Hur Man Odlar Lök och Schalottenlök

Lök och schalottenlök är lätta att odla och gör den perfekta grödan med lågt underhåll för nybörjare trädgårdsmästare. De tar inte mycket plats heller, så du kan klämma in en rad eller två mellan andra grödor, eller plantera dem i krukor.

Förpackad med smak och vitamin C, lök har antioxidanter och antiinflammatoriska effekter som har kopplats till minskad risk för cancer, lägre blodtryck och ökad benhälsa. Här är allt du behöver veta om att plantera och odla lökset hemma.

Lökar kontra frö

Du kan odla lök och schalottenlök från frö eller från set (små lökar). Den största fördelen med att odla dem från frö är kostnaden. Om du tar den här vägen har de potential att producera större lökar, eftersom du kan så dem i växthuset över vintern, vilket förlänger deras växtsäsong.

Om du föredrar att inte ta upp värdefull växthusyta, köp helt enkelt lökset som du kan plantera direkt i trädgården. Du kommer att märka att vissa löklökar är värmebehandlade. Detta betyder bara att de har förberetts speciellt för att förhindra bultning (som producerar blomstammar för snabbt) – något som händer oftare med röda sorter. Denna process förlänger lökens tillväxtperiod så att du får en högre avkastning.

Vad är skillnaden mellan lök och schalottenlök?

Schalottenlök och lök är av samma familj och delar många egenskaper. Schalottenlök är mindre och, när de väl växt, tenderar de att ha en mildare smak än lök. De används ofta i det franska köket men är lite svårare att skala, så det kanske är därför löken fortfarande är mer populär i Storbritannien.

Den största skillnaden i trädgård är att schalottenlök bildar klumpar av lökar, medan lök växer som individuella lökar. Oavsett detta så planteras och odlas de på exakt samma sätt.

Ska jag köpa vår- eller höstplanteringsset?

Lök- och schalottenlökset säljs som vår- eller höstplanteringssorter. Traditionellt planteras de på våren när jorden börjar bli varm. Men vissa trädgårdsmästare föredrar att plantera sina på hösten, och låter dem övervintra utomhus. Fördelen med höstplantering är att dessa grödor är redo att skördas lite tidigare än vårplanterade set. Det gör det också möjligt för upptagna trädgårdsmästare att ta sig fram vid en lugnare tid på året.

Vilken sort att välja?

Det finns gott om schalottenlök och löksorter att välja mellan. Här är några av våra favoriter för att komma igång!

Lök Beskrivning

’Ailsa Craig’ En gigantisk lök till utställningsbänken, men lika god i köket.’

Sturron’ En traditionell sort som har blivit en favorit för sin tillförlitlighet.

’Red Baron’ Ett vackert mörker rödlök med iögonfallande rödkantad fruktkött och en starkare smak än de flesta sorter.

’High Keeper’ F1 Hybrid

Detta är den överlägset bästa sorten för övervintring från en höstsådd utomhus. Lika bra för vårsådd och lagrar bra.

 

’Figaro’Attraktiva, glänsande, kopparbruna lökar med skarpt vitt kött och en mycket distinkt smak.

’Lorient’

’Jermor’Producerar ”banan”-formade schalottenlök, denna sort är populär i köket för sin söta smak.

En pålitlig, brittisk uppfödd schalottenlök som ger en stark start men som är långsam att bulta. Ger långa, rikt söta lökar.

Hur man sår schalottenlök och lökfrön

 

Om du föredrar att odla dina allium från frö, så dem direkt utomhus på våren som jorden börjar värmas upp. Välj fast, väldränerad jord och en position som får full sol. Så fröet tunt på ett djup av 1 cm (½”), lämna ett mellanrum på 30 cm (12″) mellan varje rad. När de är tillräckligt stora för att hantera, tunna ut lökplantorna till 10 cm (4″) från varandra för medelstora lökar, eller något längre ifrån varandra om du vill låta dem växa lite större.

Alternativt kan du få ett försprång genom att så frön i växthuset eller på en ljus fönsterbräda under vintern. Så dem i modulbrickor med hjälp av fridränerande, frösåddskompost Placera brickorna i en förökningsmaskin eller förslut dem inuti en plastpåse vid en temperatur på 10-15C (50-59F) tills efter grodd. När de har grodd, odla på dina plantor under svala förhållanden tills all risk för frost har passerat och de är tillräckligt stora för att planteras utomhus.

Hur man planterar lök- och schalottenlökset

Lök är inte särskilt kinkig eller krävande men de föredrar ett soligt läge och väl- dränerad jord väl värt att förbereda planteringsområdet flera veckor i förväg genom att inkorporera lite väl ruttnad trädgårdskompost för att förbättra dräneringen och jordens bördighet. Men bli inte frestad att lägga till någon gödsel eftersom detta innehåller mycket högre halter av kväve än vad lök behöver. På särskilt våt mark, prova att odla lök och schalottenlök i upphöjda bäddar eller till och med i behållare.

Plantera schalottenlök och lök uppsättningar i rader med spetsen på varje glödlampa sticker bara ut genom jordens yta.

  • För lök, lämna ett utrymme på 10 cm (4″) mellan varje glödlampa och 30 cm (12″) mellan varje rad.

För schalottenlök, lämna ett utrymme på 18 cm (7″) mellan varje lök, lämna 30 cm (12″) mellan raderna.

  • Vissa trädgårdsmästare gillar att strö granulär lökgödsel runt basen av varje set när du planterar dem.

Efter plantering av seten är det en bra idé att täcka din gröda med ett skyddande nät eller fleece för att förhindra att de attackeras av fåglar och d insekter. Fåglar älskar att ta tag i de utstickande spetsarna och dra upp dem!

Så sköter man lök och schalottenlök

Dessa växter är anmärkningsvärt föga krävande och kräver endast enstaka vattning under särskilt torra perioder. Du måste dock hacka mellan raderna regelbundet för att hålla sig ovanpå ogräs. Alla blommor som dyker upp bör tas bort omedelbart för att förhindra att löken bultar.

Skörda lök och schalottenlök

Skör lök och schalottenlök från slutet av juni eller början av juli, en vecka eller två efter att löven börjar gulna. Välj en torr dag för att lossa dem från marken med en gaffel. Efter att ha lyft lökarna, låt dem ligga på markytan i ett par dagar eller tills de har torkat helt i solen. När det är torrt, ta bort det övre bladverket och förvara dem på en sval, välventilerad, torr plats där de kommer att hålla i flera månader.

Om du inte har provat att odla lök eller schalottenlök tidigare, hoppas vi att du ger det en chans nu du vet hur enkelt det är. För mer om dessa läckra allium, och för att ta reda på hur man odlar vitlök också, gå till vår sida för lök, vitlök och schalottenlök. Och om du lyckas producera ett prisvinnande exemplar till din byshow, se till att ta ett foto och tagga oss!

 

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse