Hur Man Odlar Sockermajs

Med så många sätt att njuta av denna ständigt populära grönsak finns det inget bättre än att kunna servera dina egna hemodlade produkter, vare sig det är ”majskolvar” med smör eller som en del av en läcker sallad.

Sockermajs är lättare att producera än de flesta kan föreställa sig, kräver bara lite utrymme för att växa och förankra de höga stjälkarna som är en välbekant syn på jordbrukarnas åkrar nu för tiden. Läs vår användbara guide om hur och när man odlar sockermajs nedan.

Sorter av sockermajs

Sweetcorn ’Golden Gate’ – Perfekt för odling i kallare eller våta jordar, denna söta mellansäsongsvariant kan avnjutas grillad, kokt eller ångad.

Sweetcorn ’Swift’ F1 Hybrid- är en bra allsidig sort, pålitlig grobarhet och två till tre söta och möra kolvar per planta, var och en i genomsnitt drygt 18 cm lång (7tum).

Hur man sår majsfrö

Så inomhus från april och framåt, helst i individuella kokoskrukor eller återvunna toalettrullar. Detta för att minimera störningen av rötterna som majs kommer att ogilla.

Om du vill kan du så sockermajsen direkt ute, men vänta till maj, när vädret har blivit mildare och all risk. frosten har passerat. Plantera två frön tillsammans cirka en och en halv tum djup, i block som tillåter 15 – 18 tum mellan varje par. När plantorna har grott, ta bort den svagaste plantan och kassera den.

Odling på sockermajs

Om du har odlat dina plantor i enskilda krukor så plantera ut dem när de är minst 6 tum (15 cm) höga och all risk för frost är borta, återigen i block med 15 – 18 tum mellan varje planta. Sockermajs måste sås eller planteras ut i block eftersom den pollineras av vinden, vilket innebär att en enda rad är osannolikt att få framgångsrik pollinering och din skörd kommer att minska kraftigt. Ju större block desto bättre blir pollineringen i allmänhet.

Sockermajs föredrar också tillförlitligt fuktig och välgödslad jord, gräver i kompost eller krattar in ett gödselmedel av god kvalitet som vår Incredicrop ® och håller plantorna väl vattnas under hela växtsäsongen kommer att bidra till att säkerställa en bra skörd av välsmakande kärnor. Att applicera en kompost med organiskt material hjälper till att hålla ogräs nere och behålla fukten under torrare perioder.

Sötmajs kan också odlas i stora behållare, förutsatt att de är i en kompost av god kvalitet och även matas regelbundet. Det betyder att några plantor kan planteras i en av våra uteplatspåsar och odlas hemma i trädgården.

När ska man skörda majs

När de silkeslena tofsarna på varje kolv har blivit bruna majsen är oftast klar, dock är det bäst att kolla genom att skala bort kärven och nypa en kärna, id saften inuti är mjölkaktig så är kolven redo att skördas, om den är klar , det är bättre att vänta lite längre, om det inte finns någon vätska kan du ha lämnat det för sent.

Om det är möjligt, ät eller laga mat direkt efter skörd, de naturliga sockerarterna inuti kärnor börjar brytas ner omedelbart efter att kolven har vridits eller skurits bort från växten och därför är fräschören viktigast!

Snabb guide:

Är sockermajs lätt att odla?

Sockermajs är lättare att odla än många tror. Den kan odlas i stora behållare, eller på marken, och kräver bara lite utrymme för att förankra sina höga stjälkar. Plantera den i ”block” istället för rader eftersom den pollineras av vinden.

Hur odlar man sockermajs?

Så majsfrön inomhus från april, helst i individuella kokoskrukor eller återvunna toalettrullar för att minimera rotstörningar när det är dags att plantera ut. Alternativt, vänta till maj och så majsfrön direkt utanför när all risk för frost har passerat.

När skördar du sött majs?

Majs är vanligtvis redo att skördas när de silkeslena tofsarna på varje kolv har blivit bruna. Kontrollera genom att skala bort kärven och nypa en kärna. Om saften inuti är mjölkaktig är den redo att skördas. Om det är klart, vänta lite längre.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse