Hur Man Odlar Tomater

Du kan inte slå smaken av hemodlade tomater direkt från rankan – och de är så lätta att så & växa! Välj bara dina favoriter från det enorma utbudet av tomatfrön och tomatplantor som erbjuds och följ våra instruktioner för att se till att du kan njuta av en riklig och saftig, soldränkt skörd. Här är några bästa tips om hur man planterar, sår och odlar tomatfrön.

Hur odlar man tomater från frö?

Så dina tomatfrön i mars eller april, cirka 6-8 veckor före vinterns sista frost, eller tidigare om du odlar dina tomater i ett växthus. Strö fröet tunt på frökompost av god kvalitet. Täck med 1,5 mm kompost och vattna lätt med en finrosad vattenkanna.

Om du bara odlar några få plantor, så två frön i en 7,5 cm lång (3″) kruka. Håll komposten fuktig, men var försiktig så att du inte övervattnar eftersom våta förhållanden kan uppmuntra till ”avdämpningssjukdomar” och andra mögelproblem. Vid en temperatur på 21 grader celsius gror tomatfrön vanligtvis om 7 till 14 dagar. Ta bort den mindre plantan efter grodd.

Gröja på tomatplantorna så snart de är stora nog att hantera. Håll plantorna i bladen, var noga med att inte röra stjälkarna och transplantera dem i 7,5 cm (3 tum) krukor. Skydda plantorna från frost, kalla vindar och drag som kan döda dem.

Vilken sorts tomat ska du välja?

 • Körsbärstomater
 • Plommontomater
 • Heirloom Tomater
 • Medium (’Normal’) Tomater
 • Beefsteak Tomat
 • Tomat ”Gardener’s Delight”
 • Tomat ’Crimson Plum’
 • Tomat ’Ananas’
 • Tomat ’Tigerella’
 • Tomat ’Super Marmande’
 • Tomat ’Gartenperle’
 • Tomat ’Roma VF’
 • Tomat ’Craigella’
 • Tomat ’Cristal’
 • Tomat ’Country Taste’
 • Tomat ’Sweet Aperitif’
 • Tomat ’Shimmer’ F1 Hybrid
 • Tomat ’Yellow Stuffer’
 • Tomat ’Moneymaker’
 • Tomat ’Gourmandia’
 • Tomat ’Losetto’
 • Tomat ’Principe Borghese’
 • Tomat ’Black Russian
 • ’Tomat ’Orkado’
 • Tomat ”Buffalo Steak”
 • Tomat ’Suncherry Premium’
 • Tomat ’Roma Nano’
 • Tomat ’Amatören’
 • Tomat ’Alicante’
 • Tomat ’Crimson Blush’

Hur mycket vatten behöver tomatplantor?

Tomatplantor behöver mycket vatten och foder om de ska producera en riklig skörd. För bästa resultat, vattna lite och ofta. Vissa trädgårdsmästare lämnar några fyllda vattenkannor för att värma i sitt växthus så att vattnet inte är chockerande kallt från kranen eller vattenstöten.

Vissa människor hävdar att vattning vid exakt samma tid varje dag gör skillnad för kvaliteten på skörden! Mata dina tomater med ett allmänt flytande foder tills den första fackverket har bildats, varva sedan med ett foder med hög kaliumhalt för att uppmuntra till fler blommor och frukt.

Hur gör du odlar du tomater i ett växthus?

Att odla tomater inomhus ger en tidig skörd, speciellt om du väljer rekommenderade sorter som ’Sungold’, ’Money Maker’ eller ’Country Taste’. Om du är ute efter tomater för att göra soppor och såser så är tomat ’Roma VF’ sorten för dig. Så i 7,5 cm (3″) krukor från februari och framåt, enligt instruktionerna på fröpaketet.

Plantera de unga plantorna när de är ca 15-20 cm ( 6-8 tum) hög och blommorna på den första fackverket har precis börjat öppna sig. Om du planterar i din växthuskant, se till att du gräver i mycket trädgårdskompost eller väl ruttnat gödsel under vintern, och kom ihåg att kratta in ett allmängödselmedel innan du planterar.

Om du har använt dina bårder för tomater tidigare, är det bäst att byta jord innan du odlar dem igen, eller jordskadedjur och rotsjukdomar kan vara ett problem. Odla tomater i krukor eller en odlingspåse? Kom ihåg att de kommer att behöva mycket mer vatten och skötsel.

Plantera dina tomater ca 45 cm (18 tum) från varandra, lämna 75 cm (30 tum) mellan raderna, och om du planterar i en odlingspåse, begränsa dig till två plantor per påse. Tomater föredrar en temperatur på 21 – 24 C (70 – 75 F) och presterar dåligt vid temperaturer över 27C (81F) eller under 16 C (61F). Se till att du ventilerar växthuset regelbundet för att motverka skadedjur och sjukdomar.

Hur odlar du tomater ute?

För bästa resultat, välj pålitliga favoriter som ”Gardener’s Delight”, ”Money Maker” ’ eller ’Sweet Olive’. Alternativt, om du odlar dina tomater i hängande korgar, välj sorter som ”Cherry Cascade” eller ”Tasty Tumbler”.

Vänta till cirka 6-8 veckor innan den sista frosten förutses och så enligt anvisningarna på fröpaketet i 7,5 cm (3 tum) krukor. Det är dags att plantera ut de unga vinstockarna när de är cirka 15-20 cm (6-8 tum) höga, blommorna på den första fackverket har precis börjat öppna sig och risken för frost är över.

Om du planterar i marken, se till att du gräver i dig rikligt med trädgårdskompost eller gödsel under vintern, och precis innan du planterar, kratta in ett allmängödselmedel. Tomater är hungriga växter!

Plantera dina tomater cirka 45 cm (18 tum) från varandra, lämna 75 cm (30 tum) mellan raderna. Om du odlar dem i odlingspåsar, begränsa antalet plantor till två, och kom ihåg att de behöver extra vattning och skötsel.

För att spara utrymme, odla dina utomhustomater i hängande korgar eller upp och ner. Plantera helt enkelt en ung tomatplanta genom ett hål i botten av en hink eller liknande hängande behållare och fyll behållaren med kompost för flera ändamål. Häng upp hinken från ett fäste och låt plantan dingla under den.

Hur tränar man tomatplantor?

Hur du tränar dina tomatrankor beror på om du väljer avstängda/obestämda, halvbestämda eller bestämda sorter:

Cordon/obestämd:

De vanligaste tomaterna, dessa enstjälkade plantor med sidoskotten borttagna, blir väldigt höga och når ibland 2,5 m.

Halvbestämd:

Liknar obestämda sorter (odlas som avspärrningar) men ger kortare växter.

Bush/Determinate:

Sluta växa tidigare än obestämda sorter med stjälken som slutar i en fruktkross. De kallas ”busk” och ”dvärg” och är lämpliga för att hänga korgar. De kräver ingen beskärning.

Med obestämda och halvbestämda sorter (kordon), bind plantan till ett stöd när den växer . Genom att nypa ut sidoskotten när de utvecklas koncentreras växtens energi till att producera frukt. När spärren når toppen av sitt stöd, klipp ut spetsen på huvudstammen två blad ovanför den översta blomfackverket.

För bästa frukt är det bäst att begränsa antalet fruktkrossar till sex per planta. Om vinstocken inte når toppen av sitt stöd på sensommaren, klipp ut huvudspetsen ändå för att ge de återstående frukterna tid att mogna.

Bestämma sorter ( buskar/dvärgtyper) behöver inte beskäras eller tränas och spretar gärna längs marken eller runt krukan de växer i. Bestämda sorter kan stoppa blomproduktionen efter flera takstolar, men du kan uppmuntra fortsatt tillväxt uppåt genom att träna upp den översta sidoskott.

När ska man skörda tomater?

Börja plocka dina tomater när frukterna mognar och får full färg . När frost hotar i slutet av säsongen, lyft eventuella växter med omogen frukt på och häng dem upp och ner under tak. Tomater kan frysas med framgång om du upptäcker att du har överflöd.

Vanliga problem med tomatplantor

Som potatis, tomater får blödning. Se till att du vidtar rätt försiktighetsåtgärder när du odlar

Tomatsjuka

Ett vanligt problem som orsakas av vått väder, särskilt med utomhusväxter, sprider sig snabbt och lämnar tydliga bruna fläckar över hela växten. Inte bara dödar rodnad vinstockar, det ruttnar också frukten. Hur stoppar man smuts? Odla resistenta tomatsorter eller spraya Bordeaux Mixture på dina plantor tidigt på sommaren.

Fruktproblem

Oregelbunden vattning, eller för mycket vatten för sent i tillväxtcykeln orsakar fruktningsproblem som:

Blossom End Rot: Mörk fläck vid basen av frukten, mer vanligt om plantan odlas i odlingspåse.

Blossom Drop: Blomknopp faller av.

Torrset: Fruktväxten avstannar när frukten är lika stor som ett tändstickshuvud.

Dela frukt

Nyckeln till en hälsosam skörd av tomater är regelbunden, jämn vattning, levererad till basen av plantan. För mycket vatten för sent tenderar att vara problemet i de flesta fall, särskilt med växter som odlas i krukor och odlingspåsar.

För mycket direkt solljus kan också skada din gröda. Tomater behöver hög ljusintensitet för att växa bra, men för mycket kan orsaka fläckar, skållningar eller fläckar på den utvecklande frukten. ’Greenback’ är ett vanligt problem som orsakas av för mycket solljus, vilket lämnar den mogna frukten wi ett hårt grönt område på ”axeln”.

Om detta är ett problem, öka kaliumet i dina växters matning och använd fleece eller skuggning som täckning i den hetaste delen av dagen. Det kan också hjälpa att använda resistenta sorter som ’Alicante’ eller ’Craigella’.

Skadeinsekter

Håll utkik efter grön och vit fluga eftersom båda kan sprida virus. Spraya dina vinstockar med en rekommenderad insekticid så snart du märker skadedjur. Ekologiska trädgårdsmästare kanske föredrar att plantera ringblommasorter som ”Tomatodlingshemlighet” i närheten som lockar till sig nyttiga insekter som äter skadedjur.

Lövproblem

Curlingblad . Kan orsakas av bladlöss som suger juice från dem, men om det inte finns några tecken på insekter är den mest troliga boven de kalla natttemperaturerna (mer märkbar på försommaren). Om så är fallet är det inget att oroa sig för.

Mosaikmönster, ränder eller förvrängda bladytor. Dina tomater kan ha ett virus, i vilket fall det bästa är att ta bort och förstöra dem innan problemet sprider sig. Desinficera alltid verktyg, stövlar och handskar efter att ha hanterat sjuka växter.

Lövgulnar börjar på äldre blad och rör sig uppåt. Problemet kan vara en magnesiumbrist som är lätt att åtgärda med ett speciellt magnesiumfoder.

För en visuell tomatodlingsguide, kolla in denna ”Hur man odlar tomatfrön” video.

Att odla tomater är ett så tillfredsställande sätt att få ingredienser till dina soppor, sallader, smörgåsar och mer. Om du aldrig har provat, ge det en chans – och om du är en erfaren hand, vilka nya sorter ska du prova? Du kan också baka med tomater till exempel genom att göra tomatbröd.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse