Hur man Odlar Sötpotatis – Tips & Råd

Rostade, mosade, bakade eller stekt, sötpotatis gör ett läckert alternativ till den klassiska potatisen! Traditionellt odlade i varmare klimat innebär nya hårdare sorter att du nu kan odla dem i Sverige. Så här planterar, skördar och lagrar du din egen skörd av sötpotatis.

Vad är sötpotatis?

Trots sitt namn är sötpotatisen inte alls en potatis! Denna välsmakande rotfrukt är en medlem av familjen Ipomoea; samma släkte som den populära blommande klättraren ’Morning Glory’. Du kommer säkert att märka familjelikheten från deras vackra trumpetformade blommor och kraftigt spridda växtsätt.

Skalet och köttet på sötpotatis varierar från ljusorange till djupt lila, så de ser spektakulära ut på tallriken. Ännu bättre är de låga i fett, innehåller endast 86kcal per 100g, och laddade med karotenoider, vitamin C, vitamin A, kalium och fibrer. Bladen och spetsarna på unga skott kan till och med tillagas som spenatersättning. I själva verket är sötpotatis rotfruktsvärldens hälsosamma superstjärnor!

Vilken sötpotatis ska jag odla?

De flesta sötpotatis är lämpliga att odla i Sverige, även om ”Erato Orange” är särskilt pålitlig och producerar välsmakande knölar av god kvalitet.

Den innovativa ’Treasure Island’-serien är särskilt lämplig för användning som prydnadsprodukter, så plantera dem i uteplatsbehållare och skörda några av de attraktiva löven för att ånga medan du vänta tills skörden mognar. Prova ’Tahiti’ för lila knölar, ’Tatakoto’ för lila skal och levande orange kött, eller ’Makatea’ för sin blekt krämiga orange färg.

Hur man odlar sötpotatis

Till skillnad från vanlig potatis odlas sötpotatis från skott. Det här är de långa skotten som har tagits bort från grodda sötpotatisknölar. Skotten har inga rötter, även om det ibland finns tecken på att små rötter börjar dyka upp. Rötterna kommer att växa när skotten har planterats. Även om det är möjligt att odla dina egna skott från snabbköpssötpotatis, är de flesta stormarknadssorter inte tillräckligt tåliga för att växa bra i Sverige, så grödor kommer sannolikt att bli en besvikelse.

När de anländer kommer de att se vissna ut, men lägg dem i ett glas vatten över natten så kommer de snabbt att återhämta sig. Nästa dag kan du plantera dem individuellt i små krukor med torvfri multifunktionskompost. När man planterar sötpotatisbitar är det viktigt att täcka hela stjälkens längd, så att den är täckt ända fram till bladbotten.

Sötpotatisväxter är inte tåliga så du måste odla dem på en varm, frostfri plats i 3 veckor eller mer tills de är etablerade. Varma, fuktiga förhållanden kommer snabbt att uppmuntra slipningarna att producera rötter. När de har vuxit väl och all risk för frost har passerat, acklimatisera dina plantor gradvis till utomhusförhållanden i en kall ram innan du transplanterar dem.

Var man planterar sötpotatis

Sötpotatis kräver höga temperaturer på 21-26C och deras långa stjälkar behöver gott om plats eftersom de har ett kraftigt växtsätt. Om du bor i ett kallt område, planteras de bäst i växthuskanter eller polytunnlar. I södra sverige är de glada utomhus.

Plantera genom ett ark svart polyeten för att värma jorden och undertrycka ogrästillväxt. Om du täcker dem med fleece eller plastkåpor kommer du att bli förvånad över vilken skillnad detta gör för temperaturen.

Odla din sötpotatis i full sol på bördig, väldränerad jord. De är inte särskilt noga men de föredrar en sur eller neutral jord. Plantera dem 30 cm från varandra, lämna 75 cm mellan varje rad. Där utrymmet är begränsat kan du till och med odla sötpotatis i behållare eller uteplatspåsar.

Så sköter man sötpotatis

Vattna dina sötpotatisplantor regelbundet. Om du odlar din gröda under täckmantel, kom ihåg att öppna dörrar och fönster under dagen för att hålla ditt växthus eller polytunnel väl ventilerat. Växthus- och containergrödor kommer också att uppskatta ett gödsel varannan eller var tredje vecka.

Sötpotatis har ett kraftigt växtsätt och långa spretiga stjälkar. I växthuset kommer ett växtstöd att hålla ordning på spretiga stjälkar. Utomhus kan du enkelt sprida ut stjälkarna runt växten. Nyp ut odlingspunkterna på stjälkar som sträcker sig över 60 cm för att uppmuntra fler laterala stjälkar att utvecklas.

När ska jag skörda min sötpotatis?

På sensommaren, cirka 12 till 16 veckor efter plantering kommer du att märka att bladen och stjälkarna börjar gulna och dör. Nu är det dags att börja skörda din sötpotatis, även om den kan ligga kvar i jorden lite längre om du föredrar större knölar. Se till att du lyfter dem innan de första frostarna, för att undvika att knölarna skadas av kylan. Lyft dem med en gaffel och se till att de inte får blåmärken.

Hur man förvarar sötpotatis

Sötpotatis kan användas direkt, men de kommer också att lagras bra i flera månader om skalen är härdade ordentligt. Lägg dem i solen i några timmar omedelbart efter skörd och flytta dem sedan till en varm fuktig plats i 10 dagar; ett växthus är idealiskt för detta. När skinnen har härdat kan de förvaras under svalare förhållanden förutsatt att de hålls torra.

Vi hoppas detta har gett dig all information du behöver för att odla din egen färgglada sötpotatis.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

  • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

  • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

  • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

  • Hur Man Odlar Vattenkrasse