Hur Man Odlar Örter

Örter är lätta att odla i sängar, bårder, behållare eller på fönsterbrädor. Och med hela vårt utbud av frön och växter är det fullt möjligt att skörda året runt, vilket sparar pengar som du annars skulle spendera på dyra livsmedelsprodukter från snabbköpet. Här är vår enkla guide till att odla dina egna örter både inomhus och utomhus.

Hur man välj mellan ettåriga och fleråriga örter

Ett- och tvååriga örter som basilika, koriander, persilja, dill och körvel växer snabbt och sås bäst med intervaller under våren och sommaren så att du är garanterad en kontinuerlig färsk tillförsel. Fleråriga örter som oregano, mynta, timjan, salvia, rosmarin och gräslök växer långsammare och behöver ett mer permanent hem.

 Hur man odlar örter utomhus

Prova att odla örter ute i en särskild örtagård, en högbädd, en grönsak tomt eller även bland blommorna i dina gränser – mängden olika blad- och blomfärger som finns tillgängliga betyder att många örter är lika dekorativa som de är läckra och medicinska.

Helst örter som en soligt, skyddat läge med väldränerad jord. Om du har tung lerjord, inkorporera lite grovt grus och organiskt material som väl ruttnat gödsel eller kompost för att förbättra dräneringen. Du kan också ha nytta av att odla dina örter i en upphöjd bädd för att säkerställa skarp dränering.

Många örter tål en något sur jord, men den bästa pH-nivån för odling örter är neutrala till alkaliska. Om du har mycket sur jord, tillsätt lite kalk när du förbereder planteringsområdet. Många örter som rosmarin, salvia, timjan och lavendel växer särskilt bra i kustnära trädgårdar.

Skuggig trädgård? Örter som växer i fuktiga, skuggiga förhållanden inkluderar körvel, persilja, ängssöt, mynta, citronmeliss och gräslök.

När ska man plantera utomhusörter

Så härdiga ett- eller tvååriga örter som persilja, koriander, dill och kamomill från mars till augusti, direkt i sina slutliga positioner. Detta är särskilt viktigt för körvel och dill eftersom de är svåra att transplantera. Så med tre till fyra veckors intervall för att säkerställa en kontinuerlig tillförsel av färska löv.

Alternativt kan du så de flesta av dina örter under tak i fröbrickor eller -moduler och plantera dem ut vid ett senare tillfälle, enligt instruktionerna på individuella fröpaket. Du kan sticka ut plantor och odla dem innan du härdar bort dem. Plantera ut dem först när all risk för frost är över. Du kanske tycker att halvhärdig basilika fungerar bra inomhus på en solig fönsterbräda om sommaren är särskilt blöt eller kall.

Så fleråriga örter som salvia, rosmarin, gräslök och fänkål på våren, under tak i värmen, och lägg sedan på dem när de är stora nog att hantera. Härda av växter i en kall ram innan de planteras i deras slutliga positioner.

Var planteras utomhusörter

Odla örter utomhus i en dedikerad örtagård gör skörden lättare och skapar en berusande doft under varma soliga dagar. Och genom att kombinera det silvergråa bladverket av salvia med de blå blommorna av gurkört eller de orangea blommorna av ringblomma (kruka ringblomma) skapar en doftande prydnadsfunktion helt gjord av ätbara blommor.

Om du inte har utrymme för en dedikerad örtagård är de också ett bra komplement till rabatter och bårder. Välj örter som kontrasterar mot dina blommor, och de, som timjan och basilika, vars blad ger extra djup och textur till din plantering.

För en informell kant till din plantering. trädgårdsgång, prova lågväxande örter som gräslök och timjan. Du kan också plantera timjan och krypande smaker i mellanrummen mellan gatstenar – dessa tuffa växter tål lätt gångtrafik och släpper sin läckra doft när någon trampar på dem.Fänkålens höga, fjäderiga bladverk ser bra ut i en örtartad kant, och dess gula blommor kommer säkerligen att locka bin och fjärilar till din trädgård.Så örterna du använd mest direkt i jorden mellan rader av grönsaker, eller som kant till sängar. Sådd på sensommaren kommer örter som koriander, persilja och körvel att fortsätta växa hela vintern så länge du skyddar dem med en klocka.

Hur man odlar örter i krukor och krukor

Att odla örter i krukor och krukor är ett utmärkt sätt att odla färskvaror i mindre utrymmen. Välj en specialgjord grönsakskruka som du kan placera precis utanför din bakdörr, på din uteplats eller till och med på din balkong. Alternativt kan du välja relativt djupa krukor, speciellt för stora buskiga örter som lagerträd och rosmarin.

Den bästa komposten att odla örter i är lerbaserad, som John Innes. Mata dina krukodlade örter regelbundet med balanserad gödsel under hela växtsäsongen, enligt tillverkarens instruktioner. Övermatning kan göra att bladen tappar sin skarpa smak, så var inte för generös.

Se till att dina behållare har tillräckliga dräneringshål och är upphöjda på tegelstenar eller ”krukfötter” för att förhindra vattenavverkning på vintern. Det är också värt att skydda krukor i hårt isigt väder genom att ställa dem mot en husvägg och/eller slå in krukan i bubbelplast.

Vissa örter som mynta och Sweet Woodruff kan vara invasiv vilket gör det en bra idé att odla dem i nedsänkta behållare som gamla hinkar eller plastkrukor, för att begränsa rottillväxten. Se till att behållaren har dräneringshål eller vattenloggning kommer att döda växten, och begrav den så att toppen döljs under ett tunt lager jord. När du odlar mynta i en behållare, lyft och dela växten årligen för att bibehålla hälsa och kraft.

Hur planterar du om örter

Skulle dina krukorodlade örter börja se svaga ut och snabbt börja torka ut, är det ett säkert tecken på att växten är krukabunden och behöver ett nytt hem. Lyft upp växten och riv isär rötterna, ta bort så mycket av den gamla komposten som möjligt innan du planterar om i färsk kompost i en större kruka.

Om omplantering inte är en alternativ, byt ut den översta tum (2,5 cm) av jorden med färsk kompost och ett långsamt släppande gödselmedel. Välruttna gödsel är också en bra toppdressing.

Hur man odlar örter inomhus

Att odla örter inomhus gör skörden enkel och är en bra idé om du inte har en trädgård eller balkong. Det förlänger också säsongen för ettåriga örter så att du har färskvaror året runt.Lämpliga örter att odla inomhus på fönsterbrädan inkluderar gräslök, persilja, basilika, koriander, mejram, dill och mynta.

Du kan behandla örter i fönsterbrädan som snitt-och-åter-grödor, skörda regelbundet för att uppmuntra ny tillväxt.För att odla mynta inomhus i en kruka, så fröna på ytan av fuktig, fritt dränerande frökompost och strö lätt med vermikulit. Täck behållaren med en genomskinlig plastpåse eller en glasbit och placera någonstans ljust och varmt så att fröna kan gro (ca 18-20C).

När de har grodd ta bort locket och växa vidare.Vissa örter som växer utanför kan lyftas, delas och tas in inomhus för vintern. Gräslök och mynta är idealiska för denna teknik. Lyft helt enkelt upp växterna på hösten och dela klumparna i mindre bitar. Plantera upp de delade bitarna i krukor med vanlig kompost för många ändamål, vattna väl och skär ner topptillväxten för att lämna cirka 10 cm att växa igen.

Hur man skördar örter

När du skördar örter, ta bort löv från utsidan av växten, låt nya blad utvecklas i mitten och plocka inte mer än en tredjedel av bladverket åt gången för att möjliggöra växt att återhämta sig.

Örter är utmärkta att frysa, vilket gör att du kan njuta av deras smaker året runt. Detta är särskilt användbart för snabbväxande örter som koriander, persilja och dill, och kan hjälpa dig att lösa en överflöd. Frys antingen in hela kvistar i fryspåsar eller frys in hackade örter med vatten i istärningsbrickor.

Örter skördas bäst på morgonen innan eventuella eteriska oljor avdunstar. Du kan skörda vintergröna utomhusväxter som rosmarin, salvia och timjan sparsamt året runt, men tänk på att ingen ny tillväxt kommer att ske förrän till våren.

De bästa tipsen för att ta hand om örter

Örter är relativt låga underhåll såvida du inte odlar dem i behållare, i vilket fall de kräver rutinmässig vattning och matning. Att trimma örter på våren uppmuntrar till en spolning av nya friska blad, och det är också bäst att döda dina örter när blommorna börjar blekna för att kanalisera sin energi till bladtillväxt.

På hösten är det bäst att lämna eventuellt dött löv på plantan för att skydda den under vintern, men se till att du tar bort skräp och nedfallna löv från lågväxande örter som timjan och lavendel för att förhindra svampsjukdomar. Det är inte nödvändigt att täcka dina örter, med undantag för mynta som föredrar fuktiga växtförhållanden.Örter är några av de enklaste växterna att odla och förvandla dina ansträngningar i köket.

Om du odlar från frö kan du välja ovanliga och intressanta smaker som inte är lätt tillgängliga på snabbköpshyllorna. Varför inte ge dem en chans i år? Upptäck fler fantastiska örtodlingsartiklar på vår sida för örtnav.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse