Läckert söta palsternacka är kronan på verket på en söndagsstek! Dessa goda rotfrukter är lätta att odla och behöver nästan inget underhåll under hela säsongen. Faktum är att när de väl har såtts sköter de praktiskt taget om sig själva. Ännu bättre, de behöver inte skördas på en gång. Du kan lämna dem i marken ända till tidig vår, lyft bara några få när och när du behöver dem.
Här är vår kompletta guide om hur och när man sår palsternacka. När du är redo att börja, bläddra igenom hela vårt utbud av palsternackafrön för att välja den bästa sorten för din trädgård.
Bästa palsternackasorterna att prova
F1-hybridsorter har avsevärt förbättrat denna användbara vintergrönsaksskörd för att ge sjukdomsresistens, slätare skal och bättre groningshastighet . Som ett resultat gör palsternacka definitivt en comeback. Här är några av våra favoriter:
- Parsnip ’Gladiator’ – Världens första F1 hybridpalsternacka är fortfarande en välrespekterad utställningsbänksvariant med bra kräftbeständighet och en söt , jordig smak.
- Palsternacka ’Tender and True’ – Praktiskt taget kärnlös med särskilt sött kött, denna sort är idealisk för utställningsbänken och köket.
- Passternacka ’Albion’ – Tilldelad en RHS Award of Garden Merit, denna fina sort producerar långa, avsmalnande rötter av enhetlig storlek och är lätt att odla.
- Parsnip ’Warrior’ – Denna brittiskuppfödda sort producerar smakrika och tjocka rötter. Stark och pålitlig, den har också visat stark motståndskraft mot rotcanker.
När ska man så palsternackafrön
Var inte frestad att använda förra årets rester utsäde. Palsternacka har en relativt kort livskraftsperiod så det är särskilt viktigt att beställa färska palsternackafrön varje år för att få den allra bästa skörden.
Pasternackafrön kan direktsås utomhus från april till juni, när marken är brukbar. De behöver temperaturer på runt 12C (52F) för att gro, så så dem inte för tidigt om du inte använder cloches för att värma jorden först. Undvik att så dina frön i kalla eller våta jordar eftersom de riskerar att ruttna.
Var ska man så palsternackafrön
Odla palsternacka i ett soligt läge i stenfri, välpreparerad mark som är djupt odlad och krattad till fin lutning. Palsternacka föredrar en bördig, lätt, väldränerad jord. På tyngre eller steniga jordar kan du få bättre resultat genom att välja en kortare rotad sort som palsternacka ’Countess’.
Hur man sår palsternackafrön
- Så dina palsternackafrön direkt i 13 mm djupa borrar, håll raderna 30 cm från varandra.
- Groningen kan ta upp till 28 dagar.
- Under torra perioder är det särskilt viktigt att hålla fröet väl vattnat för att uppmuntra god groning, särskilt när de växer på lätta sandiga jordar.
- När de är tillräckligt stora för att hantera, tunna ut plantorna till 10-15 cm från varandra.
- När de har groddar kommer dina palsternacka att behöva lite uppmärksamhet. Vattna när det behövs för att hålla jorden fuktig och försök undvika extrema våta och torra jordar eftersom detta kan göra att rötterna splittras.
- Rensa regelbundet ogräs mellan dina rader med palsternacka. Handrensning är mindre sannolikt att skada de utvecklande palsternackarötterna.
- Om utrymmet är begränsad, varför inte så en skörd rädisor mellan dina rader av palsternacka för att maximera användningen av din mark. De mognar snabbt och kan skördas långt innan palsternackan börjar svälla.
Kan du odla palsternacka i behållare?
Medan många grönsaksgrödor är utmärkta ämnen för odling i behållare är tyvärr palsternacka inte väl lämpade för denna metod. Eftersom de utvecklar så långa rötter behöver palsternacka djupare jord än de flesta behållare kan erbjuda. Men om du har en särskilt djup behållare eller en extra soptunna, finns det ingen anledning till att du inte ska borra några hål i botten och prova!
När ska man skörda palsternacka
Du kan börja skörda dina palsternacka från senhösten ända fram till slutet av januari, när bladverket börjar dö tillbaka. Skörden kan säkert lämnas i jorden tills du behöver den – lyft bara några rötter åt gången, när och när de behövs. Faktum är att smaken på dina palsternacka kommer att förbättras om de får ligga i marken tills de utsätts för frost. Denna process omvandlar stärkelsen till sockerarter, vilket ger rötterna en mycket sötare smak.
Alternativt kan du lyfta och förvara dina palsternacka i lådor med knappt fuktig jord, torv eller sand på en sval plats som ett skjul, garage eller ouppvärmt växthus. Rötter kan lagras så här i upp till 4 månader.