge du undviker att göra det under hård frost. Plantera dina lökar så snart du kan efter att du fått dem, annars kan de börja torka ut.

Ta hand om allium

Som en tuff glödlampa gör inte allium behöver lyftas varje år och tenderar faktiskt att klara sig bättre när de får etablera sig under ett antal säsonger. Eftersom fröhuvudena ser så attraktiva ut, kan du upptäcka att dina plantor självsådd och att du i detta fall kanske vill tunna ut dem då och då.

Markera helt enkelt marken där dina allium är så att du kan hitta dem igen när bladverket dör tillbaka. Gräv upp dem, separera dem och plantera om. Allium gillar djup, rik jord, så de älskar miljön i dina bårder och köksträdgårdar och, tillsammans med dina andra planteringar, kommer de att dra nytta av en mulching under våren.

Kommer från samma familj som lök och vitlök, dina allium är benägna att drabbas av samma skadedjur och sjukdomar som drabbar deras grönsakskusiner. Lökvitröta, dunmögel och lökfluga brukar vara mindre problem när man odlar allium i border, men det är bäst att undvika att plantera dem där du tidigare har odlat lök.

Med sina otroliga blommor och skulpturala fröhuvuden är lättskötta allium verkligen ett fantastiskt tillskott till din vår- och sommarplantering.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

  • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

  • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

  • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor