Hur Man Odlar Chilipeppar

Att odla chili hemma är enkelt, och det finns ett stort utbud av olika typer att välja mellan. Oavsett om du vill ha smak, värme eller färg så finns det ett chilipepparfrö för alla tillfällen. Egenodlade chili kan vara delikat mild eller häftigt varma. Otroligt mångsidig, du kan odla dem på soliga fönsterbrädor, i ett växthus eller direkt i marken. De är också perfekta för behållare och deras färgglada frukter är ett utmärkt sätt att förgylla vinterträdgårdar eller uteplatser.

Så här odlar du din egen skörd av chili från frön eller växter.

Hur man väljer den bästa chilipepparen

Chili innehåller en kemikalie som kallas capsaicin som stimulerar nervändarna i dina slemhinnor; det är det som får dem att kännas varma när du biter i en. Mängden värme beror på sorten, växtens mognad och växtförhållandena.

Värmen hos varje chili mäts med Scoville-skalan. År 2017 odlade den walesiske fruktodlaren Mike Smith av misstag världens hetaste exemplar. Genom att registrera 2,48 miljoner på Scoville-skalan, säger experter att bara en av hans ”Dragon’s Breath” chili räcker för att utlösa anafylaktisk chock!

Oavsett om du gillar att din chili är delikat och mild eller fräsande het, det finns gott om val. Prova att plantera några olika sorter för att hitta den som passar dig. Några av våra favoriter inkluderar:

 • Jalapeno M – medelhög värme, perfekt för salsas och pizzapålägg.
 • Padron – välj liten och grön för medium värm eller låt mogna till en mycket varmare röd färg. Denna tapaspeppar är jättegod i röror.
 • Heatwave Improved Mix – varm och vackert dekorativ.
 • Demon Red – mycket het, attraktiv dvärgsort uppfödd för fönsterbrädor och behållare.
 • Tropical Heat – extremt het blandning av röd och orange karibisk ’Habenero’, plus gula och röda ’Scotch Bonnets’.

Hur man odlar chili från frö

Januari och februari är de perfekta månaderna för att börja så dina chilipepparfrö inomhus. Även om du fortfarande kan så fröna ända fram till slutet av mars, ger tidig sådd dina chilier gott om tid att mogna innan slutet av sommaren.

De hetaste sorterna behöver den längsta växtperioden. Om du inte gav dig själv tillräckligt med tid att växa från frö i år, oroa dig inte, du kan köpa chiliplantor också. Så här odlar du din egen chili från frö:

  • Sätt igång dina frön inomhus – de behöver mycket värme för att gro.
  • Fyll en fröbricka eller några 10 cm krukor med fuktig frökompost och platta till.
  • Sätt några frön ovanpå och täck med ett fint stänk av vermikulit eller kompost.
  • Placera i en propagator vid en temperatur på 18-25C (64-77F ). Om du inte har en propagator, använd polyeten för att täcka dina fröbrickor och placera dem på en solig fönsterbräda eller i ett varmluftsskåp.
  • Groningen tar vanligtvis 7-10 dagar, därefter kan du flytta dina plantor till en varm, solig fönsterbräda (eller uppvärmt växthus).
  • Behåll komposten jämnt fuktig men se till att den inte blir genomblöt.  Hur man transplanterar chilipepparplantor

När dina chiliplantor är tillräckligt stora för att hantera utan att gå sönder, transplantera dem försiktigt från fröbrickor till individuella krukor med kompost och odla dem tills all risk för frost har passerade. När de är tillräckligt stora kan du transplantera dem till deras slutliga position, vilket vanligtvis är ungefär maj.

Du kan odla chili individuellt, genom att transplantera dem i 2 liters behållare, eller plantera dem i odlingspåsar, vilket tillåter tre plantor per påse. Placera krukorna eller odlingspåsarna under tak i ett varmt växthus, vinterträdgård eller polytunnel.

Alternativt kan du plantera dina chili utomhus på en solig, skyddad plats. Acklimatisera dina växter gradvis till utomhusförhållanden under en period av 7 till 10 dagar innan du transplanterar dem till väl förberedda bäddar av bördig, fuktig, väldränerad jord. Placera dina chilipepparplantor 50 cm (20″) från varandra i marken.

Hur man odlar på chilipepparplantor

Vattna dina chiliplantor regelbundet under hela odlingen säsong, och när de första frukterna har stelnat, mata dem varje vecka med tomatgödsel med hög kaliumhalt. Kom också ihåg att:

  • Nyp ut den växande spetsen på de första blommande skotten för att främja mer förgrening och bättre skörd.
 • Vattna regelbundet men sparsamt. Det är bäst att hålla jorden lite på den torra sidan eftersom en lätt stress på dina chiliplantor hjälper till att producera hetare paprika. Högre sorter av chilipeppar kan kräva utsättning.
 • Tillsätt en tjock kompost med organiskt material runt basen av växterna för att hjälpa till att bevara fukt och undertrycka ogrästillväxt.

Växa chili inomhus? Kom ihåg att öppna fönster och dörrar för att ge insekter tillgång till blommorna för att säkerställa god pollinering. Alternativt kan du pollinera chilin för hand genom att flytta från blomma till blomma, kittla mitten av varje med en fin konstnärspensel.

När ska skördas chili

Chili kräver värme och långa soliga dagar för att mogna ordentligt. Från en tidig sådd borde detta inte vara ett problem, men senare sådd i Storbritannien kan göra att dina paprika blir kyliga när sommardagarna börjar bli kortare.

Chili är vanligtvis redo att börja skörda ungefär i juli. Ju mer du plockar, desto mer chili kommer din planta att växa. Mot slutet av säsongen kanske du vill lämna chili på plantan lite längre, så att de får mogna tills de får en djupröd färg och intensiv smak. Detta gör att plantan vet att den producerar mindre frukt, så vänta tills du är redo att sakta ner.

Om vädret börjar svalna innan din gröda har mognat helt. , ta med dina växter inomhus och låt dem mogna på en varm solig fönsterbräda. Skörda chili en i taget genom att skära dem från plantan med sekatör. Chilipeppar som odlas utomhus måste skördas innan den första frosten.

Hur förvarar du chili?

För att bevara din chili att njuta av över vintern kan du torka dem eller frysa dem:

 • Hur man torkar chilipeppar: Ta en nål och trä ihop stjälkarna på chilipeppar på lite garn så att de bilda en ”daisy chain”. Häng dem på en varm, välventilerad plats och låt dem lufttorka under en period på 4 till 5 veckor.
 • Hur man fryser chilipeppar: Frys in chili i fryspåsar direkt efter plockning, utan att behöva göra något mer förberedelse. När du har tinat upp dina chili kommer du att märka att köttet mjuknat något, men oroa dig inte, de kommer att smaka lika gott som de gjorde när du plockade dem.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse