Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

Att odla fruktträd är roligt och givande. Och det finns ett stort urval att välja mellan, inklusive hybrid dvärgfruktträd som trivs i behållare, till fullstorleksfruktträd som kommer att föda hela familjen i många år framöver. Här är våra tips som hjälper dig att välja rätt träd för ditt utrymme, inklusive hur och när du ska plantera det.

Hur man väljer rätt fruktträd

Börja med att tänka på din favoritfrukt – körsbär, äpplen, päron och mispel är en liten del av fruktträden som kan odlas utomhus i Sverige. Det låter självklart, men plantera en sort du älskar, för du kommer att skörda frukten i många år framöver. Och du behöver inte hålla dig till traditionella svenska favoriter.

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du köper ett fruktträd är storleken det kommer att nå vid mognad. Läs på om fruktrotstam, eftersom de flesta fruktträd ympas på ett annat rotsystem som styr den slutliga storleken. Att välja rätt grundstam är nästan lika viktigt som att välja rätt sort. Grundstammen bidrar också till förbättrad kraft och sjukdomsresistens också, så det är väl värt att välja ett ympat träd framför ett icke-ympat träd.

Om du har begränsat med utrymme men vill ha ett urval av frukt, kan du prova en äppel- och päronträdsfamiljesamling. Du kommer att få två fruktträd, ett äpple och ett päron, men varje träd kommer att förse dig med tre olika typer av frukt. Dessa multiympade fruktträd är inte bara självpollinerande och mångsidiga, de är ett utmärkt sätt att njuta av tre typer av äpplen och tre typer av päron utan att behöva plantera sex träd!

Och om du har en mycket liten trädgård eller till och med bara en balkong, är dvärgfruktträd idealiska för odling i krukor. Dessa träd är uppfödda för att hålla sig kompakta, når cirka en meter höga och kommer att producera mycket frukt så länge du placerar dem på en solig plats.

Hur man planterar fruktträd

När du har valt ditt fruktträd måste du hitta en bra plats för det att växa – ett soligt och skyddat läge med god kvalitet och väldränerad jord är idealiskt. Undvik dalar eller andra låga områden, eftersom dessa kan förvandlas till frostfickor på vintern och orsaka blomning och dåliga skördar. Kom ihåg att ge gott om utrymme runt planteringsplatsen så att ditt träd kan växa till mognad under kommande år.

Här är vår steg-för-steg-guide för att plantera ditt fruktträd i marken:

 • Förbered din valda plats genom att gräva ner mycket väl förmultnat gödsel eller kompost i jorden.
 • Gör planteringshålet tillräckligt brett för att ge gott om plats för rotklumpen eller bara rötter att sprida genom nyvänd jord.
 • Placera en påle i planteringshålet. Se till att den är ordentligt planterad och tillräckligt hög för att stödja trädet ordentligt.
 •  Placera ditt träd i planteringshålet och se till att förbindelsen mellan rot och stam är i nivå med jordytan.
 • Fyll igen planteringshålet och platta ner jorden ovanför rötterna med din stövel.
 • Vattna ditt nyplanterade fruktträd mycket väl.
 • Använd en lös slips för att fästa det unga trädet vid pålen. Gamla strumpbyxor är bra för detta. Se till att det finns en eller två tums spelrum för stammen att röra sig.
 • Lägg kompost runt basen av det planterade trädet, men håll stammen fri från material.
 • Vattna ofta jorden runt ditt unga fruktträd, se till att vatten tränger in i ytan och uppmuntrar trädet att utveckla djupare rötter.

Kom ihåg att dina unga fruktträd kommer att ta några år att korrekt etablera och börja producera stora grödor. Om du odlar dem på din uteplats, använd en stor behållare och en jordbaserad kompost som John Innes nr 3. Håll ett öga på fuktnivåerna eftersom de behöver mer vatten än de som odlas i marken.

Hur man sköter fruktträd

Vattna dina träd regelbundet under de första två åren för att hålla jorden runt rötter fuktiga. Detta är avgörande under år ett, när topplöven växer snabbare än underjordisk rotutveckling. Rötterna behöver extra vatten för att kunna stödja denna snabba tillväxt.

Att gödsla till ditt träd är inte nödvändigt, men kommer att främja en sund tillväxt ovan jord. Använd ett balanserat gödselmedel under växtsäsongen om du känner att dina träd behöver det. Du kan också ta bort stödpålen efter två år – vid det här laget bör rötterna vara tillräckligt utvecklade för att förankra trädet i blåsiga förhållanden.

När och hur ska jag beskära mina fruktträd?

Äppel- och päronträd beskärs bäst mellan november och februari då trädet är vilande och avsaknaden av löv gör det lättare att se den övergripande formen. Men du bör vänta till sommaren med att beskära körsbärsträd, plommon, aprikoser och persikor. Detta minskar avsevärt deras risk att drabbas av silverbladssjukdom.

Syftet med beskärningen är att skapa ett friskt träd med en öppen mitt och inga korsande grenar. Denna öppna, ”bägarform” tillåter mycket ljus att nå och mogna frukten, och uppmuntrar god luftcirkulation vilket minskar risken för sjukdom. Det är viktigt att få en bra form i början, eftersom det är svårare att lösa misstag när trädet är större. För att beskära ditt fruktträd bör du:

 • Ta bort all död eller sjuk tillväxt.
 • Ta bort alla grenar som korsar eller skaver mot varandra.
 • Sikta på en bägarform.
 • Försök att klippa grenar tillbaka till en utåtvänd knopp, för att uppmuntra tillväxt bort från mitten av trädet.
 • Använd alltid ren och vass utrustning.

Vissa människor gillar att använda de vertikala utrymmena mot väggar eller staket för att odla sina fruktträd. Dessa skickligt ”tränade” träd tar upp mycket mindre plats i trädgården och kräver specialistbeskärning för att behålla sina ovanliga former.

1 . Vad är ett kordonfruktträd?

Ett kordonfruktträd byggs som en enda stam, med korta horisontella sidosporrar som bär frukten. Den planteras vanligtvis i 45 graders vinkel för att öka fruktbärande kapacitet. Cordon-träd tränas från det första året och är endast produktiva med hjälp av sporrbärande sorter.

2. Vad är ett espalier-fruktträd?

Ett espalierträd är tränat för att producera långa horisontella sidogrenar, vanligtvis mot en bärande vägg eller längs horisontella trådar mellan stolparna. Espalierträd kräver specifik grundstam och noggrann beskärning från det första året av plantering, men den attraktiva arkitektoniska finishen är definitivt värt ansträngningen!

3. Vad är ett fantränat fruktträd?

Ett fantränat fruktträd utvecklas platt mot en vägg eller staket med flera stjälkar som bryter ut från ett mycket kort huvudstam. Denna utrymmesbesparande form kan hjälpa frukt att mogna, speciellt om en värmebevarande vägg i söderläge används. Det är en tillväxtstrategi med ganska lite underhåll när väl de fruktbärande fläktstammarna har etablerats.

Bör jag tunna ut frukten på mina fruktträd?

Att tunna ut antalet frukter på ditt fruktträd kommer att öka storleken på individuella frukter vid skörd, men minska den totala mängden frukt. Fruktträd ”sätter” frukt runt mitten av juni, och dessa fruktklasar är ibland stora, vilket är bra om du är ute efter en större avkastning av mindre frukter. Förutom att öka fruktstorleken är gallring en chans att ta bort missformade, ärrade eller sjuka frukter innan de utvecklas.

Ännu viktigare är att gallring av din frukt minskar vikten på varje gren och förhindrar att de går sönder eller går sönder. Brutna grenar betyder att du tappar frukt, och de ger en enkel plats för sjukdomar att komma in. Träd tappar ibland naturligt överskottsfrukt så det är bäst att vänta tills efter denna tidpunkt för att gallra dina fruktträd.

Vi hoppas att vår guide till att odla dina egna fruktträd är till hjälp.

 

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse

 • Hur Man Odlar Tomater