Hur Man Odlar Bondbönor

Bondbönor är en utmärkt grönsak för små odlingar, som ger hög avkastning från en relativt liten del av din trädgård. Bäst att äta nyplockade, hemodlade grödor har en mycket överlägsen smak än de som finns i stormarknader.

Bönor är billiga och lätta att odla från frön, eller så kan du köp bondbönor om du föredrar det. Den perfekta grönsaken för nybörjare eller barn att odla, de är glada i marken, högbäddar eller krukor. Hitta våra bästa tips om när och hur man odlar bondbönor hemma. För alla våra sorter, bläddra bland våra kategorier av ärt- och bönfrön och ärt- och bönväxter.

Sorter av bondbönor

Det finns många bondbönssorter att välja mellan, inklusive några som har en RHS Award of Garden Merit. Här är några av våra favoriter som du kanske skulle vilja prova:

 • Broad Bean ’Aquadulce Claudia’ – En gammal favorit och en av de bästa för höstsådd.
 • Böna ’Crimson Flowered’ – En arv, rödblommig bondböna som gör en idealisk ätbar prydnadsväxt.
 • Broad Bean ’The Sutton’
 • En dvärg bondbönsort som blir bara 30 cm (12″) lång. Perfekt för krukor eller små tomter!
 • Böna ’De Monica’ – En av de tidigast mogna sorterna från en vårsådd.
 • Broad Bean ’Masterpiece Green Longpod’ – Räkna med upp till 7 bönor per kapsel från denna högavkastande sort.

Hur man odlar bondbönor

Odla din bondbönor i full sol på rik, bördig, välgödslad jord. Välj en skyddad plats och placera bort från starka vindar.

Om din jord är mycket blöt eller lerbaserad, sätt igång dina bondbönor i krukor för att förhindra frön från att ruttna i marken.

När man ska odla bondbönor

 • För höstsådd: oktober – november
 • För vårsådd: februari – April
 • För plantering av unga plantor: maj

Skorna bönor sås normalt på våren, från februari till april. Vissa sorter är dock särskilt tåliga och kan sås på hösten från oktober till november (förutsatt att jorden fortfarande är lagom varm). Novembersådd brukar gro inom 2-3 veckor. De övervintrar under de kallaste månaderna men börjar växa snabbt igen på våren, vilket ger dig ett försprång och en tidig skörd. Under stränga vintrar kan du behöva använda fleece eller en cloche för att skydda din gröda.

När du sår bondbönor direkt i marken tidigt på våren eller sen höst, lägg din cloches ut i förväg för att värma jorden. Detta underlättar groningen och hjälper växterna att etablera sig tidigt.

Hur man sår bondbönor i marken

Ett typiskt planteringsschema för bondbönor
Ett typiskt planteringsschema för bondbönor

Så dina bondbönfrön i dubbla rader, 23 cm (9″) ifrån varandra. Ställ fröna längs varje uppsättning dubbla rader för att få ut det mesta av utrymmet.

Bönornas frön bör planteras på ett djup av 5 cm (2″) djupt och ett avstånd av 23 cm (9″) isär inom varje rad. Vattna brunn när den har planterats. Groningen tar vanligtvis cirka 10 dagar.

Lägg ut så många uppsättningar dubbla rader som du behöver, men kom ihåg att tillåta minst 60 cm (24″) mellan varje set för att göra det lättare att komma åt och skörda dina grödor.

Hur man sår bondbönor i växthuset

Om du föredrar att starta dina bondbönsplantor i växthuset kan de sås i modulbrickor eller små krukor. Groningen tenderar att vara mer tillförlitlig under växthusförhållanden och det är lättare att bekämpa skadedjur som möss, sniglar och sniglar.

Om jorden är frusen utomhus så så i växthuset är ett mycket bättre alternativ. Dina bondbönor kan planteras ut när jorden är varmare och plantorna har utvecklat ett bra rotsystem. Glöm inte att ”härda bort dem” och vänja dem vid utomhusförhållanden innan de planteras.

Tips för att odla bondbönor

 • Stöd dina bondbönplantor för att förhindra att de floppar av sin egen vikt. Placera helt enkelt en käpp eller stout pinne i varje hörn av en dubbel rad och knyt en spänd bit snöre mellan varje käpp. Detta är särskilt viktigt i blåsiga trädgårdar.
 • Håll dina växter väl vattnade, särskilt som blommor börjar stelna.
 • Ho mellan raderna regelbundet för att ta bort ogräs.
 • Nyp ut odlingsspetsarna efter att de första blommorna har satt baljor för att avskräcka svartfluga och uppmuntra ytterligare baljor att stelna.

Hur att odla bondbönor i kruka

Bondbönor kan lätt odlas i krukor. Dvärgsorter som Broad Bean ’The Sutton’ är idealiska för odling på uteplatsen. De har djupa rotsystem så välj en hög behållare för att rymma dem, och se till att hålla dem väl vattnade under hela växtsäsongen.

När ska man skörda bondbönor

Kontrollera arret pa bonan for att ta reda pa om den ar mogen att ata
Kontrollera ärret på bönan för att ta reda på om den är mogen att äta

Bondbönor kan skördas och tillagas som hela baljor medan de fortfarande är omogna, cirka 7,5 cm (3″) långa. Men de skördas vanligtvis lite senare, när baljorna är väl fyllda och fröet är fortfarande mjukt. Skidorna ska ”skalas” och de enskilda bönorna tas bort och ätas.

Ärret på kanten av varje böna ska vara grönt eller vitt till färgen Om det är svart har bönorna klarat sitt bästa och kommer att vara sega och sega när de äts.

Stötfångare? Bondbönor är idealiska för frysning. Det är bara att plocka, skala och stoppa dem i en plastpåse i frysen tills du är redo att använda t fåll.

Vanliga skadedjur och sjukdomar av bondbönor

En bladlusangrepp av svart böna

Möss – Möss är särskilt svaga för bönfrön och gräver ofta upp dem innan de har en chans att gro. Om möss är ett särskilt problem, försök starta dina växter i växthuset. Fällor hjälper till att kontrollera problemet. Direktsådda grödor kan täckas med fleece under groningen för att förhindra att möss kommer till dem.

Blackfly – Bladlöss, särskilt svartfluga, är ett vanligt problem när man odlar bondbönor. De attackerar ofta de unga odlingsspetsarna. Dessa kan nypas ut och växterna sprayas med ett lämpligt insektsmedel. En följeslagare som planterar den starkt luktande örten, sommarsmak, kan också hjälpa till att stöta bort bladlöss från svarta bönor.

Chokladfläck – Denna sjukdom är mycket distinkt och särskilt utbredd under blöta somrar. Mörkrödaktiga eller chokladbruna fläckar uppträder på bladverket och stjälkarna – i svåra fall får växterna att dö. Infekterade växter bör avlägsnas och förstöras.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Vilka Grönsaker är Lättast att Odla? Lista & Råd

 • När ska man så Olika Grönsaker? [Lista på Såtider för Grönsaker]

 • Hur man Odlar Jordgubbar – Tips & Råd

 • Hur man odlar rabarber – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Odlar Fruktträd – Tips & Råd

 • Hur Man Odlar Vattenkrasse