Hur Man Odlar Rödbetor

Traditionellt en rik lila rot, kommer denna mångsidiga grönsak i en rad vackra färger, som alla ger intensiva jordnära smaker när de rostas långsamt eller tillsätts i soppor och sallader – boltardy rödbetor ger till exempel en rik gyllene färg till tallriken. Alla rödbetssorter har en underliggande sötma som också passar bra till kakor och desserter – om du aldrig har provat, se till att spara lite av din skörd till en hemgjord choklad- och rödbetstårta! Läs vår användbara guide om hur och när du odlar rödbetor från frö nedan. Och om du letar efter mer information om att odla och njuta av dina färgglada rötter, gå till vår sida för rödbetor och mangold.

Varför odla rödbetor?

Packad med antioxidanter, kolhydrater, kalium och folsyra , rödbetor är en av de bästa grönsakerna du kan lägga till hälsojuicer. Erkänd som en superfood, är det en hemlig ingrediens som används av många uthållighetsidrottare för att öka uthålligheten. Med lite förberedelser och planering är det möjligt att få tillgång till färska rötter året runt med minimal ansträngning, allt för kostnaden av ett paket frön.

Fantastiskt i köket, men även bättre i trädgården, rödbetor är en lättodlad grönsak idealisk för nybörjare. Ursprungligen en kustväxt, tuffa löv och en tålig vana ger upphov till få problem under säsongen på grönsaksområdet. För de som saknar utrymme växer rödbetan också bra i behållare, placerade tätt intill varandra i multifunktionskompost av god kvalitet. Även om du odlar i jorden, kan behållare användas för en extra tidig fönsterbräda eller för en sen säsongsgröda av unga söta rötter.

Betor presterar bäst på en solig plats, odlad på fri fot. -dränerande jord som är rik på kväve och mycket organiskt material. Förbered jordar två veckor före sådd, gräv i en hög kvävetillförsel och kratta. För en enkel engångsapplicering, mata jordar med incredicrop för 7+ månaders täckning. Använd alternativt benmjöl eller hönsgödselpellets, men gör en andra applicering mitt under säsongen.

Hur man sår rödbetor

Betorplantor odlas bäst i rader med ett avstånd på 30 cm (12″) isär, placera plantorna med ett avstånd på upp till 10 cm (4″) i raden. Frön kan sås tjockare i raden och tunnas ut – alla plantor som tunnas ut ur raden kan användas som salladsblad.

Frö kan sås med några veckors mellanrum från mars och framåt för regelbunden tillförsel. Du kan börja tidigt i slutet av februari genom att så inomhus och plantera ut under klockorna i mars. Rödbetsfrön är relativt stora och är lätta att hantera och rymma ut längs raden.

Rötter är klara på så lite som 7 veckor om de plockas unga, men kan odlas på i cirka 12 veckor för större rötter. Vill du ha en gröda för vinterförvaring så gör du en sådd 12 veckor innan vinterfrost i ditt område så att rötter hinner utvecklas till en bra lagringsstorlek. Den sista såningstiden för rödbetor är vanligtvis någon gång i augusti för brittiska odlare, för att komma i kontakt med den första frosten. När du sår rödbetor i augusti, se till att hålla koll på vattning för att förhindra att de unga plantorna vissnar i sommarvärmen.

Skörda rödbetor

Rötter kan lyftas när som helst från juni till oktober när de har nått en diameter på minst 2,5 cm (1″) – de är inte mycket användbara innan dess. Som nämnts kan växter odlas på i cirka 12 veckor för att dra näven sidorötter för bakning etc. Lämnas mycket längre, rötterna kan bli grova, så det är bättre att lyfta och förvara, än att låta fortsätta växa Roost ska [dra lätt från jorden för hand, på tunga jordar kan en murslev behövas , men var försiktig så att du inte skär in i rötterna, vilket minskar deras straoge-livslängd. Om omgivningens rötter störs under lyft, dra helt enkelt tillbaka in och vattna.

Lagring av rödbetor över vintern

Rödbetor är grunt rotade och bör lätt lyftas med ett drag i bladverket. Jorden kan lossas med en gaffel eller murslev vid behov. Ta bort bladverket för att förhindra att rötterna b läcker sin juice. Placera rötter i en låda med kompost och förvara på ett svalt, frostfritt utrymme. I varmare områden kan rötter lämnas i marken över vintern, täckta med ett 15 cm djupt lager halm innan frosten kommer.

Bästa rödbetssorterna att prova

Beetroot Boltardy – en traditionell sort med jämnt djupa färgade rötter. Bra motstånd mot bultning gör den idealisk för en tidig sådd.

Betor Rainbow Beet – en rolig blandning av olika färger för att lysa upp måltidstider.

Beetroot Ace F1 – stora kvalitetsrötter. F1 vigor gör detta till ett bra val för sämre eller torrare jordar.

Beetroot Detroit 2 Crimson Globe – ett förbättrat urval som ersätter det ständigt populära Detroit. Rika rödbruna rötter med god smak.

Betor Rubidus – för de som inte kan vänta på säsongens första skörd är detta valet för dig. En vecka tidigare att odla än Boltardy, med praktiskt taget inget hot om att bulta i köldknäppar

Betor Moneta – det bästa alternativet för den lata trädgårdsmästaren, ingen gallring krävs! Rödbetor ’Moneta’ kommer att producera släta, välsmakande rötter, och knappt någon kommer att gå till frö.

Betor Pablo F1 – en RHS AGM-sort av högsta kvalitet som producerar släthyade, runda rötter med en mörkröd hud.

Betor Alto F1 – den första F1 cylindriska rödbetan som producerar stora långa rötter. En stor platsbesparare som tillåter fler växter per rad.

Beetroot Boldor – en förbättrad gyllene variant som producerar söta färgglada rötter för en mängd olika användningsområden – prova det som ett ovanligt tillägg till wok. Bättre fröuppkomst än äldre gyllene sorter.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse