Hur Man Odlar Krasse

Krasse är en snabbodlingsväxt som kan skördas på så lite som 5 dagar.

Du behöver inte ens en trädgård för att så tåliga ettåriga krassefrön ( Lepidium sativum) och njut av en snabb och enkel skörd av ätbara löv när som helst på året. En ljus fönsterbräda räcker!

Det finns tre huvudtyper av krasse; vanlig, krullad och grekisk. Krasse ger maten en mild senapssmak och kan skördas så snart som fem dagar efter sådd och tills den når mognad vid ungefär en månad gammal. Här är allt du behöver veta om att odla denna hälsosamma mikrogröna.

Vilka typer av krasse kan jag odla från frö?

Alla varianter av krasse odlas lätt från frö. Prova att starta senapskrasse eller krasse ’Extra Curled’ på fönsterbrädan för supersnabb groning, och njut av deras milda peppriga smaker i smörgåsar eller sallad. Och för att göra krassehuvuden med barn är våra speciella Mr Tickle ’Extra Curled’ krassefrön det perfekta sättet att inspirera och underhålla unga trädgårdsmästare.

Krasse tillhör samma familj som krasse, men är inte närbesläktad. Den kräver vattensjuk jord för att växa och har en starkare smak. Om du vill odla ett bredare utbud av grödor i fönsterbrädan, ger vårt mikrogröna kit allt du behöver för att få tillgång till året runt.

Vad är det bästa sättet att så krassefrön?

För en snabb skörd när som helst på året, strö helt enkelt dina krassefrön på ytan av en fuktig bit kökshandduk. Tryck försiktigt ner fröna för att säkerställa att de kommer i kontakt med fukten, lägg handduken i en grund behållare och täck med matfilm för att förhindra att de torkar ut. Klipp av topparna när de är runt en tum höga och njut!

Efter ungefär en veckas tillväxt på vävnad kommer dina plantor att börja lida av brist på näringsämnen. För att producera mogna krasseväxter måste du så dina krassefrön på ett lager frökompost. De kommer att gro inom några dagar om de hålls fuktiga.

Kan krasse odlas utomhus?

Krasse är en tålig ettårig och kan framgångsrikt odlas utomhus. Så dina krassefrön direkt i en grund ribba i grönsaksplatsen eller högbädden. Du kan också så dem i fönsterlådor och uteplatser om du har ont om trädgårdsutrymme.

Täck krassefrön lätt med jord och vattna väl. Om du tunnar ut plantorna när de når en tum höga kommer det att minska konkurrensen om näring och ljus, vilket ger starkare resultat. Var noga med att vattna dina mogna växter regelbundet för att förhindra att de bultar i varmt väder och skörda dina krasseblad regelbundet när de mognar.

När är min krasse redo att ätas?

Både bladen och blommorna av krasse är ätbara, så du kan skära och äta dem så snart dina plantor når en tum höga och tills de mognar.

Du vet att dina utomhusväxter har nått mognad när de är cirka sex centimeter höga och börjar producera blommor.

Snabbguide för att odla din egen krasse

 • Strö dina krassefrön över fuktig vävnad
 • Täck med matfilm och håll fuktigt
 • Krassefrön kan gro inom 24 timmar
 • Inom 5 till 7 dagar är din krasse redo att klippas till smörgåsar
 • För att odla utomhus, så krassefrön på fuktig kompost och låt dem växa tills de når full storlek
 • Vi hoppas att detta har gett dig massor av tips om hur du odlar din egen krasse inomhus och utomhus. Vi vill gärna se hur det går för dig – dela gärna bilder på dina mikrogröna grönsaker på vår Facebook-sida eller använd Instagram-hashtaggen #YourTMGarden.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse