Hur Man Odlar Ärtor

Närskördade ärtor är läckra och lätta att odla själv. Odla en skalvariant för traditionella, feta, runda trädgårdsärter, eller prova en ätbar balja som sugar snaps eller mangetout. Ärtor trivs i ett svalt klimat, så de är perfekta att odla utomhus i Storbritannien. Dessutom kan du så dina egna ärt- och bönfrön eller köpa dem som trädgårdsfärdiga ärt- och bönväxter om du letar efter en snabb genväg till hälsosamma egenodlade grönsaker. Så här odlar du din egen näringsrika ärtor i sommar.

Vilka är de bästa typerna av ärter att odla?

Shell sorter ger stora, söta och saftiga ärtor som måste bort från sin balja för att äta. De kan sås från tidig vår och delas upp i två huvudgrupper: tidiga sorter och huvudgröda. De första tidiga sorterna som ”Meteor” ger en skörd bara 12 veckor efter sådd. Andra tidiga ärter som ärt ’Jaguar’ och tidig huvudärta ’Bingo’ kan sås från mars och kommer att börja skördas från juni. Huvudgröda skala sorter som ärt ’Jumbo’ och ärt ’Boogie’ gröda under hela sommaren från juni till september.

Om du vill odla mangetout som kan ätas hel, prova att så ärta ’Snow Wind’ för ett högt utbyte av skarpa, raka, mörkgröna, platta baljor. fram till oktober. Vill du lägga till lite färg till dina röror? Mangetout-ärtan ’Shiraz’ odlar djupt lila baljor som är fyllda med hälsosamma antioxidanter, medan ärtan ’Golden Sweet’ ger guldgula baljor som är lika läckra, råa som kokta.

En bra källa till C-vitamin och mangan, sockerärter kan också ätas hela och smakar fantastiskt råa eller kokta. De är ett roligt tillskott till barnens matlådor och ger ett snabbt och nyttigt mellanmål direkt från växten. Prova ärten ’Purple Magnolia’ för att njuta av världens första djupa magenta sockerärter eller odla den vackra ärtan ’Spring Blush’ som en prydnadsväxt som kan ätas i din blomkant.

Kan jag odla ärtor utan trädgård?

Även om du har begränsat med utrymme kan du fortfarande odla ärtor i krukor, odlingspåsar eller en speciell vegtrug på balkongen eller vid köksdörren. Välj en kompakt sort som ärt ’Bingo’ som inte behöver för mycket stöd.

Och oroa dig inte om ditt såutrymme är begränsat. Köp bara några trädgårdsklara växter. Skalärt ’Buddy’, mangetout ’Delikata’ och sugar snap ’Zuccola’ kan alla beställas i 9 cm krukor redo att överföras direkt i behållare på uteplatsen.

Hur man sår ärtfrön

Ärtfrön kan sås direkt i jorden utomhus från februari till juni. Om vädret är osannolikt kallt, starta dina ärter i ett växthus eller på en solig fönsterbräda och överför dina plantor till trädgården när temperaturen stiger. Alternativt kan du värma upp din trädgårdsjord till perfekta 10 grader med hjälp av en cloche. Så frön var 10-14:e dag från mars och framåt för att producera en kontinuerlig skörd hela sommaren.

 

 • Förbättra din jord genom att gräva i väl ruttnat gödsel eller kompost.
 • Välj en solig plats med väldränerad jord
 • Gräv ett brett dike, cirka 4 cm djupt
 • Vattna diket innan du sår till stimulera snabb groning
 • Placera frön i diket 5 cm från varandra, i två parallella rader
 • Försök att hålla fröraderna 15 cm från varandra för att ge dina plantor utrymme att växa senare
 • Täck fröet med jord och vatten i brunn
 • När dina plantor är cirka 4 tum höga, lägg till korta kvistpinnar eller nät för att ge din odla ärter något att klättra upp på
 • Täck runt basen av dina ärtor för att säkerställa de torkar inte ut

När är mina ärtor redo att skörda?

Ärtor är redo att skördas cirka 11 till 15 veckor efter sådd. Du vet att dina skalvarianter är redo att plockas när baljorna svällt av ärter. Mangetouts plockas bäst medan de unga baljorna fortfarande är helt platta medan sugar snaps bör skördas när baljorna är halvmogna och precis börjar svälla.

Plocka dina ärter varje dag för att uppmuntra dina växter att fortsätta producera mer och för att undvika att sega baljor utvecklas. Skörda baljor från botten av plantan och frys in eventuellt överskott för att njuta av senare på året.

Ska jag mata mina ärter?

Ärtor är baljväxter och fixerar naturligt sitt eget kväve, så att lägga till kväverikt foder kan uppmuntra till mycket buskig grön tillväxt men minska produktionen av ärter. Om dina grönsaker odlas i bra, bördig jord med mycket organiskt material behöver de ingen extra matning.

I slutet av säsongen, lämna rötterna på dina förbrukade ärtplantor i sängen. Detta gör att allt kväve som lagras i rötterna stannar i jorden. Odla hungriga växter som brassicas i detta utrymme nästa år, eftersom de verkligen kommer att uppskatta kväveökningen.

Vad har gått fel med mina ärtplantor?

Möss älskar att gräva upp och äta ärtfrön som planterats ute i trädgården. Du kan sätta fällor eller bara så dina frön i modulära brickor inomhus så att de kan utvecklas säkert innan du planterar ut.

Hälft uppätna ärtskidor? Detta kan vara ärtfjärilslarvens arbete, vilket tyder på ett angrepp under blomningen. Använd insektssäkert nät under blomningsperioden eller så tidiga och sena ärtor, som blommar utanför ärtfjärilarnas flygtid.

Om skogsduvor är till besvär, skydda dina unga ärtor med nät eller hängande skrämmande anordningar som jangly-nycklar eller cd-skivor.

Ibland kan mjöldagg utvecklas på ytan av ärtblad. Minska sannolikheten för mögel genom att hålla jorden fuktig och sänka lufttemperaturen runt dina växter. Att ge dina växter gott om utrymme för luft att cirkulera hjälper också till att förhindra detta problem.

 

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse