Hur man Odlar Potatis – Tips & Råd

Vill du odla din egen potatis? De är en fantastisk häftklammer i köket och kan lagras i flera månader. De är också roliga att odla.

Potatis är en läcker och produktiv grönsak att odla hemma och kan till och med odlas i krukor. Det är bäst att använda sättpotatis istället för stormarknadspotatis eftersom sättpotatis är certifierad som sjukdoms- och skadedjursfri och inte heller har sprayats med olika bekämpningsmedel. Sättpotatis finns att plantera under vintern (och även hösten för varma områden). Om du bor i ett kallt område är det viktigt att de nya potatisstjälkarna inte utsätts för frost, så fördröj planteringen så att stjälkar kommer fram efter att risken för frost har passerat.

Hur man odlar potatis i en trädgård

 • Välj en solig plats med väldränerad jord. Berika jorden med gödsel
 • Gräv hål eller ett dike 10-15 cm djupt och plantera potatis med skott. Återfyll med jord och vattna
 • När skott dyker upp, täck dem med jord från vardera sidan av hålet eller diket och vattna väl. Detta hindrar ljus från att nå knölarna, vilket hindrar dem från att bli gröna.
 • Gödsla varannan. Fortsätt att röja jord eller lägg till halm till plantan när den växer och vattna ordentligt varje gång. Upprepa tills högen når cirka 60 cm hög.
 • Gödsla regelbundet
 • Skörda när plantorna har blommat och dött. Du kan skörda små potatisar innan dess genom att för hand gräva under plantan och försiktigt extrahera vilken som helst av användbar storlek.

Odlingstips för potatis

 • Före plantering, lägg sättpotatis på en väl upplyst plats (utan solljus) i några veckor så att de utvecklar små skott. Äggkartonger är ett bra ställe att ha din potatis på.
 • Potatis kräver inte för mycket vatten när den växer. Vattna ordentligt varje gång du lägger till jord eller kompost till högen och detta kommer att vara tillräckligt (såvida du inte går igenom en särskilt het period).
 • Du behöver inte samla all din potatis på en gång – skörda när du behöver den och lämna resten i jorden tills den behövs.
 • Om du föredrar att skörda allt på en gång, se till att du förvarar det på en sval torr och mörk plats.
 • Vänd positionen för potatis och undvik att plantera på samma plats som förra årets tomater – detta kommer att hjälpa till att förhindra uppbyggnad av jordburna sjukdomar.
 • Ät ingen grön potatis – den är giftig! Potatis blir grön om den utsätts för ljus, så det är därför det är viktigt att samla jorden och förvara mogen potatis i mörker.

Hur man planterar potatis

Vad du behöver:

 • Sättpotatis
 • Skalkniv
 • Gödsel
 • Kompost/lagrad gödsel
 • Hacka/spade

1. Välj en plats — Först måste du bestämma var du vill plantera din potatis. Välj ett område som får mycket sol, helst med lätt sur jord (PH på 5,0 till 7,0). Oroa dig inte om du inte riktigt kan uppfylla dessa standarder – potatis är ganska tålig och kommer att växa mestadels var som helst.

2. Välj ut din sättpotatis — Se till att du köper sättpotatis för plantering, inte potatisfrö. Eventuell potatis du hämtar från en livsmedelsbutik fungerar inte eftersom den kommer att ha behandlats med ett groningsskyddsmedel. Du kan hitta sättpotatis i lokala gårdsbutiker, men de är också allmänt tillgängliga online.

3. Skär din sättpotatis — Du måste skära din sättpotatis 3-5 dagar innan du planterar dem. Detta kommer att hjälpa dem att behålla fukt och bättre skydda dem från att ruttna. Eventuell stor potatis ska skäras på mitten så att varje segment är ungefär lika stort som en golfboll. Du vill att varje bit ska ha ett par skott som är där den kommer att gro ifrån. Oroa dig inte för att skära mindre sättpotatis som redan är lika stor som en golfboll.

4. Gör din sättpotatis redo — Nu måste du lämna din skurna potatis ute i 3-5 dagar. Du kan lägga dem ute i solen, eller bara förvara dem i ett varmt utrymme (ungefär 21 grader). Du bör märka att det bildas en tjock klåda över skärsåren inom ett par dagar.

5. Förbered marken — Medan din potatis torkar kan du börja arbeta på marken. Ta bort allt ogräs och gräv ett dike ungefär 6-15cm djupt med en hacka eller spade med basen ca 90cm bred. Om du behöver mer än en rad, håll cirka 40cm mellan dem. Bearbeta jorden genom att blanda i kompost eller ruttnat gödsel vid basen av diket.

6. Plantera din potatis — Varje potatis ska planteras med snittsidan nedåt med ”ögonen” uppåt, och placeras 30cm från varandra på varje sida. Strö gödselmedel mellan varje potatisfrö, enligt förpackningsinstruktioner för dosering. Täck sedan med 7-10cm jord för att börja.

När växterna växer och spirar (når ungefär 20cm i höjd), måste du lägga till ytterligare 7-10cm jord ovanpå, så att bara de översta bladen sticker upp ur marken. Upprepa sedan igen när de växer ytterligare 8 tum, vilket kan ta flera veckor. Vid det här laget bör din jord vara cirka 12cm över marknivån. Denna teknik är känd som ’hilling’ och ju mer du gör det, desto bättre blir skörden, även om du bör sluta när plantorna blommar.

7. Vattna och vänta — Potatis behöver cirka 2-5cm vatten i veckan för allmän vägledning, men övervattna dem inte när de börjar växa. Ge dem mycket vatten under sommaren, speciellt när de börjar blomma. När löven blir gula och dör, sluta vattna – detta hjälper till att bevara potatisen för skörd.

8. Skörda din potatis — Detta görs bäst på en torr dag. Du kan skörda nypotatis två veckor efter att plantan har slutat blomma, men kom ihåg att den inte kommer att bota och måste ätas inom några dagar, så du kanske bara vill gräva upp en eller två plantor åt gången. Helst bör du vänta i 2-3 veckor efter att bladverket dör för att gräva ut dem.

9. Förvara din potatis — Om du vill att din potatis ska hålla, bör du först låta den härda i några dagar på toppen av jorden efter att du försiktigt grävt upp den. Om det regnar, flytta dem till skydd.

När du har bottnat bör du förvara din potatis någonstans torrt, svalt, välventilerat och mörkt (1-7 grader). Tvätta dem inte förrän du är redo att använda dem, eftersom det förkortar livslängden. För långtidsförvaring är en jordkällare idealisk.

När ska man sätta potatis?

Potatis sätts bäst tidigt på våren eller så snart jorden kan bearbetas. Jorden bör vara mellan 7 till 12 grader, vilket innebär att du måste skydda din potatis med ett täcke om en sen frost drabbar din trädgård. Du vill inte att jorden ska vara för blöt heller eftersom det kan ruttna potatisen. Det är bäst att vänta 2-3 veckor innan det sista frostdatumet för allmän vägledning. Potatis kan dock planteras så sent som i juni, så du är inte bunden till dessa datum.

Hur lång tid tar det att växa för potatis?

Detta beror verkligen på vilken typ av potatis du odlar och storleken du vill odla dem till. Nypotatis behöver mellan 60-90 dagar för att växa, medan potatis i full storlek kräver cirka 120 dagar. Du kan se att de är redo att skörda eftersom löven börjar dö och du kanske också märker en liten jordhög som trycks upp vid basen av stjälken. Om du misslyckas med det kan du också känna efter storleken på potatisen i jorden om du är osäker.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse