Hur Man Odlar Vitlök

Vitlök är lätt att odla i din trädgård – det är ganska litet underhåll och gör det t kräver mycket utrymme. Den växer gärna i en uteplatscontainer eller kruka, om det är vad du har tillgängligt. Ta reda på hur man odlar vitlök och när är den bästa tiden att skörda genom att läsa vår guide nedan.

För det bästa skörd av fett, saftiga vitlökslökar, bör du köpa vitlöksset från ett trädgårdscenter eller online växtspecialist, snarare än från en stormarknad. Du kan plantera många sorter utomhus antingen vår eller höst. För en intressant twist, prova att odla den som en ört på en solig fönsterbräda för dess delikat smaksatta blad.

Vilken typ av vitlök ska jag välja ?

Det finns två huvudtyper av vitlök: hardneck och softneck varianter.

Hårdhalsade sorter producerar en ätbar blomstjälk (ofta kallad ”scape”) som kan användas i sallader och röror. Dessa är ett utmärkt val om du vill skörda både skap och lökar.

Softneck-sorter producerar inte stjälken, men lökarna kan lagras längre än deras hardneck kusiner.

Här är några av de mest populära hårdneck-varianterna:

 • ’Elephant Garlic’ planteras på våren eller hösten för stora, milda lökar, perfekt för stekning.
 • ’Carcassonne Wight’ kan vara planteras på våren eller hösten och passar bra för Storbritannien.
 • ’Red Duke ’ är en höstplanteringssort med en starkt intensiv och kryddig smak.

Detta är några av de bästa softneck-varianterna:

 • ’Wight Cristo’ ger en elegant bukett och planteras på våren eller hösten.
 • ’Picardy Wight’ har en stark smak och lång lagringspotential. Vår eller höst.
 • ’Germidour’ är mycket pålitlig med en något mildare smak. Vår- eller höstplantering.

När ska man plantera vitlök

Vitlöksklyftor planterar man bäst mellan november och april, även om man generellt sett får en större och bättre skörd om man planterar på hösten. Faktum är att många trädgårdsmästare svär på att plantera före jul för att få bästa resultat.

Vitlökslökar säljs efter deras lämplighet för vår- eller höstplantering, så kolla innan du växt. Att odla vitlök från frö är för närvarande inte möjligt för trädgårdsmästare eftersom livskraftiga fröer är svåra att producera.

Var man planterar vitlök

Vitlök borde inte planteras i jord som nyligen har använts för vitlök, eller faktiskt för andra växter från alliumfamiljen. Så om detta ska vara en vanlig gröda måste du planera ett rotationssystem.

När du väljer en lämplig plats, kom ihåg att vitlök föredrar en position i full sol med väldränerad, lätt jord.

Hur odlar man vitlök i marken?

Vitlökslökar föredrar lätt, näringsrik jord och de tål inte vatten- avverkning, så gräv i mycket organiskt material som kompost, väl ruttnat gödsel eller återvunnet grönt avfall innan du planterar.

Dela försiktigt löken i enskilda kryddnejlika.

Plantera varje kryddnejlika strax under jordytan (ca 2,5 cm djup) med den spetsiga änden uppåt. De ska vara 10-15 cm från varandra.

För flera rader vitlök, plats raderna ca 30 cm från varandra. Detta kommer att ge dem gott om utrymme och hjälpa till med ogräsrensning.

Vitlök behöver en kall period för att växa framgångsrikt, men under vintern, om du har tung lerjord, starta dina kryddnejlika i modulbrickor. Om marken är för blöt kan dina kryddnejlika ruttna. Fyll brickan med multifunktionskompost och placera en kryddnejlika 2,5 cm djup i varje modul, täck kryddnejlika med mer kompost efteråt. Brickorna bör förvaras i skyddat läge utomhus.

Odlad på detta sätt kan vitlöken planteras ut till sitt slutliga läge på våren när kryddnejlika har groddat ut.

Hur odlar man vitlök i behållare?

Du behöver inte en stor trädgård för att odla vitlök; den är ganska glad i containrar på en uteplats eller balkong.

 • Välj behållare som är minst 20 cm i diameter och djup för att möjliggöra god rottillväxt.
 • Fyll din behållare med multifunktionskompost och tillsätt lite speciallök gödselmedel.
 • Plantera varje kryddnejlika på ett djup av 2,5 cm och placera dem på ett avstånd av cirka 10-15 cm. Ge utrymme för lökarna att svälla, så plantera dem inte för nära behållarens kant.
 • Håll komposten fuktig, speciellt under torrperioder.

Du kan också odla vitlök inomhus på en fönsterbräda för dess blad, som har en mild och aromatisk smak och kan tillsättas i soppor, curryrätter och röror. Skörda bladen efter behov tills löken har tagit slut. Att odla vitlök inomhus är dock inte den bästa metoden för att odla lökar av god kvalitet.

Hur man tar hand om vitlök

Vitlök är inte särskilt krävande, men den är sårbar till fåglar som älskar att dra upp nyplanterade set ur marken. Det är en bra idé att täcka området med nät eller trädgårdsfleece efter plantering.

Eftersom den inte skapar mycket skugga kan vitlök också snabbt kvävas av ogräs. Rensa regelbundet för att förhindra konkurrens om utrymme och näringsämnen.

Du behöver bara vattna din vitlök under långa torrperioder. Om du märker att blommor bildas kan du ta bort dem eller lämna dem intakta; hur som helst, det bör inte påverka lökens svullnad.

Hur och när man skördar vitlök

Höstplanterad vitlök är redo att skördas i Juni och juli och vårplanterad vitlök blir klar något senare. Vänta helt enkelt tills bladen börjat vissna och gulna och lossa sedan lökarna från jorden med en murslev.

Var noga med att inte skära vitlökarna med din murslev eftersom detta kommer att minska deras lagringspotential. Lämna heller inte lökarna i marken för länge efter att löven har vissnat eftersom lökarna sannolikt kommer att gro igen och kan ruttna när de lagras.

Före förvaring dem, lägg ut vitlökslökarna någonstans varmt och torrt. Eventuell torr jord kvar på lökarna kan försiktigt borstas bort. I gott skick kan vitlökslökar lagras i upp till tre månader.

Vanliga vitlöksproblem att se upp med

Vitlök är normalt problemfri, men det finns två sjukdomar att se upp för: rost och vitröta.

Rost uppträder som rostiga fläckar på bladen. Tyvärr är det enda du kan göra att undvika att odla vitlök på samma ställe i tre år; det finns inget botemedel mot rost.

Vitlök kan också påverkas av vitröta, som förstör rötterna och så småningom löken. Återigen finns det inget botemedel förutom växelbruk.

De bästa tipsen för att odla vitlök

Att odla vitlök är ganska enkelt och resultatet smakar inte som något du skulle få i en vanlig stormarknad. De viktigaste sakerna att komma ihåg är:

  • Köp vitlökslökar från en välrenommerad trädgårdsleverantör, inte en stormarknad.
  • Plantera före jul , om du kan.
  • Plantera inte i jord som nyligen har använts för alla alliumväxter.
  • Vattenlogga inte lökarna.
  • Rensa regelbundet.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse