Hur man Odlar Hyacinter – Tips & Råd

Trädgårdsmästare älskar hyacinter för sina pråliga, färgglada, mycket doftande blommor. En vårlök som är lätt att odla, med lite noggranna förberedelser kan du till och med få dem att blomma inomhus lagom till jul.

Oavsett om du väljer att plantera dem i dina bårder, behållare eller till och med fönsterlådor, så här får du ut det bästa av dina hyacinter. Läs vår användbara guide för hur och när du planterar dina hyacintlökar nedan.

Hur man odlar hyacinter ute

Plantera dina hyacintlökar i grupper under hösten. Som de flesta lökar behöver de väldränerad, bördig jord, i full sol. Rensa först området från ogräs och inför plantering, införliva organiskt material som väl ruttnat gödsel, återvunnet grönt avfall eller kompost i jorden.

Hyacintlökar kan irritera din hud så använd handskar för att hantera dem. Plantera dina lökar till ett djup av 10 cm med ett avstånd på 8 cm från varandra. Täck med jord och sätt fast lätt utan att trampa vilket riskerar att skada växtspetsarna. Så länge jorden är fuktig behöver du inte vattna dina lökar.

Hur man odlar hyacinter i krukor

Hyacinters snygga och kompakta växtsätt gör dem idealiska för att odla i behållare på ditt trall eller uteplats där du bäst kan njuta av deras berusande doft. För en engångsförlust av färg, använd en kompost för flera ändamål och plantera dina lökar 5 cm från varandra.

För att skapa varaktiga skärmar som kommer tillbaka år efter år, använd en jordbaserad kompost och plantera lökarna lite längre ifrån varandra – 8 cm kommer att göra susen. Kom ihåg att arbeta lite långsamt frigörande gödselmedel i kompostytan tidigt varje vår. Kontrollera och vattna komposten för att hålla den fuktig, men inte vattensjuk.

Hur man odlar hyacinter inomhus

”Forced” hyacinter gör underbart doftande julklappar och lägger till en glad färgklick för att lysa upp vintrig dysterhet. Allt du behöver göra är att se till att du köper hyacintlökar som har ”förberetts” eller värmebehandlats för att initiera tidigare blomning.

Börja med att lägga ett lager fuktigt kompost i din valda behållare – det finns ingen anledning att tillsätta gödsel. Ställ hyacintlökarna på komposten, runt behållarens kant. De ska vara nära men inte röra. Fyll runt lökarna med mer kompost så att lökens spetsar precis sticker igenom, kom ihåg att ge plats för vattning.

Täck dina behållare med svarta sopkärl och ställ dem någonstans kallt och mörkt som en källare, bod eller garage – en temperatur på cirka 9°C är idealisk. Låt stå i 10 veckor, kontrollera dem regelbundet och vattna sparsamt om komposten känns torr.

När skotten växer några centimeter ovanför kompostytan, ta med behållarna inomhus och placera dem i ett ljust, svalt läge, var noga med att inte placera dem ovanför en kylare. Vattna när komposten börjar torka, och om cirka tre veckor kommer dina hyacinter att blomma.

Ta hand om dina hyacinter

Undvik att överväta komposten eller låta den torka ut helt. Efter blomningen kan du plantera inomhushyacinter i trädgården där de kommer att blomma nästa vår.

Hyacinter som odlas i marken kräver väldigt lite underhåll. Så fort blommorna bleknar, ta bort dem.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Från Frö till Förståelse: Hur grundskolan kan förbättra växtlära

  • Kan man 3D-printa växter? (En framtidsspaning)

  • Passande växter till trappuppgången i din bostadsrätt

  • Vikten av Dragväxter för Pollinatörer

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Sår Vilda Blomfrön – Odla Ängblommor