Hur Man Odlar Rädisor

Dessa knapriga, små grönsaker är föga krävande och lätta att odla – du behöver inte ens en trädgård för att odla dem eftersom de kommer att trivas i krukor och fönsterlådor!

Rädisor är perfekta för mellanodling mellan andra grödor som tar månader att mogna. Så dem mellan rader av tomater, potatis, ärtor och paprika för att maximera potentialen för din tomt. De kan skördas långt innan deras sällskapsgrödor är klara, utan att orsaka dem några störningar.

Läs vidare för att lära dig hur man odlar rädisor. Bläddra i vårt sortiment och köp ditt rädisafrö online idag! För mer information om att odla salladsgrödor för din trädgård och behållare, gå till vår omfattande sida för salladsnav.

Vilken rädisa för…

Färg?

För krispiga, färgglada sallader, välj Thompson & Morgan’s Radish ’Rainbow Mixed’. Färgen på varje rot förblir ett mysterium tills du skördar dem! Om du föredrar din Rädisa i röror, då är de asiatiska varianterna ’Blue Moon’ och ’Red Moon’ idealiska för att lägga till en stänk av färg.

Arv?

Om du gillar att hålla fast vid traditionella sorter så har arvssorten Rädisa ’Poloneza’ bestått tidens tand. Denna attraktiva sort är användbar för att förlänga säsongen eftersom den växer bra under klockor eller i växthuset, och motstår bultar särskilt bra.

Smak?

Oavsett om du gillar dem milda eller peppriga, finns det en variant av Rädisor för dig! För en kraftfull tugga, prova Rädisa ’Wien’, eller den gamla favoriten Rädisa ’fransk frukost’. De långa rosa och vita rötterna är särskilt vackra men ger verkligen en kraft. Om du föredrar en mild, uppfriskande smak kan ’Cherry Belle’ passa dina smaklökar bättre.

Vinter?

Lämna inte din grönsaksträdgård tom över vintern. Mooli Rädisa ’Neptune’ kommer att ge en exotisk twist till dina måltider. Dessa asiatiska släktingar till våra sommarrädisor skördas på senhösten när de flesta skördarna är klara. De peppriga rötterna har en mängd användningsområden i köket. Stekta, strimlade, bakade eller kokta – hur du än äter dem kommer de garanterat att bli en smaksensation!

Hur man sår Rädisafrö

Eftersom de är så snabba odlare tenderar en enda sådd av Rädisa att mogna samtidigt. Även den ivrigaste Rädisätaren kommer att kämpa för att äta en hel rad på en gång – så det är bäst att växla sådd och bara så en liten nypa frö åt gången. När varje nypa frö börjar gro; så en nypa till. På så sätt kommer du att ha en konstant försörjning hela sommaren.

Så rädisafrön direkt utomhus från april till augusti i jord som har förberetts till en fin bearbetning. Du kan förlänga växtsäsongen genom att så under glas eller klockor under mars och september, förutsatt att temperaturen håller sig runt 15-20C (59-68F). Tänk på att rädisor föredrar sval, fuktig jord. De tenderar att bulta och bli outhärdligt peppriga och träiga under varma förhållanden, så du kan behöva välja en svalare, delvis skuggad plats när sommartemperaturerna börjar stiga.

Täck dem efter sådd med bara 1 cm jord. På bara några dagar kommer fröna att gro. Om du har sått dem tunt ska de inte behöva gallras så mycket. Försök att sikta på en planta vart 2,5 cm (1″) intervall.

När du odlar rädisor kan du förhindra att de rinner till frö genom att hålla plantorna svala och väl vattnade, särskilt under varma, torra perioder Överdriven vattning bör också undvikas eftersom detta kommer att uppmuntra tillväxt av rädisor istället för rotutveckling.

Skörda dina rädisor 3 till 4 veckor efter sådd när rötterna når en rimlig storlek. Dra bara upp rötterna när och när du behöver dem. Lämna dem inte för länge – de avnjuts bäst unga och knapriga!

Loppbagge

Loppbagge kan vara ett problem genom att knapra hål i bladverket Odla plantor under trädgårdsodling fleece kan hjälpa till att förhindra loppbagge.

Sniglar

En grupp av krukväxter kan vara mest effektiva för att lägga till kontrast, struktur och atmosfär till ett rum. Växter som är omärkliga när row på egen hand kan väcka stort intresse som en del av en grupperad visning. Sikta på ett gratis utbud av bladformer, textur och färg. Grupperade skärmar fungerar bäst där växterna kräver liknande växtförhållanden.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse