Hur Man Odlar Svamp

För något lite annorlunda, varför inte växa dina egna svampar hemma? Inte så komplicerat som du kanske tror, ​​våra kompletta svampodlingssatser ger steg-för-steg-instruktioner tillsammans med allt du behöver. Här är en snabbguide för att odla din egen svamp med stockar eller lättodlade kit.

Varför du ska odla dina egna svampar

Svampar är praktiskt taget fett och kalorier -fri och är fulla av vitaminer och mineraler för att hålla dig i toppform. De är också en mycket rik proteinkälla och därför perfekta för veganer och vegetarianer.

Även om svamp växer i naturen är det mycket säkrare att odla sin egen än riskerar att söka föda. Du vet exakt vilka sorter du äter och du kan njuta av att se processen när de frukter.

Bästa typerna av svamp att odla hemma

 • Ostronsvamp (Pleurotus ostreatus) – Med en tjock, mjuk konsistens och en subtil smak kan dessa svampar ätas råa eller kokta och används ofta i orientaliska rätter.
 • Shiitakesvamp (Lentinula edodes) – Odlade Shiitakesvampar som har fostrats i Japan i mer än tusen år är en eftertraktad ingrediens för många orientaliska rätter. Ett bra tillbehör till kött, röror och tunga såser.
 • Lions’ mane (Hericium erinaceus) – Dessa svampar har odlats i Kina och Japan i hundratals år och är kända för sina medicinska fördelar. Denna ovanliga variant har en smak som liknar hummer när den tillagas med smör, men kan ätas kokt, grillad eller som ett hälsosamt tillskott till många andra rätter.
 • Brunkeps- eller Portabella-svamp(Agaricus bisporus) – A traditionell sort med fast konsistens och förstärkt nötsmak.
 • White Cap-svamp (Agaricus bisporus) – den vanligast tillgängliga svampen, denna sort innehåller också några av de högsta nivåerna av vitaminer och mineraler.

Hur man odlar svamp på stockar

Ett av de enklaste sätten att odla svamp är på stockar. Träpinnar, impregnerade med svampmycelium (svamp spawn), sätts in i lövträstockar där de producerar frukt flera gånger om året i ungefär fem år.

Även om dymlingar är tillgängliga året runt, bör stockarna som behövs för att odla svampen skäras från friska träd under vilande säsong (mellan lövfall på hösten och tidig vår) . Förvara dina pluggar i kylen eller en sval, mörk, välventilerad plats tills de ska användas, och plantera dem i stocken inte längre än 6 veckor efter att den har klippts för att förhindra kontaminering från oönskade svampar.

Det är bäst att använda lövträstockar för svampodling – ek, bok, björk, hassel, pil etc. Sycomor, äpple och ask rekommenderas inte. För att stödja 10-15 dymlingar bör din stock ha en diameter på ca 10-15 cm och en längd på 50 cm. Håll stockarna skuggade från direkt solljus och starka vindar för att förhindra att de torkar ut före användning. Om du inte har lämpliga stockar för svampodling kan du fråga lokala trädkirurger, kommunala parkavdelningar eller skogsförvaltare om de har något lämpligt.

  • Borra hål med cirka 15 cm (6 tum) mellanrum längs stockens längd.
  • Rader ska placeras 7,5 cm (3 tum) från varandra.
  • Sätt i pluggarna och knacka in dem så att de ligger i linje med stocken yta.
  • Täta ymphålen, eventuell skadad bark och eventuella avskurna grenändar med ett lager vax men vaxa inte stockändarna eftersom det måste komma in lite fukt.
  • Placera stockarna i ett skuggigt skogsområde eller slå in dem i svart polyeten och gräv ner dem under marken. Du kan också placera dem under vintergröna buskar.
  • Håll ett öga på dina stockar och om det finns tecken på betydande sprickbildning stockarna i vatten i 2 dagar för att ordentligt blöta barken.
  • Svampmycel tar mellan 6 och 18 månader att kolonisera en stock. Du kan se myceliet visas som en ”V”-form i slutet. När stockarna är helt koloniserade kan de flyttas till ett varmt, skyddat, fuktigt område i fläckig skugga där de kommer att börja frukta.

Att odla svamp i skogsmark är idealiskt för att uppfylla dessa krav. Luta stockarna med ena änden mot en tegelsten, sten eller annan stock – lägg dem inte platt på marken.

Varje art skiljer sig åt och kommer endast att frukta när miljöförhållandena är rätta. Små, vita noder kommer att dyka upp från ymppunkterna på stocken och dessa kommer att utvecklas till svampar inom en vecka. Behåll luftfuktighet och fuktnivåer under denna tid och flytta inte stocken. För att skörda dina svampar, ta tag i dem vid basen av stjälken och vrid bort dem från stocken. Loggar kommer att fortsätta att frukta i upp till 4 veckor. Efter flera månader kommer mycelet att regenereras och producera en annan gröda. Stockar kan vara produktiva i fyra till sex år.

Hur man odlar svamp från lek

Du kan odla svamp inuti med spannmålslek och komposterad gödsel. Med samma traditionella metod kan dina svampar odlas utomhus, även om du är utlämnad till vädret när du inte kan kontrollera förhållandena själv.

Att odla dina svampar utomhus, så leken till försummad områden med gräsmatta eller runt komposthögar mellan våren och augusti. Jord rik på organiskt material ger bäst resultat.

Lyft 25 cm (10 tum) fyrkantiga bitar av gräsmatta till ett djup av 4 cm, med varje kvadrat placerad cirka 60 cm (24 tum) från varandra.

Lossa jorden under torven med en trädgårdsgaffel, lägg till extra organiskt material materia som väl ruttnat gödsel eller trädgårdskompost om jorden är dålig.

Använd inte kemiska gödningsmedel eftersom svampar inte växer under dessa förhållanden.

Sprid ut svampen tunt över jordytan och blanda lätt till 1 cm djup.

Sätt tillbaka torvrutorna ordentligt och håll jorden fuktig, men inte vattensjuk.

Till odla dina svampar inomhus, du behöver en djup bricka eller låda och en jämn temperatur på runt 16C (50F). Det bör inte sjunka under 10C eller stiga över 20C.

 • Fyll en låda med 25 cm gjord kompost från väl förberedd hästgödsel. (Använd väl ruttnat gödsel från ett trädgårdscenter, eller förbered din egen.)
 • Sätt dina svamplådor i en källare, skjul eller trädgårdsram. De kan odlas i mörka eller ljusa förhållanden, men inte i direkt solljus.
 • Kom ihåg att svamp kräver en jämn temperatur på runt 16C (50F) för att växa .
 • Packa svampbäddar tätt med förberedd kompost och strö leken över ytan, blanda den till 2 eller 3 tum djup innan du täcker med fuktig tidningspapper.
 • Efter 3 veckor kommer komposten att koloniseras av mycel som kommer att se ut som vita trådar. Ta bort tidningen vid det här laget och täck komposten med ett 2,5 cm (1″) lager hölje, blandat av 50 % trädgårdsjord, 50 % torv och några nävar kalk. Alternativt kan du också använda 50 % kompost (torv- gratis är bra) och 50 % krita eller lime. Lime är nödvändigt eftersom svampar föredrar alkaliska odlingsförhållanden.
 • Håll höljesskiktet fuktigt men inte vått – använd en fin rosenvattenkanna eller en dunka.
 • Svamp kommer att börja utvecklas 3 till 5 veckor efter att höljeslagret lagts till.

Behåll en fuktig, fuktig atmosfär när svamparna utvecklas.

Skörda svamp genom att vrida locket tills det kommer bort från komposten. Du bör få spolningar av tillväxt var 10:e dag eller så.

Vi hoppas att vi har inspirerat dig att prova att odla din egen svamp hemma

Oavsett om du väljer att kolonisera en stock eller odla dem i en bricka i y vår källare är färska skördar av hemodlade svampar ett fantastiskt sätt att lägga till en näringsrik boost till familjens måltider. För ett urval av olika sorter, vår ’gourmetkollektion’ kit innehåller 90 pluggar av 3 olika varianter.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse