Hur Man Odlar Zucchini

Det finns flera typer av zucchini, växter kan vara kompakta och buskiga, släpande eller klättrande, och frukter kan vara gröna, randiga eller gula. Färska, unga, kärnfria frukter har en fast konsistens och god smak jämfört med vattniga och fröiga märg. Zucchiniblommor är också en delikatess och kan fyllas eller stekas eller behandlas med tempurasmet.

Gula zucchinivarianter har visat sig populära bland kockar och matälskare eftersom de håller mindre vatten, vilket gör dem mer lämpade för en mängd olika användningsområden i köket. Läs vår guide nedan och ta reda på hur du odlar zucchiniplantor i trädgården eller i krukor hemma.

När du ska odla zucchini

squashplantor är frost öm. Som sådan bör de behandlas som en säsongsbetonad sommargröda. Sådd bör vara tidsinställd så att plantorna är redo att gå ut efter vårens sista frost. Så för sent och du riskerar att inte få skörd innan höstens första frost. I marken eller i krukor, se till att välja ett öppet soligt läge för bästa resultat.

Hur man sår zucchini

Inomhus:

courgette seeds
Squashfrön är relativt stora och platta vilket gör dem lätta att arbeta med. För de tidigaste grödorna bör frön sås i april under glas, men de flesta odlare brukar så i växthuset eller på fönsterbrädan i maj. Så zucchinifrön 1 cm (1/2″) djupa i 7,5 cm (3″) krukor fyllda med en fridränerande frö- eller universalkompost.

Sätt fröna på kanten – om de ligger plant, vatten kan sitta ovanpå fröet och få det att ruttna innan det gror. Placera krukor i en propagator eller förslut dina krukor inuti en genomskinlig polyetenpåse och förvara vid 20-25C (68-77F) tills efter groning, vilket vanligtvis tar 7-10 dagar. Uteslut inte ljus eftersom det hjälper till att gro. Så snart tillväxt ses, ta bort propagatorlock och påsskydd.

Topptips: Yoghurtkrukor med genomborrade dräneringshål i botten är utmärkta såkrukor för zucchini.

Utanför:

För senare grödor, eller när inomhussådd inte är möjligt, rikta frön under den första halva juni, i preparerad jord där plantorna ska växa. Groningen utanför kan mig mer oregelbunden så det är bäst att sätta tre frön per station och tunna till den starkaste plantan när de väl är igång.

Om du missar möjligheten att så frö, använd zucchinipluggplantor som ett alternativ. Vi erbjuder zucchinifrön året runt och vi erbjuder zucchiniplantor till försäljning under säsong.

Var man kan så zucchini

Squashplantor kan odlas i traditionella rader på grönsaksfläcken, med ett avstånd på 90 cm (36″) från varandra, eller prickade runt plåstret för att fylla luckor. De fungerar bäst i fridränerande jordar. Lägg till mycket organiskt material, såsom väl ruttnat gödsel eller hemgjord kompost, när du förbereder planteringen site.

Hur man odlar zucchini i behållare

Squash växer mycket bra i behållare Välj krukor på cirka 10 liter (en bygghink med hål att borra i botten skulle vara idealiskt). Fyll krukor med en multifunktionskompost av hög kvalitet, hög i organiskt material. För bästa resultat när du odlar zucchini i kruka, plantera i incredicompost®, blanda i incredicrop® innan du planterar.

Hur du tar hand om dina zucchini

Plantera ut tidigt sådda plantor under klockor eller ramar på sen vår , eller vänta till efter den sista hårda frosten och plantera utan skydd. Acklimatisera plantorna till utomhusförhållanden i 10 till 14 dagar innan de planteras ut (ställ ut på dagen och ta tillbaka dem under tak varje kväll).
Håll plantorna väl vattnade för att förhindra att jord eller behållarekompost torkar ut. Använd ett engångsgödselmedel för långsäsong som incredicrop® vid planteringstillfället, eller applicera ett flytande tomatfoder varje vecka på plantorna när de börjar blomma.
Zucchiniblommor är insektspollinerade. Under en kall årstid när det kan finnas brist på naturliga pollinatorer, eller om frukter bara misslyckas med att utvecklas, kan inställningen förbättras med handpollinering. Välj en hanblomma (en utan omogen frukt bakom blomman), dra bort kronbladen och sätt in ståndaren i varje honblomma för att överföra pollen. Träna släpande och klättrande squash uppför ramar som en stor platsbesparare.

När ska skördas squash

Planter som sås tidigt i april kan vara redo att skördas från redan i juni beroende på väder och växtförhållanden, men slutet av juli och augusti ger de bästa plockmöjligheterna. Sträva efter att skörda flera gånger i veckan under säsongen för att förhindra att frukter som utvecklas växer sig för stora.

Zucchinifrukter är som bäst när de är runt 10 cm (4″). Om de får växa längre förlorar de konsistens och smak, och fruktpotentialen kommer att minska kraftigt. Bär långa ärmar när du skördar zucchini eftersom vissa sorter har taggiga hårstrån på stjälkarna vilket kan orsaka irritation när du arbetar med växterna Använd ett skarpt, rent blad för att skära av frukterna från växterna.

Vanliga problem med zucchini

Mjögel: Ett vanligt problem som drabbar majoriteten av zucchiniplantorna före slutet av säsongen, ses som en vit pulveraktig beläggning på lövverk. Det orsakas av torr jord och fukt runt plantorna. Håll zucchiniplantorna väl åtskilda för att öka luftflödet runt dem. zucchini mjöldagg Håll jämnt vattnat för att förhindra torra jordar och undvik att blöta löv. Lägg ett kompostlager på jorden runt växterna för att behålla fukten.

Sniglar och sniglar: Dessa kan vara ett problem på unga plantor. Använd kopparband/tejp eller ditt val av snigelpellet för att hålla dem under con trol. När växter mognar blir sniglar och sniglar mindre problem, men de kan attackera frukter.

Gurkmosaikvirus: Tillväxten ser hämmad ut och/eller deformerad med löv som antar ett gult mosaikmönster. Blomningen minskar kraftigt, och frukt som redan växer kommer att förbli liten och bli mörkgrön med gula fläckar. Det finns ingen kemisk kontroll. Infekterade växter bör avlägsnas och förstöras. Viruset överförs av savsugande insekter så förhindra att dessa kommer in på dina växter. Hantera inte friska växter efter att ha hanterat infekterade exemplar. Courgette Defender F1 visar bra motståndskraft mot detta problem.

Llöss och vitfluga: Dessa kan överföra virus mellan växter och/eller utsöndra klibbig honungsdagg på bladverk vilket kan leda till att sotiga mögel utvecklas. En mängd olika kemiska och organiska sprayer finns tillgängliga för att kontrollera angrepp. Övervaka skadedjursaktiviteten med gula klibbiga fällor ovanför växtens lövverk.

Fot- och rotröta: Mörkning av stambaser och rotförsämring, vilket leder till vissnande topptillväxt. Detta orsakas av övervattning på dåligt dränerad jord. Det finns ingen kontroll för dessa när de väl sätter sig. Växter ersätts bäst efter förbättrade markförhållanden.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse