Hur Man Odlar Morötter

Morötter är en välsmakande och mångsidig rotfrukt. De är också lätta att odla, så de är idealiska för nybörjare och trädgårdsmästare med mer erfarna gröna fingrar. Se vår praktiska guide nedan för tips om när du ska så morötter och hur du odlar dem från frö.

När man ska så morotsfrön

’Amsterdam Forcing’ är en tidigt mognad sort och kan sås i februari Bild: Morot ’Amsterdam Forcing’ från Thompson & Morgan

Morotfrön kan sås från tidig vår ända tills till slutet av augusti och kan skördas nästan året runt.

De flesta sorter sås utomhus mellan april och juli. Tidiga sorter som ’Nantes 2’ kan sås under en klocka eller startas i växthus från februari. Kontrollera fröpaketet om du är osäker på när du ska så din valda sort.

För en vårskörd kan du odla morötter i växthus hela vintern. Men som en allmän regel föredrar de att vara svala och mår inte bra i växthus under de varmare sommarmånaderna.

Välj en solig plats med ljus, bördig jord och bra dränering. Tunga och steniga jordar, eller lerbaserade bäddar kan göra odlingen svårare, men kortrotade sorter som ’Caracas’ kan fortfarande klara sig bra under dessa förhållanden.

Lägg till mycket organiskt material till jorden innan sådd men kom ihåg att morötter ogillar nygödslad jord. Förbered dina bäddar hösten innan så att du får vila innan du planterar.

Hur man sår morotsfrön

Innan sådd, rensa såbädden väl och bryt upp eventuella större jordklumpar, gräv till en fin tilth. Vattna marken innan du markerar rader med 30 cm (12 tum) mellanrum och 0,5-1 cm djupa. Morötter måste sås grunt.Så dina frön med ungefär 5 cm (2in) mellanrum för att minska trångboddheten och för att göra det lättare att tunna ut plantorna senare. Det är en bra idé att så bara lite tjockare än den önskade slutgrödan. Detta möjliggör förluster på grund av dålig grobarhet eller andra odlingsproblem.Täck fröna mycket lätt och vattna området så försiktigt du kan med en finrosad vattenkanna för att minimera störningar. Håll jorden fuktig tills fröna gror, vilket vanligtvis tar mellan 10-20 dagar. Ta hand om dina morötter.

Om plantorna står för nära varandra, tunna ut de svagaste plantorna för att ge varje rum att växa och förhindra att de konkurrerar om näringsämnen. Ett bra tips är att gallra ut i etapper, så att du har extra plantor i händelse av en snigel eller skadedjursangrepp. Rensa regelbundet för att behålla värdefulla resurser i jorden för dina växter.

Morötter är någorlunda torkbeständiga när de väl har grott. Vattna minimalt men konsekvent – för mycket svängningar i fukt kan leda till kluvna rötter. Och om axlarna på dina morötter börjar synas ovanför jorden, jorda dem något för att förhindra att de blir gröna.

Hur man odlar morötter i behållare

Behållare är lika bra som grönsaker om du använder rätt sort, så låt dig inte avskräckas om du inte gör det har en stor trädgård. Uteplatser och balkonger kan vara fantastiska små odlingsutrymmen.

Välj en behållare som är cirka 45 cm (18in) djup för att ge rötterna så mycket utrymme som möjligt. Små eller tidiga sorter som ’Paris Market – Atlas’ eller Chantenay-sorter som ’Chantenay Red Cored 3 – Supreme’ är de mest framgångsrika för odling i krukor.

Välj en mjuk, humusbaserad jord med en pH-nivå på 6,0-6,8 och mata dina plantor regelbundet under hela säsongen för att säkerställa god tillväxt. Prova att använda ett kaliumrikt flytande foder varannan vecka eller ett gödselmedel med långsam frisättning. Håll behållaren fuktig och se upp för torr kompost i varmare väder.

När ska man skörda morötter

Beroende på variationen och växtförhållandena bör du kunna skörda de flesta morötter mellan 12 och 16 veckor efter sådd. Snabbväxande höstsåddsorter som ’Nantes Frubund’ kan vara klara i mitten av februari. Det bästa sättet att säkerställa att dina morötter är klara är att dra en eller två testplantor för att se hur de mår.

Morötter kan förvaras i kylskåpet med sina gröna toppar avlägsnas i 2-4 veckor, eller i en hink med lätt fuktig sand på en sval, torr plats i upp till 4 månader. Förvara inte med äpplen eller päron, eftersom dessa frukter avger en gas som kan göra att morötter blir bittra. Om du slutar med en överflöd kan du frysa eller sylta överskottsskörden.

Vanliga morotsskadedjur och problem

Giflade rötter är vanliga när jorden är tung eller stenig, eller frön sås för nära varandra och inte tunnas ut. Detta är en estetisk fråga och bör inte påverka smaken på din grönsak.

Morotfluga är en vanlig skadegörare som kan förstöra en hel skörd. Larver gräver sig in i rötterna och låter dem ruttna. Tyvärr, när din gröda väl är angripen är det inte möjligt att vända skadan så det är bäst att vara vaksam från början. Här är några snabba tips för att förhindra morotsfluga:

 

  • Odla flugresistenta sorter som ’flyaway’ eller ’resistafly’ bredvid en offerskörd av en icke-resistent sort för att locka bort morotsflugans larver.
  • Gallra ut svagare växter på kvällarna när flugorna är mindre aktiva – honorna attraheras av doften av nydragna morötter och trasigt lövverk.
  • Täck såbädden med trädgårdsodling fleece eller klar plast, minst 60 cm hög, eller fint nät. Detta hjälper också att avvärja sniglar, bladlöss och andra mer godartade skadedjur i trädgården.
  • Om din gröda blir angripen, rotera dina morötter till en ny plats som morotsfluga kan stanna kvar i jorden och dyka upp igen följande vår.

 

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse