Hur Man Odlar Vårlök

Lättodlade grönsaker som är redo att skördas på bara åtta veckor gör våren lök en fast favorit. Perfekt att använda som en ”utfyllnadsgröda” mellan rader av långsammare växande grönsaker, denna välsmakande sallad och wokningsvara kan ätas rå eller tillagad. Så här odlar du vårlök från frö.

Vilken vårlöksort att välja

Vårslök gör många rätter intressant. De vita lökarna har en delikat löksmak medan de långa ihåliga bladen kan skivas tunt för att lägga till textur och färg.

Fördelen med att odla din egen vårlök från frö är att du kan prova sorter som inte är lätt tillgängliga i snabbköpet. Välj mellan rejäla allrounder eller de som är bäst lämpade för betning eller odling över vintern. Här är några av våra favoriter:

 

  • Vårlök ’White Lisbon’ – Kort skördtid och perfekt för övervintring, detta är ett utmärkt val för nya trädgårdsmästare.
  • Vårlök ’Pompeii’ – En rundare form, denna silverskalade och saftiga variant är idealisk för inläggning och servering på cocktailpinnar.
  • Vårlök ’Apache’ – En röd sort som erbjuder god smak och en krispig konsistens, denna vårlök ger intresse och färg till sallader.
  • Vårlök ’Feast F1 Hybrid’ – En enastående allroundmaskin som är idealisk för successiva sådd som ska odlas hela sommaren.

När man ska så vårlök

Så vårlöksfrön från mars till augusti med 3 veckointervaller. Skörden kan vanligtvis börja 8 veckor efter sådd.

För en tidig vårskörd, så frön i september och över vintern.

Hur man sår och odlar vårlök

Vårslök kommer att växa i vilken bra bördig jord som helst förutsatt att den är väldränerad. Förbered marken i förväg genom att få ner din jord till en fin lutning och tillsätt en granulerad allmängödsel ungefär en vecka innan du räknar med att så.

Gör såddar 1,5 cm (0,5″) djupt och 15 cm (6″) från varandra och så tunt. Du behöver inte förtunna din vårlök eftersom du kommer att dra i dem och lägga till dem i dina sallader på bara några veckor.

Vårlök ruttnar i vattensjuka jord, så plantera dem i väldränerad mark och var noga med att inte övervattna. Det är också viktigt att hålla ogräs borta för precis som all lök hatar vårlök konkurrens. Det är också lämpligt att skydda de unga plantorna från fåglar genom att täcka dem med trädgårdsfleece.

Du kan också så vårlök i behållare eller krukor på fönsterbrädan. Lägg bara till kompost inom cirka 3 cm (1″) från toppen av behållaren innan du sprider fröet lätt över ytan och täcker med 1,5 cm (0,5″) kompost. Vattna sparsamt för att hålla jorden fuktig och du har snart en välsmakande gröda att njuta av.

Tips för att odla vårlök

Små lökar är idealiska för sallader och röror , men vissa sorter utvecklas till större, normalstor lök om du låter dem stå tillräckligt länge. Se upp för att ”bulta” i varmt väder – klipp bort alla blommande huvuden så fort de dyker upp eller, även om de fortfarande är ätbara, blir dina lökar mindre.

Vårslök övervintrar också bra. Genom att så dem i slutet av augusti, fram till oktober, får du en fin tidig skörd av skarpa salladsgrönsaker i slutet av våren.

Nu vet du hur man odlar vårlök, varför inte ge dem en chans? Mångsidiga, läckra och mycket näringsrika, dessa krispiga, knapriga salladslökar är verkligen ett måste för din trädgård. Hitta andra populära allium att odla, odlarguider och hela vårt utbud av produkter på vår navsida för lök, vitlök och schalottenlök.

 

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse