Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

Odla läckra jordgubbar från bara rötter, i kruka, eller rabatten och undvik kostnaden och plastförpackningarna som följer med butiksköpt frukt. Lätt att odla och mycket mångsidig, du behöver väldigt lite utrymme för att njuta av dina egna egenodlade bär. De är till och med glada i hängande korgar. Här är allt du behöver veta för att få bra skördar från dina jordgubbsplantor.

Vilken jordgubbe ska jag odla?

Strawberry ’Florence’ producerar läckra söta jordgubbar från juni till slutet av juli

Det finns tre huvudtyper av jordgubbar att välja på från: alpina (vilda jordgubbar), sommarfruktande eller evigfruktande jordgubbssorter.

Alpina jordgubbar som ”Mignonette” producerar massor av mycket små och söta bär från juli till september.

Sommarfruktande jordgubbar som ”Sweetheart” ger en kraftig flush av större frukter i början och mitten av sommaren.

Evigfruktiga jordgubbar (eller ständigt bärande sorter) som ’Mara Des Bois’,’Flamenco’, och Anais är ett utmärkt val om du inte har mycket utrymme eftersom de producerar frukt i spolningar från tidig sommar ända fram till tidig höst.

Om du har gott om odlingsutrymme, kan du plantera rader med tidiga, mitten och sena säsongsjordgubbar för att maximera din skörd och hålla ditt kylskåp fyllt hela sommaren.

Var man planterar jordgubbar

Jordgubbar föredrar ett soligt, skyddat läge i bördig, fritt dränerande jord. För att ge dina växter den bästa starten, se till att du arbetar med mycket organiskt material som kompost eller väl förmultnat gödsel i jorden innan du planterar. Om din trädgård lider av brist på solljus kan du fortfarande odla jordgubbar. Sommar och eviga fruktsorter ger inte så stor skörd, men de kommer att växa i halvskugga. Om du är osäker, välj alpina sorter som faktiskt föredrar en lite skuggigare plats.

Hur planterar man jordgubbar

Plantera dina jordgubbar under våren eller hösten. För enkel åtkomst och optimal beskärning är det bäst att ge dina jordgubbar gott om plats. Om du lägger jordgubbar rakt i marken, använd en murslev för att gräva ett hål som är tillräckligt stort för att rymma rötterna på varje planta, och placera dem 45 cm från varandra, lämna 75 cm mellan raderna.

Var försiktig när du planterar jordgubbar. Om du planterar dem för djupt kan de ruttna, men om du låter kronan sticka ut från jorden kommer plantan att torka ut och dö. Sprid alltid ut rötterna i hålet och se till att kronan är i nivå med den omgivande jorden. Fäst dina växter väl och vattna ordentligt.

Hur man odlar jordgubbar i hängande korgar och behållare

Jordgubbar är väl lämpade att hänga korgar , uteplatscontainrar och jordgubbskrukor, och är idealiska för dem med begränsat utrymme. Att odla dina jordgubbar på det här sättet håller dem också borta från sniglar, sniglar och små djur som njuter lika mycket av frukterna som vi gör.

För en hängande korg är det bäst att begränsa dig till tre eller fyra jordgubbsplantor så att de får tillräckligt med ljus, vatten och näring var och en för att trivas. Inkorporera vattenkvarhållande granulat och långsamt frigörande gödselmedel i komposten innan du planterar.

Kom alltid ihåg att kontrollera jorden dagligen i varmt väder – vattna om den översta delen av jorden känns torr.

Hur man gödslar, vattnar och skördar jordgubbsplantor

För stora skördar av saftiga jordgubbar behöver du välgödsad jord. Om din jord är särskilt dålig, arbeta med lite gödselmedel med långsam frisättning på våren. Sedan handlar det om att vattna, vårda dina växter och hålla hungriga skadedjur på avstånd:

  • Vattna ofta medan nya växter etablerar sig och även under torra perioder. Om du odlar jordgubbar i krukor eller hängande korgar, mata dem med en balanserad gödning varannan veckor under växtsäsongen. När blomningen börjar, byt till ett flytande gödselmedel med hög kaliumhalt för att uppmuntra fruktbildning.
  • När frukterna utvecklas, placera torrt halm eller mulching tyg under för att förhindra att smutsstänk skadar frukt.
  • Det är också värt att plocka dina jordgubbar innan de blir röda för att skydda dem från hungriga fåglar. Om du odlar jordgubbar i rader är en nättunnel lätt att installera. Det kan också vara värt att investera i en fruktbur, speciellt om du också odlar vinbär.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse

  • Hur Man Odlar Tomater