Hur Man Odlar Sparris

Alla älskar sparris. Men dess läckra smak och korta säsong gör ofta denna grönsak till en dyr lyx. Självklart behöver det inte vara så här. Det finns ingen anledning att betala orimliga butikspriser när du kan odla din egen.

Och att odla sparris här i Storbritannien är en ganska enkel process. Dessutom kommer dina sparrisbäddar när de väl är etablerade att leverera läckra skördar i upp till 25 år!

Kan man odla sparris från frö?

Det är lättare att plantera sparriskronor snarare än att växa från frö
Bild: Stephanie Frey/Shutterstock

Du kan odla sparris från frö – men det är mycket lättare att plantera barrotskronor rakt in i jord. Sparriskronor är år gamla vilande växter. De flesta sorterna av sparris finns som barrotskronor.

Bästa tiden att plantera sparris

Traditionellt har trädgårdsmästare alltid planterat barrotade sparriskronor på våren. Men du kan också plantera dem på hösten när jorden är varmare – det ger dina växter ett försprång med att etablera sig. Du kan beställa de flesta sorterna av sparris för plantering på våren eller hösten – beroende på vad du föredrar.

Hur lång tid tar det för sparris att växa?

En enda rad med 10-12 plantor kommer att börja ge en anständig skörd efter två år. Du kommer inte att kunna skörda din sparris de första två åren efter plantering. Men när den väl har etablerats kan varje sparriskrona producera upp till 25 spjut per år och kommer att fortsätta odlas i 25 år!

Var man planterar sparris

Sparris behöver ett permanent hem i din trädgård. Välj ett skyddat, soligt läge i bördig, väldränerad jord. Oroa dig inte om din jord inte är perfekt – du kan gräva i mycket väl ruttnat gödsel eller trädgårdskompost för att förbättra markens struktur och bördighet.

Om du Om du arbetar i trädgården i kall, våt jord, kan du lägga till vass sand eller grus för att förbättra dräneringen. Alternativt kan du odla sparris i en upphöjd bädd – se nedan.

Sparris gillar ett pH-värde på 6,5-7,5, så du kan behöva tillsätta kalk för att bli surare jordar.

Sistligen, plantera inte om en gammal sparrisbädd med nya sparriskronor – välj färsk mark kommer att förhindra uppbyggnad av sjukdomar.

Hur man förbereder en sparrisbädd

Täck sparrisbäddar på senvintern för att avskräcka ogräs.

20211005 tm mulching asparagus beds

Förbered din sparrisbädd i god tid – sparriskronor bör planteras så fort de levereras, så det är väl värt gör allt förarbete först.

Välj den perfekta platsen för din sparris och se till att marken är helt fri från ogräs. Sparriskronornas grunda rötter skadas lätt av en hacka, så det är verkligen viktigt att börja med en ogräsfri sparrisbädd innan du planterar.

Förbättra din jord genom att gräva i en hink med organiskt material, såsom kompost eller väl ruttnat gödsel, per kvadratmeter.

Och om du verkligen är före dig själv, kan också täcka din sparrisbädd på senvintern med gödsel eller kompost för att hålla marken fuktig och avskräcka ogräs. Täck jorden med en ogräsmatta över vintern för att förhindra att ogräs gror.

Hur man planterar sparriskronor

Plantera dina kronor så snart som möjligt efter leverans. Eftersom sparris har riktigt bra dränering är den bäst att plantera i diken på cirka 20 cm (10″) djupa och 30 cm (12″) breda. Fyll botten av varje dike med 7 cm (3″) väl ruttnad gödsel eller trädgårdskompost för att hjälpa till att mata växterna under kommande år. Lägg den utgrävda jorden ovanpå gödseln för att bilda en ås ner i mitten av varje dike.

Placera varje sparriskrona ovanpå åsen med rötterna draperade över kanterna. Sparrisplantor kommer att behöva gott om plats under de kommande åren så lägg ut dem på avstånd 45 cm (18″) från varandra. Täck kronorna med 7 cm (3″) jord och fäst dem sedan på plats innan du vattnar väl och täcker med 5 cm (2 tum) väl ruttnad gödsel eller annat organiskt material.

Hur odlar man sparris i en upphöjd bädd?

Om du föredrar det kan du odla sparris i en upphöjd bädd. I en standardupphöjd bädd (1,2 m eller 4 fot bred) vill du gräva ett dike i mitten av bädden. Sedan följ instruktionerna för plantering av sparriskronor ovan.

Gräv i mycket väl ruttnat gödsel eller kompost i jorden vintern innan du planterar din sparris. Lägg till lite trädgårdskorn som väl, för att hjälpa till med dränering.

Ta hand om dina sparriskronor

För att få ut det mesta av dina sparrisplantor måste du ge dem lite uppmärksamhet. Här är några enkla underhållsuppgifter att hålla på med. verksamhet under hela året:

Vår: Utfodra med ett allmänt gödselmedel varje mars.

Sommar: Håll väl vattnade under heta perioder, för att förhindra att de torkar ut – sparrisväxter har relativt grunda rötter så detta kan ske snabbt. De grunda rötterna kan också lätt skadas genom att använda en hacka, så ogräs för hand.

Höst: Klipp bort det gulnande bladverket och täck kronorna med väl ruttnat gödsel för att skydda dem från frost och förhindra ogräs.

Vinter:  Täck dina sängar med ogräsmatta för att förhindra att ogräs gror.

Hur skörda man sparris

Ånga dessa lila spjut för att behålla sin slående färg när de tillagas
Bild: Asparagus officinalis ’Pacific Purple’ från Thompson & Morgan

Det tar ett par år för nya sparrisplantor att vara redo för skörd. Här är din år för år guide till skörd:

År 1:

Motstå frestelsen att skörda eventuella sparrisspjut under deras första säsong. Låt istället plantorna utveckla lövverk – detta kommer att uppmuntra starkare, hälsosammare tillväxt.

År 2:

Du kan skörda en begränsad skörd på ungefär hälften av spjuten under det andra tillväxtåret. Klipp av spjuten när de blir cirka 6 cm höga. Alternativt, lämna dem till nästa år när de är bättre etablerade.

År 3:

Du kan nu skörda alla spjut i sex veckor från mitten av april och framåt. Sluta klippa i slutet av maj för att undvika att försvaga plantan och för att främja en god odling under de kommande åren.

År 4 och framåt:

Från och med nu kan du skörda din sparris fullt ut för åtta veckor från mitten av april varje år.

Skörda varje spjut med en vass kniv när de är cirka 15 cm (6”) höga. Skär dem ca 2 cm under marknivån. Du kan köpa speciella sparrisknivar för att göra det här jobbet lättare, men vilken vass kniv som helst duger. Spjuten växer snabbt, så du måste kontrollera dina skördar varje dag under skördesäsongen.

Kan du odla sparris i behållare?

Det är bäst att odla sparris i marken, men vid behov kan den odlas i stora krukor eller uteplatspåsar (minst 60ltr) under en begränsad tid. Detta är praktiskt om du vill odla en gröda på altanen eller om du inte kan motivera att ge dina sparrisplantor ett permanent utrymme i grönsakslandet.

Men håll ut. tänk, även om sparris som odlas i marken kommer att skördas i upp till 25 år, har behållarsparris en mycket mer begränsad livslängd – den kommer bara att odlas i 3 eller 4 säsonger efter den 2-åriga etableringsperioden.

Vilka sparrisplantor att odla?

Att välja rätt typ av sparris kan vara skrämmande. Här är en lista över de mest populära sorterna som hjälper dig att välja vilken sort du vill odla:

SparrisvariantEgenskaperFantastisk smak – framröstad som den bästa sorten i kommersiella odlarsmaktester av 2006.’Burgudine’Producerar attraktiva spjut med lila spets som kan ätas råa eller lätt ångade.’Pacific Challenger’En av de mest sjukdomar -resistenta sorter – tolerant mot Phytophthora och Fusarium.

’Guelph Millenium’

Särskilt köldtolerant och väl lämpad för brittiska väderförhållanden.

’Pacific Purple’Producerar stränglöst lila spjut som är mjukare och sötare än många gröna varianter.

’Vittorio’

Ger enorma skördar av högsta kvalitet och kan ”jordas upp” för att producera ömma vita spjut.

’Mondeo’Känd för sina imponerande skördar och kvalitet, särskilt tidigt på säsongen.Nu vet du hur, var och när du ska odla sparris samt vilka sorter du ska välja. Med lite ansträngning kommer du att skörda frukterna av din egen sparrisskörd i flera decennier framöver.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse