Hur Man Odlar Gurkor

Gurkor är läckra – speciellt när du har odlat dem själv. De är också väldigt lätta att odla från frö. Du måste bara förstå att det finns två huvudtyper – växthusväxter och utomhusväxter. Var och en kräver olika behandling för att få en bra skörd.

Du kan odla gurkor oavsett hur mycket utrymme du har. Så här framgångsrikt odlar du gurkor i krukor, odlingspåsar eller direkt i jorden. Ta reda på hur du odlar andra läckra salladsgrödor som kryddig wasabi-raket och rädisa på vår salladssida.

Vilka är de två huvudtyperna av gurka?

Det finns två huvudsorter av gurka: växthus och utomhus. Växthusgurkväxter ger långa, släta frukter, ungefär som de du hittar i snabbköpet. Dessa växter behöver inte pollineras – du bör faktiskt ta bort alla hanblommor för att förhindra pollinering, annars kommer frukterna att bli bittra. Du kan köpa helt kvinnliga F1-hybridsorter, som gurka ’Bella’, så att detta inte är ett problem.

Utomhusvarianter kallas under tiden åsgurkor. De tenderar att vara kortare, fylligare och de har en grövre hud. Dessa behöver pollineras eftersom de producerar han- och honblommor. Men detta brukar inte vara ett problem eftersom insekter med största sannolikhet kommer att hantera detta åt dig!

Hur odlar du en gurka från frö?

När du planterar dina gurkfrön beror på var du planerar att plantera dem
Bild: Shutterstock

Gurkfrön bör sås i en förökare mellan mars och april. Men du kan komma igång i februari om ditt växthus är uppvärmt, och i maj till juni om du planerar att så fröna direkt utomhus.

Så gurkfröna på deras sidor på ett djup av 1 cm i 7,5 cm krukor med fridränerande, frösådd kompost. Placera krukorna i en propagator eller förslut dem i en plastpåse vid en temperatur på 20°C tills de gror. Detta tar vanligtvis bara 7-10 dagar.

När de har grott kan du flytta dem till en ljus fönsterbräda och odla dem där tills de är stora nog att transplanteras. Några saker att tänka på:

 • Försök håll en lägsta temperatur på 15°C
 • Håll komposten fuktig men inte våt
 • Håll dem borta från direkt solljus – gurkplantor kan vara benägna att bränna
 • Försök att undvika att störa rötterna när du transplanterar dem

Hur man odlar gurkor i ett växthus

När planterar du växthusgurkor?

Om ditt växthus är uppvärmt kan du plantera de unga plantorna i slutet av mars. Om det inte är det, vänta till slutet av maj. Håll krukkomposten fuktig – här gäller regeln ”lite och ofta”.

Plantera två gurkplantor per odlingspåse, eller på ett avstånd av 45 cm från varandra.

Hur sköter du växthusgurkor?

Håll växthuset varmt och fuktigt genom att regelbundet spraya eller dämpa ner gångarna. Du kan behöva screena växter för att skydda dem från att bränna under mycket varma dagar, och lite flytande gödselmedel varannan vecka eller så kommer att räcka långt.

Vad ska du göra med efterföljande typer?

Om du uppmuntrar växterna att klättra, får du bättre avkastning. Så träna huvudskotten att klättra i en vertikal käpp eller sträng och, när de når slutet av sitt stöd, nyp ut växtpunkten på toppen av växten. Nyp ut änden av varje sidoskott när frukten börjar utvecklas och lämna två blad efter varje frukt. Detta hjälper till att uppmuntra fler sidoskott, vilket ger större skördar av gurkor.

Vad ska man göra med han- och honblommor?

Ta alltid bort hanblommorna från växthusgurkan – du kan se att de är hanar eftersom de bara har en vanlig stjälk. (Kvinnliga gurkablommor har något som ser ut som en liten gurka mellan botten av blomman och stjälken).

Vilka växthusgurksorter ska du prova?

’Carmen’ F1 årsstämma: En unik sort som är helt kvinnlig och är beundransvärt resistent mot sjukdomar. Växten är lätt att träna i ett växthus och ger rikliga skördar.

’Cucino’ F1 Hybrid AGM:  Skarp, smakrik minifrukter produceras flitigt från denna växt under hela säsongen.

Nimrod:  Kompakt, hanterbar och mindre benägen att ta över än vissa sorter producerar denna växt mörkhyade, skarpa gurkor.

 

Mini Munch F1 Hybrid:  Helt kvinnlig, detta sorten är en särskilt tung skördare om den skördas regelbundet.

’Bella’: Helt kvinnlig, kraftig och med god tolerans mot mjöldagg, detta är en pålitlig sort – även i ouppvärmda växthus.

 

Hur man odlar gurkor utomhus

När planterar man utomhusgurka?

Gurkor bör gradvis acklimatiseras till utomhusförhållanden under 7-10 dagar innan de transplanteras till varm, väldränerad, humusrik jord.

Var ska du plantera utomhusgurka?

Välj ett soligt läge som är skyddat från hårda vindar.

Hur planterar man utomhusgurkor?

Plantera dem i enkla rader med 90 cm mellanrum. De behöver inte träna på käppar – låt dem bara sprida sig över marken.

Hur sköter man utomhusgurkor?

Gurkor kan nypas ut vid huvudstammen efter att sju blad har bildats, för att uppmuntra fruktbärande sidoskott att utvecklas.

Vad man ska göra med han- och honblommor ?

Åstyper utomhus kräver pollinering av en insekt. Växten behöver därför både han- och honblommor för att finnas, så ta inte bort hanblommorna från dessa sorter.

Vilka utomhusgurksorter ska du prova?

 • ’Masterpiece’ AGM: Korta och raka, dessa gurkor är mörkgröna till färgen.
 • ’Marketmore’ årsstämma : Sjukdomsresistent, välsmakande och produktiv, detta är en mycket populär variant.

 

 • ’Crystal Apple’: En arvsvariant, denna växt producerar fruktbara frukter i golfbollsstorlek (om de plockas regelbundet) med skarpt, sött, mört kött.
 • ’Burpless Tasty Green’ F1 Hybrid: Högt vitamininnehåll och smakrika, dessa gurkor är skarpa och läckra.

 

 • ’Joggare’ F1 Hybrid: En pålitlig sort som presterar bra även under dåliga växtsäsonger, frukterna den producerar är krispiga, men ändå saftiga och inte bittra.
 • ’Troll’ F1 Hybrid: Dessa minigurkor i små mellanmål har en semi-släpande vana och växer bra i behållare.

 

Finns det inomhus-utomhus gurksorter?

Vissa sorter kan odlas lika bra i ett växthus eller utomhus. ”Swing” F1 Hybrid (alla honor), till exempel, producerar en tung skörd av långa, skarpa gurkor som är idealiska för ekologiska trädgårdsmästare. ’Diva’ (helt hona) ger höga skördar av fröfria minigurkor – perfekt för mellanmål!

Det viktiga att komma ihåg när du väljer var du ska plantera är att du bör aldrig odla åsgurkor i samma växthus som en ”helt kvinnlig” växthustyp; detta kommer att leda till korspollinering och dina frukter kommer att smaka bittert.

Hur man skördar gurkor

Man kan normalt börja skörda gurkor runtomkring 12 veckor från sådd – hur långa gurkorna är beror på den specifika sorten. Men det är bäst att skörda gurkor medan de är unga och möra, innan de visar tecken på att producera frön, eftersom äldre frukter kan bli bittra.

Att skörda gurkor är bäst att göra tidigt på morgonen när temperaturen är kall. Skär frukterna från växten med sekatör eller en vass kniv.

Regelbunden skörd kommer att uppmuntra lång kontinuerlig produktion. Utomhustyper kan fortsätta att frukta fram till september, medan växthustyper kan frukta in i oktober om temperaturen är tillräckligt varm.

Bästa tips för att odla gurkor

  • Håll dina gurkplantor väl vattnade för att hjälpa dem att etablera sig och öka avkastningen. Du vill att de ska vara fuktiga, inte blöta, så lite och ofta är bäst.
  • Mata dina gurkplantor med ett foder med hög kvävehalt varannan vecka.
  • Gurkväxter gillar sol, men är benägna att bränna, så lite skugga är att föredra.
  • Uppmuntra växthussorter att klättra för att öka avkastningen.
  • Skörda frukt tidigt på dagen medan det är svalt.
  • Skörda ofta för att få mer frukt under säsongen.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse